Magyar-Kínai Technológiai Transzferközpont, új Lendületes kutató, BME siker a WRO-n

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2016. április 20 - április 27. között.

 

2016. április 22. Beltéri navigáció készül gyengénlátóknak

Elsősorban közintézményekben segítheti majd a vak és gyengénlátó emberek tájékozódását egy Magyarországon fejlesztés alatt álló mobilalkalmazás. Az applikáció várhatóan 2018-ra készül el egy 2,5 millió euró értékű nemzetközi projekt keretében. A nemzetközi konzorciumnak három magyar és hat külföldi tagja van. A konzorciumot vezető cég mellett a kutatási projektben részt vesznek a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem távközlési és médiainformatikai tanszékének kutatói, akiknek már jelentős tapasztalatuk van a gépi szövegfelolvasás és beszédfelismerés technológiáiban és az azokon alapuló infokommunikációs megoldásokban.

http://www.hirado.hu/2016/04/21/belteri-navigacio-keszul-gyengenlatoknak/

További megjelenések:

http://www.lokal.hu/2016-04-hianypotlo-mobil-alkalmazas-keszul-vak-es-gyengenlato-emberek-szamara/
http://www.haon.hu/belteri-navigaciot-segito-mobilalkalmazas-keszul-vak-es-gyengenlato-embereknek/3050167

 

2016. április 24. Magyar megoldásokra építene Kína

A Budapesti Műszaki és Közgazdaságtudományi Egyetem (BME) és a Csungkingi Egyetem együttműködési megállapodást írt alá diákok és oktatók kölcsönös látogatásáról, illetve közös kutatásfejlesztésekről. A BME további hét magyar céggel együtt írásba foglalta, hogy csatlakozni kíván a helyi kormányzat Csúcstechnológiai Inkubációs Központjával létrehozni tervezett Csungkingi Magyar-Kínai Technológiai Transzferközponthoz.
http://privatbankar.hu/makro/magyar-megoldasokra-epitene-kina-292674

További megjelenés: http://www.ma.hu/itmania.hu/279572/Kiemelt_figyelmet_kaptak_a_magyar_csu...

 

2016. április 25. Meghalt Dr. Dulovics Dezső, PhD. okleveles vízépítő mérnök, címzetes egyetemi tanár

1971-től  a  Budapesti  Műszaki  Egyetem  Építőmérnöki  Karán  a  Vízellátás-  Csatornázás Tanszékén adjunktusként vett részt a mérnökképzésben, nevezetesen a vízellátás, víztisztítás,  csatornázás  és  szennyvíztisztítás  tantárgyak  oktatásával.

http://maszesz.hu/download/2016/dulovics-dezso-nekrolog.pdf

 

2016. április 25. A digitális technológia jövőképessé tesz minket!

A debreceni WRO versenyre 20 egyetemista csapat jelentkezett. A verseny idei, globális kihívása a Bowling Game, azaz a csapatoknak olyan robotot kellett építeni, mely bowling pályán valóban látta a célt, és azt pontosan megcélozta. Nagy küzdelemben az első helyezett a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem “FW” csapata lett.

http://www.haon.hu/a-digitalis-technologia-jovokepesse-tesz-minket/3052900

 

2016. április 25. Újabb 11 kutatócsoport az MTA Lendület programjában

Az emberi egyensúlyozás során használt szabályozási elvet kutatja a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) Insperger Tamás Antal, aki projektével az egyensúlyozási képességek határainak kiterjesztésén fog dolgozni, mérnöki alkalmazásokra is átültethető módszerek létrehozásával.

http://www.hirado.hu/2016/04/25/ujabb-11-kutatocsoport-az-mta-lendulet-programjaban/

 

2016. április 25. Fiatalos koncepciók egy elöregedett területre

Építészeti központ, startup vállalkozások, co-working irodák, üzletek, kávézók, lakások és élhető zöldterületek tölthetnék meg pezsgő élettel a lágymányosi dohánygyár jelenleg nagyrészt elavult területét – derült ki a BME Urbanisztika Tanszék komplex tervezési kurzusának április 18-án a Lechner Tudásközpontban megtartott vázlatterv prezentációiból.

http://tervlap.hu/cikk/show/id/4425

 

2016. április 26. A CROWN International Kft. CLOOS képviselet is részt vett a BME Hegesztési Versenyén

A 2016. április 15-én a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hegesztési Szakosztály megszervezte az ország ismertségű BME Hegesztési Versenyét. A rendezvényen 4 fős csapatok versengtek egymással. A különböző állomásokon más-más feladatokat kellett teljesíteniük, az elvégzett munkáért pontok jártak, majd az esemény végére az összesített pontok alapján került ki a győztes gárda. A résztvevők az ország számos egyeteméről és főiskolájáról érkező hegesztés és rokontechnológiái iránt érdeklődő hallgatók voltak. Képviseltette magát többek között a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Dunaújvárosi Főiskola, a Miskolci Egyetem és az Óbudai Egyetem is.

http://www.cloos.hu/2016/nincs-kategorizalva/a-crown-international-kft-cloos-kepviselet-is-reszt-vett-a-bme-hegesztesi-versenyen

 

2016. április 26. BME-s siker kecskeméti vonatkozással

Idén először került megrendezésre Magyarországon a “World Robot Olympiad” (WRO) egyetemistáknak szóló versenyszáma (Advanced Robotics Challenge). A versenyt a Budapesti Műszaki Egyetem másodéves mechatronika szakos hallgatóiból álló csapat nyerte.

http://alfoldiregiomagazin.hu/2016/04/bme-s-siker-kecskemeti-vonatkozassal/

 

2016. április 26. Eljön majd az az idő, amikor az Uberesek mennek ki az utcára tüntetni

A BME kommunikációs hallgatói nem is időzíthették volna jobban a sharing economy-ról, azaz a megosztáson alapuló gazdaságról szóló konferenciájukat: amíg a taxisok a Lánchídon tüntettek az Uber ellen, addig az egyetemen azt hallhattuk, mikor végzik ki ezek az üzleti modellek véglegesen a hagyományos munkaformákat, mikor zabálják fel a régimódi felhasználókat is. A végén persze majd jönnek a robotok.

http://privatbankar.hu/kkv/eljon-majd-az-az-ido-amikor-az-uberesek-mennek-ki-az-utcara-tuntetni-292757

 

2016. április 26. Soha nem felejti a világ a 30 éve történt robbanást

Harminc évvel ezelőtt történt a csernobili baleset. Aszódi Attila, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris Technikai Intézetének egyetemi tanára egy korábbi évforduló alkalmából foglalta össze a Fizikai Szemlében az 1986. április 26-án történteket.

http://inforadio.hu/kulfold/2016/04/26/soha_nem_felejti_a_vilag_a_30_eve_tortent_robbanast/

 

2016. április 27. A látható semmi magyar kutatói

Harminc esztendeje annak, hogy egy nemzetközi kutatócsoport, köztük magyar tudósokkal, üstökösvadászatra indult. A főszervező az akkori Szovjetunió moszkvai Űrkutató Intézete, az IKI volt. A széles nemzetközi együttműködésben magyar részről a Központi Fizikai Kutató Intézet (KFKI) akkori Részecske- és Magfizikai Kutató Intézete, valamint a Budapesti Műszaki Egyetem vett részt. A mi feladatunk, a KFKI munkatársaiként, négy kísérleti elektronikus egység megkonstruá­lása volt.

http://magyarhirlap.hu/cikk/53608/A_lathato_semmi_magyar_kutatoi