Falakat ledöntő innovatív ötletek, akadémiai elismerések, kompakt kombájn

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2016. április 27 - május 04. között.

 

2016. április 27. Nők (lányok) napja a BME-n

A Műegyetem ötödik alkalommal vesz részt "A Nők a tudományban" egyesület által koordinált "Lányok napja" programban. Az egyetemen három kar 25 laboratóriuma  várja az érdeklődő középiskolás lányokat, felkeltendő érdeklődésüket a műszaki  tudományok iránt. A program április 28-án csütörtök 9.00 órakor kezdődok a  Műegyetem Q épületében (1117 Budapest, Magyar tudósok krt. 2.) .

http://hirek.prim.hu/cikk/2016/04/27/nok_lanyok_napja_a_bme-n

 

2016. április 28. Bemutatták a távfűtést szemléltető makettépítményt

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen mutatták be a távfűtés működését kézzelfoghatóan és játékos formában bemutató, egyedülálló makettépítményt. A több hónapos munkával és jelentős szakmai összefogással megvalósult különleges konstrukciót a FŐTÁV Zrt. egyetemi hallgatókkal közösen tervezte és kiviteleztette.

http://nrgreport.com/cikk/2016/04/28/bemutattak-a-tavfutest-bemutato-mak...

 

2016. április 28. Indulhat a Károlyi-Csekonics palotaegyüttes felújításának tervezése

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és az MG Építész Tervező és Szolgáltató Kft. alkotta BME-MG Konzorcium nyerte el a Károlyi-Csekonics palotaegyüttes átfogó-, állagmegóvó felújítási feladatainak komplex tervezési munkáit, nettó 303 millió forinttal.

http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/indulhat_a_karolyi-csekonics_palotaegyuttes_felujitasanak_tervezese.613873.html

 

2016. április 29. Műszaki egyetemisták előtt nyit kaput a közútkezelő

Tasó László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár háromoldalú megállapodást írt alá a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem vezetőivel április 26-án Budapesten.

http://orientpress.hu/cikk/muszaki-egyetemistak-elott-nyit-kaput-a-kozutkezelo

 

2016. április 30. Falakat készülnek ledönteni magyar fiatalok innovatív ötleteikkel

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen tanuló, harmadikként továbbjutó Horváth Dániel és társa pedig az EduBase online oktatási platformot mutatta be, amely ingyenes videokurzusokat, valamint ehhez kapcsolódó teszteket kínál különféle tantárgyak és oktatási intézmények követelményeire szabva.

http://hirek.prim.hu/cikk/2016/04/30/falakat_keszulnek_ledonteni_magyar_fiatalok_innovativ_otleteikkel

További megjelenés: http://www.hirado.hu/2016/05/02/fejszenzoros-alkalmazast-fejlesztett-a-magyar-egyetemista/

 

2016. május 02. Orbán Viktor: 2020-ig 1200 milliárd jut kutatásra

A Magyar Tudományos Akadémia 187. közgyűlésén megosztott Akadémiai Díjat kapott Szabó László, az MTA doktora, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Műszaki Mechanikai Tanszékének egyetemi tanára és Váradi Károly, az MTA doktora, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Gép- és Terméktervezés Tanszékének egyetemi tanára. Simon Károly, az MTA doktora, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Természettudományi Kar Matematikai Intézet Sztochasztika Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára pedig a geometriai mértékelmélet és a dinamikai rendszerek elméletének határterületein végzett kutatásaiért részesült az elismerésben.

Az Audi Hungaria Motor Kft. Oktatási és Tudományos Kooperációk szervezeti egységének megteremtéséért és vezetéséért, a vállalat és a Széchenyi István Egyetem közösen alapított tanszékeinek létrehozásában, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel való tudományos-kutatási együttműködés, valamint a Magyar Tudományos Akadémiával kötött együttműködési megállapodás létrejöttében játszott kiemelkedő szerepéért az MTA Vezetői Kollégiuma Wahrmann Mór-érmet adományozott Knáb Erzsébetnek, az Audi Hungaria Motor Kft. személyügyekért felelős ügyvezető igazgatójának.

http://www.hirado.hu/2016/05/02/orban-viktor-2020-ig-1200-milliard-jut-kutatasra/

További megjelenés: http://www.ma.hu/tudomany/280213/Akademiai_elismereseket_adott_at_Lovasz_Laszlo

 

2016. május 2. Programozható mobilhálózat-kutatás Budapesten

Az EUREKA_12 program keretében, a NKFIA társfinanszírozásában, a Nokia Solutions and Networks Kft. és a BME Mobil Innovációs Központ részvételével megvalósult Virtualizáció alapú mobilhálózat optimalizáció (VirtMobOpt) projekt (azonosító: EUREKA_HU_12-1 2012-0054) innovatív hálózat-, forgalom- és mobilitás-menedzsment eljárásokat dolgozott ki, amelyek lehetővé teszik a szükséges paradigmaváltást.

http://computerworld.hu/computerworld/programozhato-mobilhalozat-kutatas-budapesten.html

További megjelenés: http://itcafe.hu/hir/nokia_bme_kutatas_ehm.html

 

2016. május 02. Fordulékony és kompakt kombájnnal aratott az egyetemista mérnökcsapat

Harmadik helyezést értek el a BME hallgatói a 2016-os Unitech versenyen. A versenyen való indulás Forgács Gergely harmadéves BME hallgató ötlete volt, aki maga is növénytermesztő család sarja és három szaktársát hívta meg a megmérettetésre. Legfőbb céljuk az volt, hogy megtapasztalják az egyetem falain kívüli szakmai életet, mialatt magukat is próbára teszik. Maga a csapatnév a görög teremtés szóból származik, ami egyértelműsíti a természethez és a termeléshez való szoros viszonyukat, és a társaság innovatív és friss légkörét is jól példázza. Másrészt a versenyt szervező Claas is „vetészöld“ színéről ismert, és ahogy a csapat fogalmazta meg: „Csapatunk is csak most ősszel kezdte meg működését (akár egy búzaszem), és áprilisban betakarítjuk munkánk gyümölcsét“

http://www.agroinform.com/gepeszet/fordulekony-es-kompakt-kombajnnal-aratott-az-egyetemista-mernokcsapat-27698-001

 

2016. május 02. Az analitikai kémia világhírű tudósa

Dolgozott a Szabadalmi Bíróságon, gyakornok volt a Vegyészeti és Élelmiszervizsgáló Intézetben. 1949-ben lett egyetemi tanár a Műegyetemen. Tanszékét – az Általános és Analitikai Kémia Tanszéket – 1950-től élete végéig vezette. 1950 és 1951 között a Vegyészmérnöki Kar dékánja. Iskolateremtő személyiség volt. Két alkalommal, 1951-ben és 1958-ban is Kossuth-díjat kapott.

http://inno-anno.blog.hu/2016/05/02/az_analitikai_kemia_vilaghiru_tudosa

 

2016. május 03. Az űrszemét már a Földet is veszélyezteti 

Egyes kutatók szerint az űrszemétből a Föld körül lassan ugyanúgy látható  lesz egy gyűrűszerű jelenség, mint amilyen a Szaturnuszt veszi körbe,  magyarázta Kovács Kálmán, a Budapesti Műszaki Egyetem Egyesült Innovációs és  Tudásközpont igazgatója a Kossuth Rádió Közelről című műsorában.

http://www.hirado.hu/2016/05/03/az-urszemet-mar-a-foldet-is-veszelyezteti/

 

2016. május 03. Rengeteg előnye van, nálunk mégsem sikeres az autómegosztás

Németországban már kapcsolt szolgáltatások is elérhetők. Az autómegosztás és  a vonatközlekedés összehangoltan működik, a belföldi vonatjegy vásárlásakor a  rendszer azt is felajánlja, hogy a pályaudvarnál elektromos autót vehet  igénybe az utas, s mindehhez kedvező tarifa társul, magyarázta Csiszár Csaba,  a Budapesti Műszaki Egyetem Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki karának docense.

http://www.hirado.hu/2016/05/03/rengeteg-elonye-van-nalunk-megsem-sikeres-az-automegosztas/