Innováció élsportolóknak, műegyetemi sikerek a pneumobil versenyen

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2016. május 04 - május 11. között.

2016. május 05. Makett 150 liliputi épülettel, melyből megérhetjük, miként működik a távfűtés

A FŐTÁV megbízásából a BME Gépész Szakkollégiuma és Energetikai Szakkollégiuma 2015 év végétől közös projektet indított, amelynek célja egy olyan makettasztal létrehozása volt, amely a 10 évesektől az idősekig érthetően és szemléletesen ismerteti a távhőrendszer előnyeit, működését.

http://1.kerulet.ittlakunk.hu/otthon-csalad/160505/makett-150-liliputi-epulettel-melybol-megerhetjuk-mikent-mukodik-tavfutes

 

2016. május 06. Forradalmi újítás is lehet Ozsvald Eszter fejlesztése

A Budapesti Műszaki Egyetem alagsorában, egy innovációs laborban, a Demolában járunk, ahol Ozsvald Eszternek egy néhány centis lapos, szürke-fehér, fröccsöntött, jelentéktelennek látszó tárgy van a markában. Pedig a műszer, amelynek ő az egyik feltalálója és fejlesztője, olyannyira nem jelentéktelen, hogy feltehető: hamarosan eljön az idő, amikor igencsak lemarad az, aki nem használ ilyet az élsportban.

http://nol.hu/tud-tech/akar-forradalmi-technologiai-ujitas-is-lehet-ozsvald-eszter-fejlesztese-1614499

 

2016. május 07. Imádnak játszani

Vitáris Iván - Született: 1991. április 26-án Budapesten. Foglalkozása: énekes, dalszövegíró. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen tanul. Négy társával 2010-ben alapította az Ivan & The Parazolt, a zenekar azóta nemzetközi hírnévre tett szert, Londontól Amerikáig számos helyen fellépett, 2014-ben a Deep Purple előzenekara volt. Roger Glover személyesen dicsérte meg a produkciót. Take My Hand című számuk 2014-ben a rangos amerika SXSW fesztivál himnusza lett, Together című daluk ugyanebben az évben a Sziget indulója.

http://nol.hu/kultura/imadnak-jatszani-1614571

 

2016. május 07. Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform alakult

Monostori László akadémikus, az MTA SZTAKI igazgatója köszöntőjében aláhúzta, hogy a megoldandó elméleti és gyakorlati problémák olyan sokrétűek, hogy elengedhetetlen egyrészről a hazai egyetemi és kutatóintézeti szféra és az iparvállalatok együttműködése, másrészről pedig a nemzetközi kooperáció. Kiemelte az MTA SZTAKI és a németországi Fraunhofer társaság jó néhány éve folyó sikeres együttműködését, melybe egy újabb európai kezdeményezés keretében a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem két kara, a Gépészmérnöki, valamint a Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki kara is bekapcsolódott.

http://orientpress.hu/cikk/ipar-4.0-nemzeti-technologiai-platform-alakult

 

2016. május 09. A jövő autói – Vezetőnélküli autók fejlesztése Magyarországon

A Nemzetgazdasági Minisztérium  – Günther H. Oettinger, az Európa Bizottság digitális gazdaságért és társadalomért felelős biztosának budapesti látogatása alkalmával – 2016. május 19-én 9.00 órai kezdettel a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Dísztermében konferenciát szervez

http://ivsz.hu/esemenyek/a-jovo-autoi-vezetonelkuli-autok-fejlesztese-magyarorszagon/

 

2016. május 10. Magyar siker született az egri Pneumobil versenyen

Az ügyességi verseny során egy kibójázott pályán kellett három menet alatt minél gyorsabban teljesítenie a versenyzőknek. A kieséses előfutamok után ismét a "Műszakik Kanóc Team" bizonyult a legjobbnak, mögöttük egy másodperccel a "Jok-Air" ért célba, megelőzve a BME "Műszaki Kvadóc Team" négykerekűjét. A szeniorok esetében szintén a BME volt hallgatói hozták el az első díjat: a "Műszakik Popóc Team" nyerte a már diplomás mérnökök csatáját.

http://www.bme.hu/hirek/20160511/Bowlingozo_robot_latja_a_babukat_es_meg_is_tudja_celozni_azokat

További megjelenés:

http://www.egerhirek.hu/ismet-a-muszakik-nyertek-a-dramaktol-sem-mentes-pneumobilt/

http://www.autoblog.hu/hirek/magyar-siker-a-suritett-levegovel-hajtott-jarmuvek-versenyen/

http://tv2.hu/musoraink/ala_car_-_autos_kalandok_inyenceknek/210140_ala-car--8.-resz.html

http://rtl.hu/rtlklub/autogram/felsorakoznak-a-legujabb-levegohajtasu-jarganyok

 

2016. május 10. A legjobb egyetemi és főiskolai kézilabda csapatok Győrben

A férfiaknál a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az egri Eszterházy Károly Főiskola, a Miskolci Egyetem, a veszprémi Pannon Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Széchenyi István Egyetem csapatai mérkőznek.

http://www.kisalfold.hu/sport/a_legjobb_egyetemi_es_foiskolai_kezilabda_csapatok_gyorben/2474073/