C++, EIT Digital Challenge, EU Horizon 2020

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2016. május 25 - június 01. között.

 

2016. május 25. Stroustrup plusz a C++

Bjarne Stroustrup, az elmúlt évtizedek egyik legjelentősebb számítástudósa Budapesten, a BME-n tartott előadást a Morgan Stanley és a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar közös szervezésében.

http://hirek.prim.hu/cikk/2016/05/25/stroustrup_plusz_a_c

 

2016. május 25. A légkondenzációs hűtőtorony és az appok

Heller László (1907-1980) évtizedeken át vezette be a hőtan tudományába a BME gépészmérnöki karának hallgatóit, akik - mint ahogy jómagam is - igyekeztek mindig ott lenni a hatalmas termekben, amikor a prof tartott előadást.

http://computerworld.hu/computerworld/a-legkondenzacios-hutotorony-es-az-appok.html

 

2016. május 25. Az EIT Digital Challenge olyan fiatal, növekedési fázisban lévő vállalkozások számára kínál lehetőséget, amelyek üzletfejlesztési és tőkebevonási tanácsadást követően készen állnak arra, hogy nemzetközi piacra lépjenek.

A magyar csomópont, mely 2012-ben alakult meg az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) vezetésével, partnere akadémiai oldalon a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME); míg ipari oldalon az Ericsson Magyarország és a Magyar Telekom.

http://orientpress.hu/cikk/250-ezer-euros-startup-versenyt-hirdetnek

További megjelenés: http://www.hirado.hu/2016/05/29/pan-europai-startup-verseny/

 

2016. május 25. „Felelőtlen, lehetetlen eljárás” a Déli pályaudvar bezárása

Átgondolatlan, kockázatos, felelőtlen – nagyjából így összegezhető dr. Orosz Csaba véleménye a Déli pályaudvar megszüntetésével kapcsolatban. A Budapesti Műszaki Egyetem Út- és Vasútépítési Tanszékének docense szerint a terv műszakilag ugyan megoldható, de súlyos következményekkel jár majd.

http://www.168ora.hu/itthon/deli-palyaudvar-bezaras-145804.html

 

2016. május 28. Konferenciát tartottak a protestáns templomépítészeti kutatásokról

Budapest – A reformáció közelgő 500 éves évfordulójának alkalmából a BME Építészettörténeti és Műemléki Tanszéke a Reformáció Emlékbizottság támogatásával május 26-ára konferenciát szervezett, ahol az előadók a protestáns templomépítészet közelmúltban zajló kutatásairól számolhattak be.

http://www.evangelikus.hu/protestans-templomepiteszeti-kutatas-konferencia

 

2016. május 30. Vízi paradicsom a nagyváros szívében?

A Budapesti Műszaki Egyetem által korábban végrehajtott hidrogeológiai vizsgálat kimutatta, veszélyes lehet az építkezés a területen lévő századvégi épületekre nézve.

https://nepszava.hu/cikk/1095395-vizi-paradicsom-a-nagyvaros-sziveben

 

2016. május 30. Két lábbal a földön

A Műegyetem doktori iskolájával, a Moholy Egyetem végzős hallgatóival, az érintett iskolák pedagógusaival és a szülőkkel közösen egyelőre négy iskolát választottunk ki, a Németvölgyit, a Kós Károlyt, a Virányost és a Jókait, ahol egyrészt azt szeretnénk, hogy kulturáltabban, kényelmesebben lehessen étkezni, illetve hogy ezek az ebédlők több célra, foglalkozások, kisebb rendezvények megtartására is alkalmasak legyenek.”

http://www.demokrata.hu/cikk/ket-labbal-foldon-0

 

2016. május 30. Nagyban gondolkodnak

Június közepe a beadási határideje az EU Horizon 2020 programban meghirdetett pályázat második fázisának, amelyben a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kara (VIK), a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, a berlini Fraunhofer Fokus Intézet és az Urban Software Institut konzorciuma egy budapesti Smart City kiválósági központ létrehozására és fenntartására szeretne támogatást nyerni.

http://computerworld.hu/computerworld/nagyban-gondolkodnak.html

 

2016. május 30. A hazai építészszakma újabb kétes sikere

A védett műemlék lerombolása nyomán most megépítendő hétemeletes, házak közébe sűrített acél-üveg förtelem egy agyrém, bár ezt a tervet messzemenően és ujjongva támogatja a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Kara, a Budapesti Építész Kamara, a kormány Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatala, Budapest Főváros Kormányhivatalának Kulturális Örökségvédelmi Irodája, a II. kerület önkormányzati főépítésze és a kerület polgármestere, valamint a műemlékek megmaradását felügyelő szakemberek többsége.

http://mno.hu/velemeny/a-hazai-epiteszszakma-ujabb-ketes-sikere-1344729

 

2016. május 31. Csíki ifjú matematikusok vásárhelyi sikere

 A 17 egyetemista csapat között magyarországi intézményekből is érkeztek diákok (Budapesti Műszaki Egyetem, Debreceni Egyetem, Szegedi Egyetem), Kolozsvárról a Babe?–Bolyai Tudományegyetem és a Műszaki Egyetem csapatai versenyeztek, illetve részt vett a versenyen a Jászvásári Egyetem csapata is – tájékoztatott Biblia Csilla pr-felelős.”

http://www.szekelyhon.ro/aktualis/marosszek/csiki-ifju-matematikusok-vasarhelyi-sikere

 

2016. június 01. Fiatal kutatók innovációit díjazták Budapesten

A verseny 21 elismert tudós, akadémikus, egyetemi tanár és gazdasági szakember alkotta zsűrijéhez 78 pályázat érkezett, ebből 53 munkát értékeltek megvalósításra érdemesnek, köztük nyolc határon túlról benyújtott pályázatot - mondta el a zsűri elnöke, Jakab László, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) dékánhelyettese.

http://magyarhirlap.hu/cikk/56822/Fiatal_kutatok_innovacioit_dijaztak_Budapesten

 

2016. június 01. Itt az új magyar traktor - Zajlik már a nyúzópróba

A design a BME docense, Fodor Loránd ipari formatervező elképzeléseit tükrözi.A konstrukció egyelőre fülkenélkül készült el, de dolgoznak a fülkésváltozaton is.

http://www.szabadfold.hu/zoldfold/zajlik_mar_a_nyuzoproba_