Egyensúlyozási kutatások, úszó szigetek, QS rangsor

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2016. június 8 - 15. között.

 

2016. június 8. Üstökösszerű siker

Másfél éve először szállt le ember alkotta eszköz üstökös felszínén – magyar számítógéppel a fedélzetén. A leszállóegység „agyát”, azaz központi számítógépét az MTA fizikai kutatóközpontja és az SGF Kft. fejlesztette ki, „szívét”, vagyis tápellátását pedig a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem.

http://valasz.hu/magyarokapiacon/ustokosszeru-siker-118979

 

2016. június 9. Nézzünk a lábunk elé! Egyre gyakoribb elesések idős korban, ijesztő adatok

Amerikában és Kanadában kiterjedt kutatások folynak e témában, és egy uniós kutatási projekt is próbál segítséget nyújtani az elesések kockázatának leszorításában. Magyarországon a Műegyetem Műszaki Mechanikai Tanszékének fiatal docense egy kisebb csapat élén lehetőséget kapott a Tudományos Akadémia Lendület programjától, hogy próbálja megfogalmazni, egyenletbe leírni az emberi egyensúlyozás folyamatát.

http://www.szabadfold.hu/csalad/nezzunk_a_labunk_ele

 

2016. június 10. Kiemelt fizetés, no stressz, mégis bajban a szakma

A közelmúltban egy nagy technológiai cég eseményén a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem egyik docense fogalmazott úgy, hogy a „diákjaink már lábon elkelnek”, vagyis már az egyetemi tanulmányaik során lecsapnak rájuk a technológiai vállalatok.

http://www.origo.hu/gazdasag/20160610-kiemelt-fizetes-no-stressz-megis-bajban-a-szakma.html

 

2016. június 12. 1appverseny 2016-ban is!

Negyedik alkalommal hirdetett mobilalkalmazás-fejlesztő versenyt a BME Mobil Innovációs Központ. A versenyre középiskolás és felsőoktatásban tanuló fiatalok jelentkezését várják, akik ötletes, jól működő alkalmazást fejlesztenek valamelyik elterjedt mobil platformra.

http://csalad.hu/2016/06/12/1appverseny-2016-ban-is/?f=hk

 

2016. június 13. Úszó szigetek építésével kerülhetne közelebb a folyójához Budapest

Az ember az eddig megszokott élettereken túllépve, élvezetből vagy megélhetési szempontból - és néha szükségből is - gyakran magára a vízre is rátelepszik - mondta el Dr. Józsa János a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora, az Úszómű fejlesztés technológiai kihívásai című konferencián.

http://m.portfolio.hu/ingatlan/varos/uszo_szigetek_epitesevel_kerulhetne_kozelebb_a_folyojahoz_budapest.233265.html

 

2016. június 13. A nagyobbik cápa nyert a programozó bajnokságon

Az Ericsson egyéni C# (C-sharp) Programozó Bajnokságának döntőjében a húsz versenyző cápákat hizlaló játékban találta magát. A bajnokságot végül Simkó Marcell (PPKE) nyerte, Borbély Zsófia (BME) és Magyar Bálint (PPKE) előtt.

http://www.hirado.hu/2016/06/13/a-nagyobbik-capa-nyert-a-programozo-bajnoksagon/

 

2016. június 13. Művészetterápiás- és fejlesztő központ a Normafán

A BME Építészmérnöki karának hallgatója, Géczi Zsuzsanna diplomamunkájában olyan művészetterápiával foglalkozó központot tervezett fogyatékkal élő gyermekeknek, amelyben az építészeti és téri elemek is segítik fejlődésüket, kreativitásuk kibontakozását.

http://epiteszforum.hu/muveszetterapias-es-fejleszto-kozpont-a-normafan

 

2016. június 13. 700 milliós mínuszban az MNB-s sztáralapítvány

Drága lesz – köznapi nyelven erre lehet következtetni a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Geotechnika és Mérnökgeológia Tanszékének áprilisban elkészült mérnökgeológiai jelentéséből, amelyet a Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány megrendelésére készítettek a balatonakarattyai volt MÁV-üdülőre tervezett építkezések előkészítéséhez.

http://blog.atlatszo.hu/2016/06/700-millios-minuszban-az-mnb-s-sztaralapitvany/

 

2016. június 13.25 évesen már a Harvardon dolgozik a magyar őssejtkutató

Sunyovszki Ilona érettségi után fél évig a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen tanult. A kremsi egyetem biotechnológia szak gyakorlatát a Harvardon töltötte, és most ott is dolgozik.

http://www.kemma.hu/komarom-esztergom/kozelet/25-evesen-mar-a-harvardon-dolgozik-a-magyar-ossejtkutato-669763

 

2016. június 14. Nyolc magyar egyetem egy friss ranglistán

A Quacquarelli Symonds (QS) közzétette a feltörekvő európai és közép-ázsiai egyetemek rangsorát. A régió toplistájára több hazai egyetem is felkerült. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a 22. lett.

http://m.eduline.hu/felsooktatas/2016/6/14/Nyolc_magyar_egyetem_egy_friss_ranglistan_IO1BB1

 

2016. június 14. Komoly fejlődés előtt hazánkban az elektromos közlekedés

Az e-mobilitásról az Okos Jövő Innovációs Klaszter májusi klubestjén Tóth Tamás, a Nemzetgazdasági Minisztérium Gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért Felelős Államtitkárságának osztályvezetője; Ungár János, a Magyar Elektromobilitás Szövetség alelnöke; Pethő József, a Jedlik Ányos Klaszter képviselője; Huber Krisztián, az Okos Jövő Innovációs Klaszter társelnöke; valamint Dékány Donát, a BME Egyesült Innovációs és Tudásközpont képviseletében vitatták meg nézeteiket.

http://computerworld.hu/computerworld/komoly-fejlodes-elott-hazankban-az-elektromos-kozlekedes.html

 

2016. június 14. Jogi érvelési és érveléselméleti konferencia

A BME Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Filozófia és Tudománytörténet Tanszéke június 3-án konferenciát tartott a jogi érvelés és érveléselmélet témaköréhez kapcsolódóan. A tanszék OTKÁ-n belül megvalósuló kutatása és a konferencián bemutatott eredmények azért is jelentősek, mert bár nemzetközi színtéren komoly hagyománya van a jogi érvelések argumentáció-elméleti vizsgálatának, addig hazánkban ezzel a területtel nem foglalkoztak eddig a mostanihoz hasonló intenzív kutatások.

http://jogaszvilag.hu/rovatok/a-jovo-jogasza/jogi-ervelesi-es-erveleselmeleti-konferencia