Tűzoltó megemlékezés, atomreaktor, BME FRT újabb sikere

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2016. augusztus 03. és augusztus 10. között.

 

2016. augusztus 03. Pokémon Go úton-útfélen

Nagyon korán vettünk a tanszéken egy Google Glasst, és sok felhasználási lehetőséget kipróbáltunk. Vizsgálataink során az okosszemüveg számtalan jól használható területét fedeztük fel, de azok mindegyike ipari jellegű - fogalmaz Forstner Bertalan, a Műegyetem Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszékének docense.

http://computerworld.hu/computerworld/pokemon-go-uton-utfelen.html
 

2016. augusztus 03. A teljes hajtásrendszert a BME hallgatói fejlesztik

Egész Európa-szerte zajlik a Formula Student szezon: egy korábbi cikkünkben azt ígérték a BME motion csapat tagjai, hogy a jövőben az ő csapatuk is részt fog venni az együléses formula autók versenyén. Megnéztük, hol tartanak a jármű fejlesztései, Várszegi Kristóf csapatkapitány válaszolt érdeklődésünkre.
http://autopro.hu/techtogether/A-teljes-hajtasrendszert-a-BME-hallgatoi-fejlesztik/19679/

 

2016. augusztus 04. Aranyos svéd-váltók, kilencedik magyar hölgyek Miskolcon
A magyar B-egységnek is sikerült valamit kozmetikázni addigi eredményén, Bugár Gergely (Budapesti Műszaki Egyetem) jóvoltából a 18. helyen zárták a versenyt. A harmadik váltásnál még ígéretesebben álló magyar A-váltó befutó embere, az eddig nagyon jól szereplő Bakó Áron (Budapesti Műszaki Egyetem) sajnos pályát tévesztett, így ez az egység versenyen kívüli eredmény nélkül fejezte be a világbajnokságot.

http://www.boon.hu/aranyos-sved-valtok-kilencedik-magyar-holgyek-miskolcon/3134913

 

2016. augusztus 05. „Az építészeti tervezés jövőjét az informatikai alapú tervezés jelenti”

Nemzetközileg is jelentős konferenciát és workshopot rendezett a BME Építészmérnöki Kara az informatikai alapú tervezés különböző alkalmazási területeiről. A konferencia tapasztalatairól, a hazai építész-képzés helyzetéről dr. Szoboszlai Mihály, a BME tanszékvezető egyetemi docense, és Reicher Péter, a főszponzor GRAPHISOFT magyarországi vezetője beszélt.

http://epiteszforum.hu/az-epiteszeti-tervezes-jovojet-az-informatikai-alapu-tervezes-jelenti

 

2016. augusztus 07. A magyar cég, amely szinte csak külföldön sikeres

A HandInScan 2011 óta működik vállalkozásként, miután néhány fiatal mérnök összeállt a műszaki egyetemen (BME), hogy Semmelweis Ignác munkájának folytatásaként felvegyék a harcot a modern kor rezisztens baktériumai ellen. Ennek érdekében létrehoztak egy digitális kézszkennert, amely kézhigiéné objektív ellenőrzésére szolgál.

http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/a_magyar_ceg_amely_szinte_csak_kulfoldon_sikeres.618944.html

 

2016.08.07. Felújítás előtt áll Kolozsvár ékessége

Az egyházi elöljáró elmondta: másfél-két éve határozták el, hogy felújítják a római katolikus templomot. Mivel komoly restaurálást szerettek volna, először Mezős Tamással, a budapesti műszaki egyetem professzorával beszéltek, aki nekilátott a munkának. Ő azonban nem romániai, ezért sok nehézségbe ütköztek, hosszú bürokratikus eljárás kellett volna ahhoz, hogy a hatóságok elfogadják a magyarországi szakember terveit. Ezért a főesperes úgy döntött, nem küzdenek tovább a bürokráciával és a kolozsvári Maksay Ádám műépítészt kérte fel a munkára.

http://erdely.ma/hitvilag.php?id=204395&cim=felujitas_elott_all_kolozsvar_ekessege

 

2016. augusztus 08. Tíz éve történt az ország egyik legtragikusabb tűzesete

2006. augusztus 8. – Budapesten, a Műegyetem K épületének pincéjében az esti órákban lőgyakorlatot tartottak.  Tűz ütött ki a pincében a helyszínre 29 autóval összesen 130 tűzoltó vonult. A kétszáz négyzetméteres helyiség gumifal kapott lángra, az égett a különféle szigetelőanyagokkal együtt. Az alagsor kialakítása „labirintusszerű”, a füst pedig mindent beborított. A helyszínen három fiatal tűzoltó – Pintér Gábor, Reppman és Horváth Ákos – vesztette életét. Hét társuk kórházba került, ők füstmérgezést szenvedtek. Mindennek már tíz éve.

http://24.hu/belfold/2016/08/08/tiz-eve-tortent-az-orszag-egyik-legtragikusabb-tuzesete/

További megjelenések:

http://fovaros.katasztrofavedelem.hu/hirek/4867-hosi-halott-bajtarsaikra-emlekezett-az-igazgatosag

http://www.langlovagok.hu/html/galeria/10396_0.shtml

http://www.blikk.hu/aktualis/belfold/tiz-eve-halt-hosi-halalt-harom-tuzolto-a-muegyetemen-szivszorito-fotok/xchnetr

http://www.langlovagok.hu/html/galeria/10397.shtml

 

2016. augusztus 08. „A nukleáris szakemberképzésében fontos a működő oktatóreaktor”

A Magyar Tudományos Akadémia, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem által üzemeltett budapesti kutatóreaktor, illetve az oktatóreaktor további működésének lehetőségét át kell gondolni, ugyanis mindkettő fontos szerepet játszik az ország nukleáris szakemberképzésében, kutatási hátterének biztosításában - közölte Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára képviselői kérdésre adott írásos válaszában.

http://magyarhirlap.hu/cikk/62939/A_nuklearis_szakemberkepzeseben_fontos_a_mukodo_oktatoreaktor

További megjelenések:

http://www.napi.hu/magyar_gazdasag/ezekrol_magyar_atomreaktorokrol_keveset_hallani.619049.html

http://vs.hu/kozelet/osszes/nem-tudjak-mit-kezdjenek-az-oregecskedo-fovarosi-atomrektorral-0809

http://www.168ora.hu/tudas/jovore-lejar-a-bme-oktatoreaktoranak-engedelye-147960.html

 

2016. augusztus 08. Magyar csapat nyerte a gyorsulást

Silverstone után itthon is sikeresen szerepelt a BME Formula Racing Team, melynek villanyautója a legjobban gyorsult a gönyűi FS East futamon.

http://www.autoszektor.hu/hu/content/magyar-csapat-nyerte-gyorsulast

 

2016. augusztus 09. Őszi kurzusaink a BME-n

Még sokan a szabadságukat töltik, vagy élvezik a nyarat, de a csapatunk elkezdett dolgozni az öszi BME-s kurzusok aktualizálásán. Ennek már hagyományos része, hogy a külsős hallgatók között is megnyitjuk a kurzusainkat. Az előző félévek tapasztalatai alapján minden kurzus esetén legalább annyi külsős hallgató érkezett, mint amennyi diák felvette azt "hivatalos" keretek között.

http://adatbanyaszat.blog.hu/2016/08/09/oszi_kurzusaink_a_bme-n

 

2016. augusztus 10. Ennyibe kerül a kollégium 2016-ban

A BME hallgatóinak államilag finanszírozott képzés esetén nagyjából 9-12 ezer forint közti összeget kell havonta fizetni a kollégiumi elhelyezésért, míg a költségtérítéses hallgatóknak ez a díj 20-23 ezer forint körül mozog.

http://m.eduline.hu/felsooktatas/2016/8/10/Ennyibe_kerul_a_kollegium_2016ban_5P3ZR7