Gyerekegyetem, talajjavítás, beszélő autók fejlesztése

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2016. június 29 - július 06. között.

 

2016. június 24. Kihirdették az MTA szakmódszertani pályázatának nyerteseit

Benedek András, az MTA doktora, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Alkalmazott Pedagógia és Pszichológia Intézet Műszaki Pedagógia Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára arra vállalkozik, hogy a közoktatási rendszerben és az iskolai rendszerű szakképzésben alkalmazott oktatási módszerek elemzése alapján új eljárások fejlesztésével, a pedagógusképzésben történő alkalmazásával és gyakorlati bevezetésével az iskolai tanulást segítő módszerek kutatásához és fejlesztéséhez járuljon hozzá.

http://mta.hu/mta_hirei/kihirdettek-az-mta-szakmodszertani-palyazatanak-nyerteseit-106630

 

2016. június 30. A BME legjobb tanárai tanítják a kicsiket

Idén újra elindult a BME Gyerekegyetem, két turnusban csaknem 700 gyermek hallgat előadásokat és vesz részt kiscsoportos foglalkozásokon. Mennyi idő alatt árasztaná el Budapestet egy nagy árvíz? Mikor várható ilyen? Miért sós a tenger? Mi az a cunami? Miből van a vörösiszap, és miért szakadt át a gát Kolontáron? – záporoztak a kérdések Józsa János felé a gyerekegyetem nyitónapján, amelynek első előadásán a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) rektora a víz erejéről beszélt.

http://www.edupress.hu/index.php/ajanlo/597-a-bme-legjobb-tanarai-tanitjak-a-kicsiket

További megjelenések:

http://index.hu/mindekozben/poszt/2016/07/01/en_ezt_nem_ertem_ket_hete_nyari_szunet_van_es_tobb_szaz_gyerek_fizika_es_matekorakkal_tolti_az_idejet/

http://realzoldek.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=4415

 

2016. június 30. Innovatív talajjavítás bioszénnel

Bacsárdi Szilvia és Máté Rózsa a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem fiatal kutatói a fenntartható mezőgazdaság és környezeti kockázatmenedzsment két kiemelt jelentőségű problémakörével, a talajjavítás és talajvédelem, illetve a hulladékhasznosítás témakörével foglalkoznak. Tudományos munkájuk kiemelt célja az innovatív talajjavítási technológia megalapozása bioszénnel, amellyel elnyerték a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat TDK kategóriájának első helyezését.”

http://www.agronaplo.hu/termekinformaciok/innovativ-talajjavitas-bioszennel

 

2016. június 30. Állami támogatás alapozta meg az EIT Digital sikeres projektjeit

A magyar csomópont az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) vezetésével alakult, partnere akadémiai oldalon a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME). ipari oldalon az Ericsson Magyarország és a Magyar Telekom.

http://webradio.hu/hirek/gazdasag/allami_tamogatas_alapozta_meg_az_eit_digital_sikeres_projektjeit

 

2016. július 04. Beszélő autókat fejleszt a BME

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) a CommsigniaKft.-vel közösen kutatóműhelyt hozott létre. Dr. Bokor László, a BME adjunktusa, a kutatócsoport vezetője és Takács András, a Commsignia Kft. fejlesztési igazgatója volt a vendégünk.

http://hirtv.hu/reggelijarat/beszelo-autokat-fejleszt-a-bme-1350154

 

2016. július 04. Európa egyik legtakarékosabb autóját győri egyetemisták építették

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatóinak, a Paradicsom és a Shark csapatnak ugyan nem sikerült pályára lépniük, de ez nem vette el a lelkesedésüket, s az idén szerzett értékes tapasztalatok birtokában ősszel újult erővel látnak neki a felkészülésnek a 32. Shell Eco-marathon Europe-ra.      

http://hvg.hu/cegauto/20160704_shell_eco_marathon_europe

További megjelenés: http://formula.hu/sim-tech/2016/07/04/jol-szerepeltek-a-magyar-diakok-londonban

 

2016. július 04. Életeket menthet a kis magyar startup találmánya

A kórházi fertőzések megelőzésére egyedülálló digitális berendezést fejlesztett ki egy kis magyar startup. Haidegger Tamás, aki a Műegyetemen végzett villamosmérnökként, az egészségügyi, sebészeti robotika szakembere.

http://nol.hu/tud-tech/eleteket-menthet-a-kis-magyar-startup-talalmanya-1622291

 

2016. július 05. Tele van magyar cuccal a Philae űrszonda

Az űreszközök fejlesztésében komoly részt vállalt az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont (Wigner FK), az MTA Energiatudományi Kutatóközpont (EK), a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), valamint az SGF Technológia Fejlesztő Kft. Munkájuk elismerésének is tekinthető, hogy a nemzetközi kutatóközösség és az ESA (Európai Űrügynökség) júniusban Budapesten rendezte a Rosetta-Philaeüstököskutató űrmisszió záró konferenciáját.

http://index.hu/tudomany/2016/07/05/tele_van_magyar_cuccal_a_philae

További megjelenés: http://mta.hu/tudomany_hirei/budapesten-zarult-a-rosetta-kuldetes-106626