Önvezető autó, 70 éves a KÖZÉP, járműipari tesztpálya

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2016. szeptember 14. és szeptember 21. között.

2016. szeptember 14. Magyar fejlesztésű okos kormányrendszerek és önvezető autó bemutatása a Thyssenkrupptól

Világszerte több millió autó fut a budapesti fejlesztésű rendszerekkel. A német Thyssenkrupp konszernt magyar mérnökök innovációja vonzotta Budapestre. Az együttműködés először a BME doktoranduszaival indult, mára a budapesti E/E (elektromos és elektronikus) fejlesztőközpont 500 magyar mérnökkel dolgozik, a világ egyik legjobb csapatának számít.

http://www.autosforum.hu/intelligens-autok/hirek/5115-magyar-fejlesztes-okos-kormanyrendszerek-onvezeto-auto-thyssenkrupp.html

 

2016. szeptember 14. A KÜRT sikeres „szív transzplantációt” hajtott végre

A nem menthető esetek újragondolása, a közös kutatómunka és az egyedi fejlesztések vezettek oda, hogy a KÜRT itthoni mérnökei a cég német leányvállalatával, a Műegyetemen működő EFI-labs csapatával, valamint az MTA EK Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézet Mikrotechnológiai Osztályával összefogva olyat alkosson, ami a világon eddig még senkinek nem sikerült.

https://profitline.hu/hircentrum/hir/356275/A-KURT-sikeres-sziv-transzplantaciot-hajtott-vegre

További megjelenés:

http://www.mixonline.hu/Cikk.aspx?id=129057

http://delina.hu/kreativ/2016/09/16/a-kurt-sikeres-sziv-transzplantaciot-hajtott-vegre
http://www.minuszos.hu/paratlan-bravurt-hajtott-vegre-a-kurt/
http://profitline.hu/hircentrum/hir/356275/A-KURT-sikeres-sziv-transzplantaciot-hajtott-vegre

 

2016. Szeptember 14. Különleges dizájntúrával indult a VII. Az Év Irodája verseny

Dr. Németh Edit, a BME Ergonómia és Pszichológia Tanszékének adjunktusa szerint egy irodánál kiemelten fontos a terek elkülönítése és azok összhangja, a munka és a pihenés kiegyensúlyozott működése. Ma már olyan vegyes munkavégzési formák is divatba jöttek, mint az emelhető asztalok, így akkor állnak fel a dolgozók, amikor csak szeretnének anélkül, hogy megszakítanák a munkafolyamatokat. Ez is lehet pihentető, ám legjobb, ha egy cég külön lehetőséget biztosít a kollégáknak a rekreációra.

http://blog.iroda.hu/news/details/131489

 

2016. szeptember 14. KÖZÉP - Középületek közvetlen közelségben

70 éves jubileumát ünnepli a BME Építészmérnöki Kar Középülettervezési Tanszéke. Ebből az alkalomból KÖZÉP - Középületek közvetlen közelségben címmel kiállítás nyílik a Műcsarnokban, melyet szeptember 24. és október 22. között látogathat a nagyközönség.

http://epiteszforum.hu/kozep-kozepuletek-kozvetlen-kozelsegben

További megjelenés

http://tervlap.hu/cikk/show/id/4752

 

2016.szeptember 14. Itthon is kiosztották az első számtartományt a gépeknek

Az európai országok többségében egyébként még nincs elfogadott szabályozás az m2m szolgáltatások számozására. Vannak olyan országok, ahol még nem is kezdtek érdemben foglalkozni a kérdéskörrel. Bár a tárgyak közötti kommunikáció azonosítói hosszú távon várhatóan az IPv6 címek lesznek, rövid és középtávon megoldást jelenthet a dedikált E.164 számok használata. Többek között ez áll a témával kapcsolatban a Budapesti Műszaki Egyetem által készített legutóbbi tanulmányban, amely kitér arra is, hogy mi a különbség az m2m és az IoT között.

http://bitport.hu/mar-itthon-is-sajat-szammal-kommunikalhatnak-a-gepek

 

2016. szeptember 15. Nehéz napok és éjszakák után

A legrégebbi hazai csapat, a BME Formula Racing Team már tizenegyedik autóját építette: az idei modell is kompozit pilótafülkés és elektromos konstrukció, az FREC006-osnak mind a négy kerekét egy-egy villanymotor hajtja. A csapat itthon és külföldön is a legeredményesebb volt a magyarok közül. Júniusban megnyerték a Német Villamosmérnökök Egyesülete (VDE) által Neumünsterben szervezett idénynyitó E-Race-t, és a versenytársak szavazatai alapján megkapták a legjobb csapatnak járó különdíjat is. Júliusban az autóversenyek Mekkájának számító Silverstone-ban félszáz villamoshajtású között a BME Formula Racing Team második lett, és a száznegyven nevezett csapat között abszolút nyolcadik helyen végeztek.

http://www.autoszektor.hu/hu/content/nehez-napok-es-ejszakak-utan

 

2016. szeptember 15. Kérdőív a Bikás parkról
Németh Adrienn a Műegyetemen tanul, mesterszakos környezetmérnök. Tanulmányai kapcsán szeretné kérni segítségetek. Sokan járunk a Bikás parkba, mindenkinek megvan a maga jó vagy rossz tapasztalata, véleménye.
http://11.kerulet.ittlakunk.hu/utcak-terek/160915/kerdoiv-bikas-parkrol

 

2016. szeptember 17. Mitől függ a munkahelyi elégedettség?

Ahogy Krasz Katalin, a Budapesti Műszaki Egyetem ergonómia és pszichológia tanszékének adjunktusa fogalmazott, a munkahelyi elégedettség igen összetett jelenség, amit sok minden befolyásolhat, így a munkahelyi elégedettséget, illetve elégedetlenséget meghatározó tényezők teljes körű vizsgálata szinte lehetetlen. Az elégedettség mindenkinél máson múlik, ennek ellenére úgy tűnik, van néhány olyan tényező, amely mindannyiunknak fontos lehet.

http://kronika.ro/eletmod/mitol-fugg-a-munkahelyi-elegedettseg

 

2016. szeptember 19. Az építész nem csak rajzban kommunikál!

A Műegyetemi Építészkar éves Szakmai Napok sorozatának utolsó napja igyekszik a szakmában fontos vitakultúrát ápolni. A csütörtöki beszélgetések lehetőséget adnak az aktuális – főként - városépítészeti kérdések körüljárására és oktatóink ezzel kapcsolatos véleményének megismerésére, társadalmi és szakmai szempontok ütköztetésére, a hallgatók aktív részvételével.

http://epiteszforum.hu/az-epitesz-nem-csak-rajzban-kommunikal

 

2016. szeptember 19. Kezdj okosan! – A fiatal felvidéki vállalkozókért

A Via Nova Ifjúsági Csoport idén is meghirdeti vállalkozásfejlesztő tréninghétvégéjét. Dr. Simon Vilmos a Budapesti Műszaki Egyetem tanára ad elő a vállalkozás fejlesztésének lehetőségeiről Innováció a vállalkozásban, a közhelyeken túl címmel. http://felvidek.ma/2016/09/kezdj-okosan-a-fiatal-felvideki-vallalkozokert/

 

2016. szeptember 19. Nagyot kaszálhat az ország a gázüzemű autókon

A tanulmány elkészítésében több mint 50 kutató és szakember működött közre, többek között a KTI Közlekedéstudományi Intézet, a Századvég Gazdaságkutató, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Szent István Egyetem, a Széchenyi István Egyetem, a Debreceni Tudomány Egyetem, a Szegedi Tudomány Egyetem és számos további kutatócsoport - áll a közleményben.”

http://nrgreport.com/cikk/2016/09/19/nagyot-kaszalhat-az-orszag-a-gazuzemu-autokon

 

2016. szeptember 19. Indul Zalagerszegen a 40 milliárdos járműipari tesztpálya beruházás

A járműipari tesztpálya közvetlenül és közvetve 350 magasan kvalifikált munkaerőnek biztosít mérnöki, kutatói, fejlesztői állást. A projekt jelentős hatással lesz a város és a megye oktatási rendszerére: hatalmas lehetőséget jelent ugyanis a szakiskolai képzés, továbbá a műszaki felsőoktatás, a Pannon Egyetem zalaegerszegi duális mechatronikai mérnökképzése számára is, amely járműipari, logisztikai, és tesztmérnöki ágakkal bővülhet, és a térség műszaki képzésének központjává válhat. A kutatás-fejlesztés és az innováció terén együttműködő partner a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem is.

http://www.pannonnovum.hu/e-mobilitas/indul-zalaegerszegen-a-40-milliardos-jarmuipari-tesztpalya-beruhazas

 

2016. szeptember 20. Vendégünk Józsa János a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora
http://inforadio.hu/arena/2016/09/20/vendegunk_jozsa_janos_a_budapesti_muszaki_es_gazdasagtudomanyi_egyetem_rektora/

 

2016.szeptember 20. Összegyetemi találkozó az egyetemi sport nemzetközi napján

Nagyszabású sporteseménynek ad otthont kedden a Budapesti Műszaki Egyetem Bogdánfy úti telepe az egyetemi sport nemzetközi napja alkalmából.

http://www.haon.hu/osszegyetemi-talalkozo-az-egyetemi-sport-nemzetkozi-napjan/3196869

 

2016.szeptember 20. Lerakták az Ericsson Magyarország új székházának alapkövét az Infoparkban

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BMGE) közelségének és az Infopark kreatív, innovatív közegének nagy szerepe volt a budapesti K+F központ nemzetközi sikereiben, abban, hogy az itt dolgozó 1500 fős csapat az egyik legjelentősebb bázissá nőtte ki magát az Ericssonon belül.

http://webradio.hu/hirek/gazdasag/leraktak_az_ericsson_magyarorszag_uj_szekhazanak_alapkovet_az_infoparkban