Nyertes pályázatok, üzleti szféra szerepe klímaváltozásban

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2016. december 2. és december 14. között.

 

2016. december 02. Kísérletező fizikus kétségekkel

 „Nekünk, kutatóknak nagyobb szerepet kellene vállalnunk annak tudatos átgondolásában,hogy hova tart a Föld a mai technokrata civilizációval. Háromgyerekes apaként e tekintetben nem vagyok teljesen nyugodt” – nyilatkozta magazinunknak Kézsmárki István fizikus, a Műegyetem egyetemi tanára, akit előző nyilatkozónk, Domokos Péter ajánlott figyelmünkbe. Kézsmárki István arra büszke, hogy a Műegyetem fizikus szakán folyó képzésnek és saját kutatási eredményeiknek köszönhetően végzős diákjaik a világ élvonalába tartozó kutatóhelyek között választhatnak.

http://www.innoteka.hu/cikk/kiserletezo_fizikus_ketsegekkel.1427.html

 

2016. december 02. Az éghajlatváltozás piaci kudarc?

A Világgazdasági Fórum felmérése szerint a klímaváltozás elleni védekezés elégtelensége az egyik legfőbb globális kockázati tényező a gazdasági élet szereplői számára 2016-ban. Zilahy Gyulával, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdasági és Társadalomtudományi Kar Környezetgazdaságtan Tanszékének egyetemi docensével beszélgettünk az üzleti szféra szerepéről a klímaváltozásban és a következmények kezelésében.

http://www.innoteka.hu/cikk/az_eghajlatvaltozas_piaci_kudarc.1440.html

 

2016. december 07. A háború utáni modern építészet kihívásai / Facing Post-War Urban Heritage in Central and Eastern Europe

A BME Urbanisztika Tanszék nemzetközi konferenciát szervez a háború utáni építészet rehabilitációs kérdéseiről "Facing Post-War Urban Heritage in Central and Eastern Europe" címmel 2017. október 6-7-én. A konferenciára várják a kutatók jelentkezését, az absztraktok beérkezésének határideje 2017. február 28.

http://tervlap.hu/cikk/show/id/4937#!prettyPhoto

 

2016. december 07. Hol szeretnél továbbtanulni?

„Takács Kristóf Ede maga előtt látja a jövőjét: – Az emelt matek és informatika érettségi után a budapesti műszaki egyetemre fogok felvételizni, a villamosmérnöki kar szoftverfejlesztő-informatika szakára. Piacképes szakma, ráadásul érdekel is ez a terület. Bízom benne, hogy korrekten megfizetik majd a szaktudásom.”

http://www.szon.hu/hol-szeretnel-tovabbtanulni/3294684

 

2016. december 07. Támogatást is csak az kap, ami piacképes

A legtöbb nyertes pályázatot Magyarországról a Közép-Európai Egyetem (CEU) nyújtotta be, szám szerint 16 darabot, őket követi a Budapesti Műszaki Egyetem (BME), 12 darab nyertes projekttel.

http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/tamogatast-is-csak-az-kap-ami-piackepes/

 

2016. december 07. Itt a legjobb műszaki egyetemek 2017-es rangsora

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem vezeti a HVG műszaki képzésterületi rangsorát. Megjelent a HVG rangsor - Diploma 2017, benne tíz képzésterület és több mint negyven szak rangsorával.

http://eduline.hu/felsooktatas/2016/12/7/muszaki_egyetemek_HVG_rangsor_2017_3A0GIE#rss

 

2016. december 08. Több millió forinttal segíti a VISZ az oktatás digitalizálását

Idén első alkalommal az informatikai felsőoktatásban dolgozók mellett középiskolák tanárcsapatokat is díjazott a szövetség. A tizenhat éve alapított Év Informatikai Oktatója, valamint az első alkalommal meghirdetett Scientific Games – Az év tanári csapata a digitalizációért pályázat nyertesei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemenvehették át a magas pénzjutalommal is járó elismeréseket.”

http://bitport.hu/tobb-millio-forinttal-segiti-a-visz-az-oktatas-digitalizalasat

 

2016. december 12. Népszerű műsor lett két év alatt a Hősök Naptára

Évfordulóhoz érkezett a Kossuth rádióban sugárzott Hősök Naptára, hiszen immár két esztendeje hallhatók az egyes napokhoz kötött első világháborús egyéni hőstettek. Szentvári-Lukács János volt műegyetemi adjunktus és műkedvelő hadtörténész két barátjával, Maruzs Rolanddal és Illésfalvy Péterrel közösen indította útjára a műsort és a Katonahoseink.hu oldalt.

http://magyarhirlap.hu/cikk/74117/Hallhato_es_olvashato_dicsoseg

2016. december 12. Az ELTE Szenátusa szavazott a GTK-ról

A hétfő délutáni szenátusi ülésen Mezey Barna röviden ismertette a frissebb eseményeket: nov. 29-én volt először hivatalos megkeresés a fenntartótól, illetve Palkovics László felsőoktatási államtitkártól, ez tájékoztató jellegű volt, a felkérés a BME GTK esetleges integrációjának vizsgálatára másnap érkezett, december 5-én pedig a hír: Palkovics kezdeményezése a GTK ELTE-be való olvadásáról. Mezey megjegyzése szerint a határozott fenntartói szándékot az is mutatja, hogy határidőt is megjelölt.

http://elteonline.hu/kozelet/2016/12/12/az-elte-szenatusa-szavazott-a-gtk-rol/

További megjelenések:

http://inforadio.hu/belfold/2016/12/13/befogadna_az_elte_a_bme_gazdasagtudomanyi_karat/

http://profitline.hu/hircentrum/hir/360321/Az-ELTE-befogadna-a-BME-gazdasagtudomanyi-karat

http://index.hu/gazdasag/2016/12/13/tart_karokkal_varja_a_bme_uzleti_karat_az_elte/

 

2016. december 12. A 12. Média Építészeti Díj győztesei

Terv kategóriában a 2016-os Média Építészeti Díját a Csontváry Múzeumot mint zarándokhelyet elképzelő Nartarchitects vette át, míg a már megvalósult épületek közül a győztes Győrffy Zoltán debreceni Szent György temploma lett. Idén először a zsűri egy különdíjat is odaítélt, amelyet a Narmer Építészeti Stúdió és a BME Építőművészeti Doktori Iskola által megálmodott Rudapithecus Látványtár nyert el. Három díjat is hazavitt a az Archikon Építésziroda munkája, a Meséskert óvoda.

http://epulettar.hu/cikk/a-12-media-epiteszeti-dij-gyoztesei

További megjelenések:

http://www.pecsiujsag.hu/pecs/hir/belfold/kihirdettek-az-idei-media-epiteszeti-dija-gyozteseit?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+pecsiujsag+%28P%C3%A9csi+%C3%9Ajs%C3%A1g%29

http://realista.hu/news/details/132004