Horizon 2020, 5 G koalíció, BME FRT siker

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről  2017. június 14. és június 21. között.

2017. június 14. Az energia ésszerű felhasználása közvetetten befolyásolja a szellemi teljesítményünket is

Magyarországon elsőként nyerte el az ASHRAE épületenergetikai és épületgépész-mérnöki szervezet magas rangú kitüntetését Magyar Zoltán, a BME ÉPK oktatója és kutatója. Riport célokról és eredményekről. Az energiafelhasználás csökkentése nem cél, hanem egy eszköz arra, hogy az emberek jól és komfortosan érezzék magukat otthonaikban és munkahelyeiken, miközben felelősségteljesen gondolkodnak a környezetükről és a következő generáció jövőjéről.

http://e-gepesz.hu/?action=show&id=16908

 

2017. június 14. Melyik a legszebb magyar egyetemi campus? Versenyben az SZTE!

Az SZTE versenytársa az Eötvös Lóránd Tudományegyetem, a Budapesti Gazdasági Egyetem, az Óbudai Egyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem, a Szent István Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Széchenyi István Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint a Debreceni Egyetem. A voksolás nagyon egyszerű, nem kell regisztrálni sem, csak egyszerűen a számunkra legszebb campus fotójára kattintani.

További megjelenés:

http://eduline.hu/felsooktatas/2017/6/16/legszebb_egyetemi_campus_penteki_allas_CWH9Z5

 

2017. június 15. Új tudományos eredmények és fokozatok a BME ÉPGET Tanszéken

A BME Szenátus nyilvános ünnepi ülését 2017. május 27-én tartotta a BME Aulájában, ahol kitüntetéseket, habil és PhD okleveleket adtak át. A Gépészmérnöki Kar Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszéke több munkatársa is szerepelt a rendezvényen, három PhD és egy habilitációs oklevél átvételében voltak érintve.

http://e-gepesz.hu/?action=show&id=16916

 

2017. június 15. QS-rangsor: nemzetközi népszerűség

A Debreceni Egyetem szintén a 651-700. helyen végzett, mutatóin javítva megtartva a tavalyi helyezését, míg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem a 751-800. helyen, a Budapesti Corvinus Egyetem pedig a 801-1000. helyen végzett.

http://www.debreceninap.hu/egyetem/2017/06/15/qs-rangsor-nemzetkozi-nepszeruseg/

 

2017. június 16. Jövő héten kezdődik a Közgazdász Világkongresszus

Az MKT-t Losoncz Miklós, a BME kutatóprofesszora, Palotai Dániel, az MNB vezető közgazdásza, az MKT alelnöke, a társaság Versenyképességi Szakosztályának elnöke, valamint Pongrácz Ferenc, az IBM Délkelet-Európa üzletfejlesztési igazgatója, az MKT Informatikai Szakosztályának elnöke és Nick Gábor András, az MTA SZTAKI Mérnöki és Üzleti Intelligencia Kutatólaboratóriumának tudományos segédmunkatársa képviseli előadással a világkongresszuson.

http://www.portfolio.hu/gazdasag/jovo_heten_kezdodik_a_kozgazdasz_vilagkongresszus.253769.html

 

2017. június 16. Itt a lista: ezekre az egyetemekre lesz a legnehezebb bekerülni idén

A Szegedi Tudományegyetemre közel 14 ezren szeretnének bekerülni, az intézményt a Pécsi Tudományegyetem, a Budapesti Gazdasági Egyetem, illetve a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem követi.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/2017/6/16/felvetel_2017_egyetemekre_nehez_bekerulni_Q13F4T

 

2017. június 16. Környezetvédelmi díj az Oszkár megalkotóinak

Az ötlettel azon nyomban első díjat nyertek a Tudományos Diákköri Konferencián mint a BME végzős közlekedésmérnök-hallgatói, tanítványai Bóna Krisztiánnak, aki az első díjazottja volt a Radó Dezső Díjnak! Az Oszkár első célközönsége egyetemistákból állt.

http://greenfo.hu/hirek/2017/06/16/kornyezetvedelmi-dij-az-oszkar-megalkotoinak?referrer=rss

 

2017. június 16. Ön tudja, mit jelent a spin az autóiparban?

Öt évre nyújt támogatást a Magyar Tudományos Akadémia Csonka Szabolcs, a BME TTK fizikusa, és Sonkoly Balázs, a BME VIK mérnök-informatikusa kutatási terveihez. Mintegy 96 kutató pályázott az MTA idei felhívására, közülük 22-en kezdik meg tudományos munkájukat a Lendület Fiatal Kutatói Program keretében.

https://autopro.hu/oktatas/on-tudja-mit-jelent-a-spin-az-autoiparban/22485/

 

2017. június 16. Velencei Építészeti Biennále 2018 - kurátori pályázat

A pályázatot szakmai zsűri bírálja el, melynek tagjai: Boros Géza művészettörténész, a Ludwig Múzeum [UTF-8?]– Kortárs Művészeti Múzeum Velencei Biennále Irodája vezetője, Kim Attila építész, a 2016, 2017 és 2018. évi Velencei Biennále román pavilonja nemzeti biztosa, Nemes Attila művészettörténész, kulturális mediátor, a 2006. évi Velencei Nemzetközi Építészeti Biennále magyar kiállítása produkciós vezetője, Pelényi Margit Ybl-díjas építész, a Magyar Építőművészek Szövetségének elnökségi tagja, Salamin Ferenc Ybl-díjas építész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja, az 1991. évi Velencei Nemzetközi Építészeti Biennále magyar kiállítása résztvevője, Somogyi Krisztina építészetkritikus, vizuális intelligenciakutató, egyetemi docens, a BME Építőművészeti Doktori Iskola oktatója, Szipőcs Krisztina művészettörténész, a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum szakmai igazgató-helyettese.

http://epiteszforum.hu/velencei-epiteszeti-biennale-2018-kuratori-palyazat

 

2017. június 16. Örömünnep a S.ARCH Architecture Awards díjátadóján

A zsűri méltatta az A4 Stúdió tervezte Vakok Batthyány László Római Katolikus Gyermekotthona új épületét, a NARMER és a BME Építőművészeti Doktori Iskola közös projektjét, és a CAN Architects új MOME Campus tervpályázatra készített javaslatát. 2017-ben negyedik éve rendezik meg a S.ARCH utazó építészeti világkonferenciát, melynek idei helyszínét a Hongkongi Egyetem Építész Kara (HKU Faculty of Architecture) biztosította.

http://epiteszforum.hu/oromunnep-a-sarch-architecture-awards-dijatadojan

 

2017. június 16. Magyarország legnépszerűbb egyetemei között a PTE!

Második a Debreceni Egyetem, ahova 15223-an jelentkeztek, első helyen 8615-en, majd a harmadik a Szegedi Tudományegyetem 14 ezer jelöléssel, ezután jön a Pécsi Tudományegyetem, a Budapesti Gazdasági Egyetem, illetve a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. A top 10-es listára még felkerült a Budapesti Corvinus Egyetem, a Szent István Egyetem, a Károli Gáspár Református Egyetem és az Óbudai Egyetem is.

http://www.pecsma.hu/csemege/magyarorszag-legnepszerubb-egyetemei-kozott-a-pte/

 

2017. június 16. A Horizont 2020 programban 42 milliárd forint uniós forrást nyertek a magyar szervezetek innovációra

A felsőoktatási intézmények közül az elnyert támogatások nagysága alapján a Semmelweis Egyetem, míg a támogatott projektek száma alapján a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem áll a vezető helyen. A magyar pályázók a 142 millió euró teljes támogatási összegből a legtöbb forrást az információs és kommunikációs technológiák (16 millió euró), az élelmezésbiztonság, a fenntartható mezőgazdaság és erdőgazdálkodás (15 millió euró), valamint az intelligens, környezetkímélő és integrált közlekedés (9,9 millió euró) témakörökben nyerték el.

http://www.hirado.hu/2017/06/16/a-horizont-2020-programban-42-milliard-forint-unios-forrast-nyertek-a-magyar-szervezetek-innovaciora/

További megjelenés:

http://webradio.hu/hirek/gazdasag/_42_milliard_forint_unios_forrast_nyertek_a_magyar_szervezetek_innovaciora

https://www.vg.hu/innovacio/tombolt-az-innovacio-a-magyar-szervezetek-koreben-539931/

http://www.dehir.hu/gazdasag/tiz-ev-alatt-42-milliard-forint-unios-forrast-nyertek-a-magyar-szervezetek-innovaciora/2017/06/16/

https://profitline.hu/404

http://kamaraonline.hu/cikk/tiz-ev-alatt-42-milliard-forint-unios-forrast-nyertek-a-magyar-szervezetek-innovaciora

http://www.innoportal.hu/harom-ev-alatt-42-milliard-forint-unios-forrast-nyertek-a-magyar-szervezetek-innovaciora

http://www.innoportal.hu/harom-ev-alatt-42-milliard-forint-unios-forrast-nyertek-a-magyar-szervezetek-innovaciora

 

2017. június 16.

ESA oktatási konferencia lesz a Műegyetemen (Rovat: Korszerű oktatás)

Az Európai Űrügynökség (ESA) Oktatási Irodája bejelentette, hogy a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet (BME) választotta a 2nd Symposium on Space Educational Activities konferencia helyszínéül. Számos egyetem pályázott az ESA Oktatási irodája által márciusban kiírt nyilvános felhívásra, végül a döntéshozók a BME VIK Egyesült Innovációs és Tudásközpont által benyújtott pályázat alapján a Műegyetemet választották.

http://www.urvilag.hu/magyar_korszeru_oktatas/20170616_esa_oktatasi_konferencia_lesz_a_muegyetemen

 

2017. június 16.

Rakétával kilőtt Fecske

Műegyetem Repülőgép Tanszékén komplett feszültségmérésen estek át a prototípusok és a javasolt módosításokkal a Műegyetem Jurek Aurél vezette Gépjármű Tanszéke Terplán Sándor vezetésével készítette el a rajzdokumentációt.

http://www.autoszektor.hu/hu/content/raketaval-kilott-fecske

 

2017. június 16.

A kegyelemkettes már megvan, most mást is akarnak

Mi vagyunk a BME Scooter Racing Team, a Budapesti Műszaki és Gazdasági Egyetem hivatalos motorversenycsapata. Két éve az első Totalbike24 versenyre alakultunk egy baráti társaságként, úgy voltunk vele, hogy egy jó buli lesz, megpróbáljuk, hátha összejön valami.

http://totalbike.hu/magazin/2017/06/16/a_kegyelemkettes_mar_megvan_most_mast_is_akarnak/

 

2017. június 17.

Budapest egyik legnagyobb parkja az újpesti lakótelepen van

A Keretes beépítésről amúgy született egy remek összefoglaló a BME Építőművészeti Doktori Iskolájában. Máthé Dóra, Tátrai Ádám és Weiszkopf András munkája itt érhető el PDF-ben. A terület eredeti parkosítási koncepciója sokban emlékeztet a legtöbb lakótelepére: nagyjából semmilyen nem volt.

http://index.hu/urbanista/2017/06/17/semsey_park_ujpesti_lakotelep/

 

2017. június 17.

Van, aki biztosan jól jár a panelbontással

A németek már több megoldást is alkalmaztak. Csakhogy ami az újraegyesítés után elnéptelenedő kelet-berlini külvárosban működött, az nem biztos, hogy működik Magyarországon is. „Nagyon fontos, hogy ott nem kellett új lakásokat ehhez építeni. Tehát hogy nem arról volt szó, hogy ki kellett költöztetni a lakókat valami egészen újba, mert az nagyon megdobta volna a költségeket, hanem optimalizálni lehetett. Egyes lakásokat részlegesen visszabontottak, nagyobb teraszokkal, jobb infrastruktúrával egy jobb lakókörnyezet volt, ez csökkentette is az elvándorlást egyébként, és ez egy viszonylag egyszerű, bár nagyon komplex rehabilitációs stratégia volt, ez nálunk sokkal nehezebb a tulajdonosi struktúra miatt” – értékelte a magyarországi helyzetet Kádár Bálint, a BME urbanisztikai tanszékének adjunktusa és a Kortárs Építészeti Központ elnöke. A felújítás és átalakítás nélkül a lakótelepek napjai meg vannak számlálva, arra azonban nincs terv, hogy mi lesz azokkal, akik a bontás miatt elveszítik lakásukat.

http://hirtv.hu/ahirtvhirei/van-aki-biztosan-jol-jar-a-panelbontassal-1397541

 

2017. június 19.

A Szegedi Tudományegyetemé a legszebb campus

Versengett még az Eötvös Loránd Tudományegyetem (4%), a Budapesti Gazdasági Egyetem (4%), az Óbudai Egyetem (1%), a Budapesti Corvinus Egyetem (2%), a Pécsi Tudományegyetem (5%), a Széchenyi István Egyetem (1%), valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (5%).

http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2017-junius/szegedi-170619

További megjelenés:

http://szeged.hu/hirek/33537-szeged-nyerte-az-egyetemi-szepsegversenyt.html

 

2017. június 19. Német trófeával nyitja az FS-szezont a BME FRT

Öt versenyszám volt, két statikus és három dinamikus. Igyekeztünk mindegyikre a lehető legjobban felkészülni, melynek meg is lett az eredménye: a gyorsulás és design prezentáció versenyszámok első helyeit hoztuk el, míg a skid pad (wet pad), endurance és business prezentáció 2. helyeit. Minden egyes helyezésre nagyon büszkék vagyunk, sok munka van benne. Ezek így összességében pedig az összesített első helyre voltak elegek, tehát címvédőként ismét sikerült megnyernünk az E-Race versenyt.

https://autopro.hu/oktatas/Nemet-trofeaval-nyitja-az-FS-szezont-a-BME-FRT/22487/

 

2017. június 20. Megalakult a magyarországi 5G koalíció

Aláírták a magyarországi 5G koalíció alapító nyilatkozatát hétfőn Budapesten: a 46 kormányzati és piaci szereplő, szakmai szervezet, ipari érdekképviselet és egyetem technológiai összefogása az ötödik generációs mobiltechnológia fejlesztését, valamint sikeres és gyors magyarországi bevezetését tűzte ki célul.

Jakab László, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Villamosmérnöki és Informatikai Kar dékánja hangsúlyozta, hogy az 5G technológia által kínált adatátviteli sebesség és a lényegében késleltetés mentes kapcsolat nem pusztán mennyiségi ugrás. Varga István, a BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Karának dékánja szerint a közlekedés okozta környezeti terhelés mérséklését ki lehet kényszeríteni nem műszaki eszközökkel is – például a forgalom korlátozásával -, de a közlekedési igények valószínűleg növekedni fognak, ezért szükség lesz a közlekedési infrastruktúra lehető legjobb kihasználására képes intelligens rendszerekre.

http://magyarhirlap.hu/cikk/90858/Megalakult_a_magyarorszagi_5G_koalicio

További megjelenés:

http://www.hirado.hu/2017/06/19/az-5g-technologia-magyarorszag-kitoresi-pontja-lehet/#

http://magyaridok.hu/belfold/parragh-laszlo-az-5g-technologia-kitoresi-pont-lehet-magyarorszag-szamara-1844110/

http://www.mediaklikk.hu/video/megalakult-az-5g-koalicio/

http://hirtv.hu/hirtv_gazdasagi_hirei/jon-az-5g-koalicio-magyarorszagon-1397625

http://www.delmagyar.hu/gazdasag/jon_a_csendes_ipari_forradalom_uj_dimenziokat_nyithat_az_5g_technologia_a_gazdasagban/2523139/

http://www.kisalfold.hu/gazdasag/jon_a_csendes_ipari_forradalom_uj_dimenziokat_nyithat_az_5g_technologia_a_gazdasagban/2523139/

http://magyaridok.hu/belfold/alairtak-magyarorszagi-5g-koalicio-alapito-nyilatkozatat-1844470/

http://infoter.eu/cikk/az-5g-technologia-magyarorszag-kitoresi-pontja-lehet

https://profitline.hu/hircentrum/hir/368175/Kitoresi-pont-lehet-hazank-szamara-az-5G-technologia

http://mta.hu/mta_hirei/magyarorszagi-5g-koalicio-alakult-az-mta-reszvetelevel-107823

 

2017. június 20. Szokott a Balatonnál nyaralni? Ennek a hírnek örülni fog

A Balaton vízszintjének 110 centiméterről 120 centiméterre történő emelését a Viziterv Consult Kft. vezette konzorcium tervezheti, a tagok pedig a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és az SBS-KOMIR Kft.

http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/szokott_a_balatonnal_nyaralni_ennek_a_hirnek_orulni_fog.641723.html