Legjobb egyetemek, 120 éves a MAFC, informatikus képzés

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről  2017. november 15. és november 22. között.

2017. november 15. Tíz százalékkal több a diák az informatika szakokon

Az IVSZ – Szövetség a Digitális Gazdaságért  évek óta támasztja alá különböző kutatásokkal, hogy több tízezer informatikus hiányzik az ágazatból, ami egyrészt gátat szab a megkerülhetetlen digitalizációnak, másrészt a gazdasági növekedésnek is egyik kerékkötője – hangzott el az IVSZ az Emberi Erőforrások Minisztériumával és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel közösen megtartott sajtótájékoztatóján.

http://gyartastrend.hu/karrier/cikk/tiz_szazalekkal_tobb_a_diak_az_informatika_szakokon

 

2017. november 15. Ezek a legjobb egyetemek

A hatodik helyet a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint a Pécsi Tudományegyetem szerezte meg, a nyolcadik a Pannon Egyetem. http://nepszava.hu/cikk/1145651-ezek-a-legjobb-egyetemek/

További megjelenés:

https://mno.hu/belfold/verhetetlen-az-elte-feljovoben-a-pazmany-2427703

http://mandiner.hu/cikk/20171115_hvg_az_elte_szeged_es_a_pazmany_vezeti_a_felsooktatasi_ranglistat

http://inforadio.hu/belfold/2017/11/15/felsooktatasi_rangsort_allitott_ossze_a_figyelo/

https://www.penzcentrum.hu/karrier/ezekkel-a-szakmakkal-keresheted-magad-romma-magyarorszagon.1061275.html

 

2017. november 15. Paks II. konferencia a MÉN-en - politikamentesen a szakmai érvek mentén

A Magyar Épületgépészek Napja rendezvénysorozat keretében a VGF és a Magyar Energetika szaklap konferenciát szervez Paks II. témakörében december 1-én, 13 órai kezdettel. A konferencia célja a Paks II. projektben résztvevő szakemberek bevonásával tisztázni a szakmai kérdéseket és tiszta képet adni a projekt részleteiről és szakmai kihívásairól. A rendezvény helyszíne Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem K épületének 97-es terme.

http://www.e-gepesz.hu/?action=show&id=17063

 

2017. november 15. Megkaptuk a HR-vitamint!

A digitalizáció általi előnyöket folytatva Charaf Hassan, a BME tanszékvezetője és egyetemi tanára a HR-ügyintézés korlátlan szabadságát, vagyis a digitális transzformáció mobil applikációkban megnyilvánuló előnyeit mutatta be a HR-folyamatokban.

http://www.itbusiness.hu/Fooldal/rss_3/megkaptuk_a_hr-vitamint.html

 

2017. november 16. Fókuszban a padló

Mik az energetikai és akusztikai elvárások a korszerű padlószerkezetekkel szemben? Melyek a közvetlen mentális hatást kiváltó jellemzői? Milyen értékeket kell kiolvasni a teljesítménynyilatkozatból a padlók csúszásmentességének megállapításához? Mindenre választ kap, ha elvégzi a Tervlap.hu Járófelületek, belső komfort kreditpontos online képzését. A BME Épületszerkezettani Tanszék és Burkolástechnika Egyesület mellett a Metszet Tervezői Napok októberi szakmai konferenciája is igyekezett hozzájárulni a hiánypótláshoz. http://tervlap.hu/cikk/show/id/5757

 

2017. november 16. Moravánszky Ákos előadás a Műegyetemen

A BME Építőművészeti Doktori Iskola Opec Lectures sorozatot szervez, amelynek következő állomása Moravánszky Ákos előadása "Az anyagok metamorfózisa az építészetben" címmel.

http://epiteszforum.hu/moravanszky-akos-eloadas-a-muegyetemen

 

2017. november 17. De jó, hogy ez is Budapest! Feltérképeztük Budafokot

A MadebyLight a harmadik vállalkozás, akire az AQB-ben találtam rá. Különös vállalkozás az övék, épületekhez terveznek egyedi világítási megoldásokat. Az egész egy egyetemi workshop-ból nőtte ki magát, amelyhez a BME mellett csatlakozott a Mome és a soproni Alkalmazott Művészeti Intézet is – meséli az alapító, Haász Ferenc.

https://forbes.hu/a-jo-elet/de-jo-hogy-ez-is-budapest-felterkepeztuk-budafokot/

 

2017. november 17. Több támogatást érdemelne a 120 éves MAFC

A Budapesti Műszaki Egyetem dísztermében közéleti személyiségek sokasága emelte megjelenésével az esemény rangját. Ott volt Sárfalvi Péter helyettes államtitkár, Józsa János, a BME rektora és Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora is.

http://jochapress.hu/a-mafc-tobb-tamogatast-erdemelne/

 

2017. november 17. Életmentő hanganalízis

Parkinson-kórra és gégerákra egyaránt következtetni lehet a beszédből – állítja Vicsi Klára, a BME Távközlési és Médiainformatikai Tanszék Beszédakusztikai Laboratóriumának vezetője, aki munkatársaival együtt az élő szó rejtett rétegeit a mesterséges intelligencia segítségével tárja fel. Eredményeikről a magyar tudomány ünnepe előadássorozat hétfői eseményén szólt.

http://magyaridok.hu/belfold/eletmento-hanganalizis-2458033/

 

2017. november 17. ÖSSZENÉZVE/5

„Facing Post-War Urban Heritage in Central and Eastren Europe” címen, a  BME Urbanisztika Tanszéke 2017. október 6-7-én második alkalommal rendezett nemzetközi doktori konferenciát a II. világháború utáni építészet városi léptékű örökségének közép- és kelet- európai kihívásairól. A 2015-ös elsőt ismertető cikksorozat most folytatódik, három írás mutatja be az idei előadások témafelvetéseit.

http://epiteszforum.hu/osszenezve-5

 

2017. november 17. Újabb technológiai transzfer lehetőségek Magyarországon

 Az idén már korábban meghirdetett pályázaton két nyertes projekt is volt: a SUPERB rövidítésű Satellite image process UPon rEquest from Reports on Border security, melyet a Montana Tudásmenedzsment Kft. fejleszt ki a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Határrendészeti Tanszékének és a Rendőrség Tudományos Tanácsának támogatásával, a másik nyertes projekt pedig egy „Mobil 5G hullámterjedési mérőberendezés”, amelyet a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karán fejlesztenek ki jelenlegi és korábbi kutatásokra alapozva.

http://www.urvilag.hu/nyereseg_az_orszagnak/20171117_ujabb_technologiai_transzfer_lehetosegek_magyarorszagon

 

2017. november 17. Egyetemeken is képeznek majd informatikus üzemmérnököket

A mérnök-informatikus üzemmérnök szakot három felsőoktatási intézmény, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az Óbudai Egyetem és a Pannon Egyetem is elindítaná.

https://www.vg.hu/kozeletihirek/egyetemeken-kepeznek-majd-informatikus-uzemmernokoket-2-683017/

 

2017. november 17. Ingyenes lesz a nyelvvizsga, és nem csak az első: itt vannak a részletek

A Rigó utcában, vagyis az ELTE Origó Nyelvvizsgaközpontjában 28 ezer forintot kell fizetni a középfokú nyelvvizsgáért, a BME-nél 27 500 forintot.

http://eduline.hu/nyelvtanulas/2017/11/18/ingyenes_nyelvvizsga_2018tol_ujabb_valtozas_W4W9AX

 

2017. november 18. Egyre népszerűbb az informatika szak

A “2017 trendforduló az informatikai felsőoktatásban” című rendezvényen Józsa János, a BME rektora kiemelte: az informatikai képzésekre jelentkezők és a felvettek számának idei jelentős növekedése reményeik szerint trendfordulót jelez.

http://www.minuszos.hu/egyre-nepszerubb-az-informatika-szak/

 

További megjelenés:

http://hirlevel.egov.hu/2017/11/19/iden-eloszor-ugrasszeruen-nott-az-informatikai-kepzesekre-felvettek-szama/

 

2017. november 20. Magánjachtkikötőt terveznek az egyik siófoki szabadstrandra

 A kikötőt nem csatolnák közvetlenül a parthoz, hanem attól 240 méterre alakítanák ki. Az újabb tervezet pedig a BME Vízépítési és Vízgazdálkodási tanszékvezetőjének mérései és modellezései alapján készült el.

https://welovebalaton.hu/balaton/maganjachtkikotot.terveznek.az.egyik.siofoki.szabadstrandra

 

2017. november 20. Már jövőre elektromos motorokat gyártanak Győrben - ez történt a 46. héten

Negyed évszázada oktat és kutat a BME-n Czvikovszky Tibor, a GPK Polimertechnika Tanszékének egyik alapítója. Úgy véli, kell készülnünk a kőolajkészletek erőteljes apadásának korszakára is. A BME Gépészmérnöki Kar Polimertechnika Tanszék professor emeritusa, az MTA doktora a közelmúltban kapott az intézménytől tevékenysége elismerésének jeléül József Nádor Emlékérmet.

https://autopro.hu/elemzesek/Mar-jovore-elektromos-motorokat-gyartanak-Gyorben-ez-tortent-a-46-heten/23750/

 

2017. november 20. HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. : Hét polgári és három katonai repülőtér fejlesztésére kerül sor

 Jelen voltak továbbá a fejlesztésben érintett vidéki repülőterek delegáltjai, a GNSS jelmonitorozásban már tapasztalattal rendelkező nemzetközi szakemberek, valamint a BME Általános és Felsőgeodéziai Tanszékének vezető kutatói, akik a monitorrendszer üzemeltetésében szerzett jártasságukkal tudnak hozzájárulni a projekt sikeréhez.

http://www.news4business.hu/kozlemenyek/press_release.php?id=34903&referer_id=rss

 

2017. november 20. "Építészet és idő" könyvbemutató

A BME Építőművészeti Doktori Iskola tavalyi tematikus évét reprezentáló "Építészet és idő – a '60-as és '70-es évek magyarországi építészetének örökségéről" című tanulmánykötet bemutatója november 29-én, hat órakor kezdődik a FUGÁ-ban, az eseményt pedig a kötethez kapcsolódó pop-up kiállítás megnyitója követi.

http://epiteszforum.hu/epiteszet-es-ido-konyvbemutato

 

2017. november 21. Szeneczey Balázs: az ingatlanfejlesztések értéke idén meghaladja a 2 milliárd eurót

A pályázat témája néhány jelentősebb fővárosi helyszín újratervezése volt. A versenyre 26 hallgatói pályázat érkezett, az IFK Talentum 2017 díjat a BME "Z" épületének rehabilitációját megtervező NewZ pályamunka nyerte, a Városháza és a Városháza Park újragondolásáért a második helyet "Budapest Mag", a harmadik helyet pedig - ugyanennek a helyszínnek a megtervezéséért - a "Közös város" pályázat szerezte.

http://webradio.hu/hirek/gazdasag/szeneczey_balazs_az_ingatlanfejlesztesek_erteke_iden_meghaladja_a_2_milliard_eurot

További megjelenés:

http://epiteszforum.hu/atadtak-az-ingatlanfejlesztok-az-ifk-talentum-2017-dijat

http://tervlap.hu/cikk/show/id/5772

 

2017. november 21. A fiatalok veszik a legtöbb felesleges holmit… De tényleg boldogabb leszel, ha többet vásárolsz?

Reggel, az utcára kilépve reklámok százaival találjuk szembe magunkat. Óriásplakátok, szórólapok, kirakatok hívogató kínálatai, a social médiából ránk zúduló hirdetések, de az ismerősök legújabb „cuccai” is ugyanazt erősítik meg bennünk: „ahhoz, hogy trendik legyünk és azok is maradjunk, folyamatosan újabb és újabb dolgokat kell vásárolnunk”. Vajon a vásárlás valóban boldogabbá tesz minket? Erről kérdeztük Fetter Barbarát, a BME Phd-hallgatóját, aki kiterjedt kutatásokat végzett a mai fiatalok fogyasztási szokásairól.

http://ifipress.hu/a-fiatalok-veszik-a-legtobb-felesleges-holmit/

További megjelenés:

https://hirextra.hu/2017/11/22/boldogabb-leszel-ha-tobbet-vasarolsz/

 

2017. november 21. Egyénre szabott implantátumok gyártását fejlesztik

Az életminőséget javító orvos-biológiai eszközök egyénre szabott generációjának gyártástechnológiáját fejlesztheti az NKFI Alap támogatásával és a BME bevonásával a VARINEX Zrt., három éven keresztül.

http://gyartastrend.hu/cikk/egyenre_szabott_implantatumok_gyartasat_fejlesztik

 

2017. november 22. A Homokhátság jövőjéről konzultálnak

A konferencia előadói között lesz továbbá Kökény Attila, a Kakasszéki Biogazdálkodási Kft. cégvezetője, dr. Iványosi-Szabó András geológus, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság nyugalmazott igazgatója, valamint Kardos Máté, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki Kar Vízi Közmű és Környezetmérnöki Tanszékének a munkatársa is.

https://www.baon.hu/kozelet/helyi-kozelet/homokhatsag-jovojerol-konzultalnak-1118913/