Gömböc Londoban, IoT-kutatások a BME-n, jön a NASA

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről  2018. március 21. és március 28. között.

2018. március 21. Így gyakorolhattok a nyelvvizsgára teljesen ingyen: újabb remek oldalt ajánlunk

Ha más nyelvvizsgár készültök, akkor itt találhattok mintafeladatokat, ha például BME, Origo, ECL vagy Euro nyelvvizsgára szeretnétek gyakorolni érdemes megnézni a tesztmintákat.

http://eduline.hu/nyelvtanulas/2018/3/21/nyelvvizsga_felkeszules_NH855X

 

2018. március 21. Szoborvariációk Gömböcre

Ryan Gander kortárs angol szobrász évek óta foglalkozik a Gömböccel - legújabb londoni kiállításán is hét olyan szobrot állít ki, melyek a forma különböző variációi. A Gömböc feltalálója két magyar építészmérnök, Domokos Gábor és Várkonyi Péter, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem oktatói, akik több mint 10 éves kitartó kutatás után találtak rá a Gömböc formájára.

http://epiteszforum.hu/szoborvariaciok-gombocre

További megjelenés:

http://promenad.hu/2018/03/22/529124/

http://euroastra.blog.hu/2018/03/23/gombocok_alkotjak_egy_londoni_kiallitas_legnagyobb_installaciojat

http://www.origo.hu/kultura/20180323-gombocok-alkotjak-egy-londoni-kiallitas-legnagyobb-installaciojat.html

https://librarius.hu/2018/03/25/magyar-gomboc-alkotjak-egy-londoni-kiallitas-legnagyobb-installaciojat/

http://www.tozsdeforum.hu/extra/kultura/a-szobrasz-akinek-a-gomboc-a-mindene-91749.html

 

2018. március 21. Egyre okosabbak a magyar települések – IoT-kutatások a BME-n

Az Invitech Solutions február elején adta át a Budapestet lefedő LoRa-technológiájú IoT-hálózatát. A rendszer kidolgozásában és megvalósításában a BME szakemberei is részt vettek. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Távközlési és Médiainformatikai Tanszékén (TMIT) már több mint 15 éve foglalkoznak szenzorhálózatokkal.

https://24.hu/fn/uzleti-tippek/2018/03/21/okos-telepulesek-iot-kutatasok-bme-invitech-solutions-lora/

További megjelenés:

http://trendfm.hu/cimlap/egyre-okosabbak-a-varosok-iot-kutatasok-a-bme-n-9981

 

2018. március 21. Március 15. alkalmából kitüntetettek

Áder János köztársasági elnök Széchenyi-díjat nyújtott át Péceli Gábornak, az MTA rendes tagjának, a BMGE előző rektorának, a Villamosmérnöki és Informatikai Kar Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék egyetemi tanárának, az NJSZT előző elnökének a méréselmélet és a kiberfizikai rendszerek területén elért, nemzetközi szinten is kiemelkedő tudományos kutatásaiért, valamint szakmai eredményeinek a hazai villamosmérnök- és informatikusképzésbe történő bevezetésével a magyar műszaki felsőoktatás palettáját gazdagító, iskolateremtő oktatói tevékenységéért.

http://www.itbusiness.hu/Fooldal/rss_3/2018_Marcius_15_kituntetettek.html

 

2018. március 22. Kérdezz az űr csodáiról a NASA-tól!

Március végén Magyarországra érkezik a NASA: a Quantum Leap egy ingyenes közösségi meetupot szervez az űripar iránt érdeklődő egyetemisták számára. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem E épületének I. emeleti B előadótermében szervezett eseményen a minél érdekesebb kérdések elhangzása és a rájuk adott válaszok általi közös ismeretátadás a cél.

http://www.urvilag.hu/almuk_a_vilagur/20180322_kerdezz_az_ur_csodairol_a_nasatol

További megjelenés:

http://insiderblog.hu/hazai-palya/2018/03/23/jon-a-nasa-gyere/

 

2018. március 23. Önvezető formulaautót építenek a BME hallgatói – autóipari vállalatok támogatására van szükségük

A BME formulaautó építő csapata február 15-én zárta le tervezés fázisát, hogy nekiálljon az egyszemélyes versenyautó elkészítésének. A mérnökhallgatókból álló csapat tagjai elakadtak, autóipari vállalatok támogatására lenne szükségük.

https://autopro.hu/techtogether/onvezeto-formulaautot-epitenek-a-BME-hallgatoi-autoipari-vallalatok-tamogatasara-van-szukseguk/24900/

További megjelenés:

https://autopro.hu/elemzesek/Dizeltemetove-valik-Magyarorszag-ez-tortent-a-12-heten/24915/

 

2018. március 23. Ambiciózus tervek és gombamód szaporodó programozó-iskolák

Az üzemmérnök-informatikus (BProf) szakkal felsőfokú alapképzéses végzettséget lehet szerezni a BSc alapképzési szakokhoz hasonlóan, azonban a képzés tanterve más, például a gazdaságinformatikus, mérnökinformatikus és programtervező informatikus BSc szakokhoz képest sokkal inkább a gyakorlatra helyezi a hangsúlyt. Az új képzést a Budapesti Műszaki Egyetemen (BME) és a Pannon Egyetemen indítják el.

http://www.itbusiness.hu/Fooldal/rss_3/Ambiciozus_tervek_es_gombamod_szaporodo_programozo.html

 

2018. március 24. GeoDebates a negyedik ipari forradalom hatásairól

Az ipari forradalom egyenlőtlenségeket csökkentő hatásával szemben érvelt Szalavetz Andrea, az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Központ főmunkatársa, az MTA doktora, valamint Alföldi György építész, várostervező és -fejlesztő, a BME Urbanisztika Tanszékének tanszékvezető-helyettese. Érvelésükben többek között elmondták, hogy az eddigi történelmi tapasztalatok alapján az ipari forradalom minden eddigi szakasza a társadalmi egyenlőtlenségeket növelte, így a mostani szakaszban is erre lehet számítani.

https://hirlevel.egov.hu/2018/03/24/geodebates-a-negyedik-ipari-forradalom-hatasairol/

 

2018. március 25. Kettészakadt, kigyulladt egy Tesla - A baleset után mégis küzdhettek még a sofőr életéért

De nem csak elmélet, hanem gyakorlati oktatások is tartanak arról, hogy az elektromos járművek baleseteinél hogyan kell szakszerűen beavatkozni. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a PSA Peugeot Citroën, a Porsche Hungaria Kft., a Toyota Motor Hungary Kft., az Opel Southeast Europe Kft., a Renault Trucks Hungária Kft. és a Volvo Hungária Kft. szakemberei ugyanis több alkalommal tartottak a tűzoltók részére az egyes gépjárműtípusokra jellemző, mentéshez szükséges gyakorlati képzést, ahol speciálisan az adott típusra jellemző szerkezeti elemeket vették végig.

https://www.portfolio.hu/vallalatok/cegauto/ketteszakadt-kigyulladt-egy-tesla-a-baleset-utan-megis-kuzdhettek-meg-a-sofor-eleteert.280510.html

 

2018. március 26. Új kütyü érkezik az autókba

Használt autókba utólag beszerelhető automatikus segélyhívó rendszert fejlesztett az Albacomp RI Rendszerintegrációs Kft., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. Az eszköz prototípusa őszre készül el, a boltokba október után kerül és 30 ezer forintba kerül majd.

https://www.napi.hu/tech/uj_kutyu_erkezik_az_autokba.659345.html

 

2018. március 26. Kiválósági programok az Építészmérnöki Karon - TDK évindító nap

Az elmúlt években többféle kiválósági program indult a BME Építészmérnöki Karon, melyből a TDK tevékenység és az ÚNKP ösztöndíj kiemelkedő jelentőségű. Mivel a TDK részvétel sok esetben megalapozza vagy akár előfeltétele is lehet az ÚNKP ösztöndíjnak, illetve a további tudományos tevékenységnek, e két esemény összekötve kerül bemutatásra a 2017/2018 évi kiválósági programok konferencia zászlaja alatt április 10-én.

http://epiteszforum.hu/kivalosagi-programok-az-epiteszmernoki-karon-tdk-evindito-nap

 

2018. március 27. A belvárosi házak fennmaradásának esélyei - Alföldi György előadása

Alföldi György, a BME oktatója 1999 óta vesz részt Józsefváros fejlesztésében olyan nemzetközileg is elismert városmegújítási programok felelős építész-várostervező-projektmenedzsereként, mint a Corvin Sétány és a Magdolna Negyed projektek. Április 19-én az erzsébetvárosi Erőművházban tart előadást a belső kerületek fennmaradásának esélyeiről.

http://epiteszforum.hu/a-belvarosi-hazak-fennmaradasanak-eselyei-alfoldi-gyorgy-eloadasa

 

2018. március 27. Lányok napja: A ma lányai - a holnap építészei - workshop

A BME Építészmérnöki Kara építészeti workshopot rendez középiskolás lányok számára. A program elsősorban olyan középiskolás lányoknak szól, akik érdeklődnek az építészet iránt, s akik április 26-án izgalmas, élményközpontú, kreatív és játékos feladatok segítségével szívesen megismerkednének az építészet sokszínűségével.

http://epiteszforum.hu/lanyok-napja-a-ma-lanyai-a-holnap-epiteszei-workshop

 

2018. március 27. Büszkeség és falítélet

Pintér  Dániel  Gergő PR-stratéga, a BME és a METU kutató-oktatója szerint a valósághoz sokkal közelebb jár az a megközelítés, amely mindezt a politikai élet  kínos  velejárójaként,  az  álesemények alternatívájaként értelmezi. Egy-egy államfői portré kapcsán nem szabad elfeledkezni az egyéni pszichológiai aspektusokról sem: aki valaha  reflektorfényben  állt,  annak  rövid pihenő  után  belső  kényszerré  válik,  hogy újra figyeljenek rá. Nagyon zavaró, ha elül a taps, és csönd lesz a nézőtéren.

https://www.szabadfold.hu/aktualis/buszkeseg_es_falitelet_

 

2018. március 27. Best Buy Award díjas lett a Terrán

A családi vállalkozásból nemzetközi nagyvállalattá nőtt, magyar tulajdonú Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. az elmúlt évben komoly változáson, növekedésen ment keresztül. Tevékenységük során több jelentős mérföldkő volt a cég életében, például az egyedülálló innovációjuk – a tetőcserépbe integrált napelem – a Terrán Futuron, melynek fejlesztése tovább zajlik a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszékének nemzetközileg elismert szakértő csapatával.

http://www.mediapiac.com/marketing/Best-Buy-Award-dijas-lett-a-Terran/25524/

További megjelenés:

http://bacsmegye.hu/gazdasag/2018/03/uj-arculatot-vezet-be-a-terran-tetocserepgyarto

http://brandtrend.hu/hir/2018/03/27/best-buy-award-dijas-lett-a-terran

http://amiotthonunk.hu/aktualis/10207-best-buy-award-dijas-lett-a-terran

http://www.pecsi-hirhatar.hu/hirek/best-buy-award-dijas-lett-a-terran

https://markamonitor.hu/markak/Dijazott-tetok/2625/