NASA in the house, Best Buy Award, titkosított Facebook

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről  2018. március 28. és április 4. között.

2018. március 28. Halogatás helyett merjünk néha hibázni

A halogatás a feladataink elkezdésének vagy befejezésének a halasztása, amely nagyon gyakran tanult viselkedésminta eredménye – határozta meg a jelenséget Takács Ildikó pszichológus, a Műegyetem Ergonómia és Pszichológia Tanszékének docense egy másik egyetemen, az ELTE-n tartott előadásán.Takács Ildikó a saját diákjait látva jutott arra a felismerésre, hogy a halogatás korunk egyik népbetegsége. Sok tanuló ugyanis akár kétszer annyi idő alatt végezte el ugyanazt a szakot, amit korábban pontosan a mintatanterv szerint megadott időtartam alatt sikerült.

https://magyaridok.hu/belfold/halogatas-helyett-merjunk-neha-hibazni-2938837/

 

2018. március 28. Hőszigetelőanyag-választás könnyedén

Több mint 250 építésztervező vett részt a Műegyetem dísztermében megrendezett, előremutató építészeti megoldásokat bemutató konferencián március 1-jén.

http://www.magyarepitestechnika.hu/index.php/hirek/4275-hoszigeteloanyag-valasztas-koennyeden#&panel1-1

 

2018. március 29. Gépész-, mechatronika- és járműmérnökhallgatók érkeznek Győrbe

2006 óta minden évben megrendezik a gépészhallgatók nemzetközi versenyét a Széchenyi István Egyetemen, idén április 8-án kezdődik a négynapos program.Összesen tizenhat felsőoktatási intézményből jönnek hallgatók Győrbe: részt vesznek a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Debreceni Egyetem, az ELTE Savaria Egyetemi Központ, a Kolozsvári Műszaki Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Neumann János Egyetem, az Óbudai Egyetem, a Pannon Egyetem, a Pécsi Tudomány Egyetem, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudomány Egyetem, a Slovak University of Technology, a Slovak University of Agriculture in Nitra, a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola, a Szent István Egyetem, a Széchenyi István Egyetem és a Universitatea Tehnica din Cluj- Napoca mérnökhallgatói.

https://autopro.hu/techtogether/Gepesz-mechatronika-es-jarmumernokhallgatok-erkeznek-Gyorbe/24977/

 

2018. március 29. NASA in the house! – 1. rész

A NASA Ames egyik vezetője tegnap szerepelt a BME nagytermében. Több mint 400 résztvevő, +300 kérdés és legalább 4-5 nemzetiségű érdeklődő, mindez egy 4 órás meetup-on – “in the house” – mondják a nagyok! A Quantum Space (és nem BME) rendezvényeként futott a BME előadótermében az “ASK NASA” (Kérdezz a NASA-tól közösségi meetup), amelyre tömegesen voltak kíváncsiak az egyetemisták.

http://insiderblog.hu/hazai-palya/2018/03/29/nasa-in-the-house-1-resz/

 

2018. március 29. Best Buy Award díjas lett a Terrán

A svájci Icertias minősítő szervezet piackutatása alapján nyerte el a "Best Buy Award" díjat a Terrán - 2017-ben a vásárlók ezt a céget nevezték meg a legjobb ár-minőség arányú tetőcserépmárkának Magyarországon. A családi vállalkozásból nemzetközi nagyvállalattá nőtt, magyar tulajdonú Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. az elmúlt évben komoly változáson, növekedésen ment keresztül. A cég életében több jelentős mérföldkő volt, például egyedülálló innovációjuk – a tetőcserépbe integrált napelem – a Terrán Futuron, melynek fejlesztése tovább zajlik a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Elektronikus Eszközök Tanszékének nemzetközileg elismert szakértő csapatával.

http://epiteszforum.hu/best-buy-award-dijas-lett-a-terran

További megjelenés:

https://www.bama.hu/kozelet/helyi-kozelet/svajci-elismeres-a-bolyi-cserepnek-1296109/

 

2018. március 29. Titkosított Facebookot építene egy magyar cég

Magyarok csinálják meg az új Facebookot? Nem valószínű, de mindenképpen érdekes a Tresorit új kezdeményezése, a Prevaat, ami végpontok között titkosítaná az adatokat, azaz a közösségi oldal üzemeltetője nem látna belőle bármit és adhatná el azokat, mint ahogy a Facebook tette. Közösségi finanszírozási kampányt indítottak.Az IT biztonsággal foglalkozó Tresorittal fog össze az Apple. Titkosítási technológiában a Tresorit ott van a világ élvonalában. A BME-ről indult csapatba nemrég beszállt a Logmein-alapító Anka Márton is.

https://forbes.hu/uzlet/titkositott-facebookot-epitene-egy-magyar-ceg/?hk=hirkereso

 

2018. március 31. Magyar találmány ment életeket az autós balesetekben

A BME és a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Kft. olyan eCall fedélzeti eszközt és kommunikációs rendszert fejleszt, amelyet utólag is be lehet szerelni az autóba, így mindenkihez eljuttatja a segítséget.

http://pestpilis.hu/fokuszban/2018/03/magyar-talalmany-ment-eleteket-az-autos-balesetekben

 

2018. március 31. A robotok egyre inkább mindennapjaink részévé válnak

Botzheim János mesterséges intelligencia és kognitív robotika kutató tartott előadást a Neumann János Egyetem Informatika Tanszékén az egyre emberibb robotok témájában. Az előadó a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem docense, aki csaknem 7 évig végzett kutatásokat a Tokiói Metropolitan Egyetemen a kognitív robotika tudományterületén.

https://www.baon.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-robotok-egyre-inkabb-mindennapjaink-reszeve-valnak-1232231/

 

2018. március 31. NASA in the house – 2. rész

Több mint 300 kérdés érkezett a NASA vezetőjének, aki 03.27-én tartott sikeres meetup-ot a BME-n. Ezzel elindult a Quantum Space kísérleti programja, amely új állomása május végétől Londonban lesz. Addig is nézd meg az esemény videóját és a művészi website-ot!

http://insiderblog.hu/hazai-palya/2018/03/31/nasa-in-the-house-2-resz/

 

2018. április 01. Ha magyar fifika, akkor Gömböc: hazai találmány lett a londoni kiállítás sztárja

A Gömböc feltalálója két magyar építészmérnök, Domokos Gábor és Várkonyi Péter, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem oktatói.

http://www.blikk.hu/aktualis/belfold/ha-magyar-fifika-akkor-gomboc-hazai-talalmany-lett-a-londoni-kiallitas-sztarja/81f1sx4

További megjelenés:

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/egy-magyar-talalmany-a-gomboc-lett-a-londoni-kiallitas-sztarja/

 

2018. április 01. Fáj a feje, miután mobilozik? A "hiba" az ön készülékében van, és szándékosan tették bele

Az Apple maga nemcsak telefonjaiban, hanem bizonyos laptopjaiban is alkalmazza a gondot jelentő úgynevezett PWM technológiát, amelyet más mobilgyártók is előszeretettel használnak, például a legtöbb eszközt eladó Samsung is.Pedig alapvetően hasznos technikai bravúrról van szó. „Az impulzusszélesség-moduláció (pulse-width modulation, PWM) a LED-es képernyők energiafogyasztását csökkentő technológia” – magyarázza Samu Krisztián egyetemi docens, a BME mechatronika, optika és gépészeti informatika tanszékének tanszékvezető-helyettese. http://hvg.hu/tudomany/201808__mobilkijelzok__szembantalmak__apislogas_ara__rossz_ranezni

 

2018. április 02. Mesterszakos felvételi: milyen vizsgákon kell részt venni?

A gépészmérnöki mesterszakhoz egy felvételi beszélgetésen kell részt venni - a BME esetében -, ahol a szakdolgozat ismertetésére kerül sor. Ehhez már korábban el kell küldeni a dokumentumot.

http://eduline.hu/felsooktatas/2018/4/2/mesterkepzes_felveteli_BCB6KB

 

2018. április 03. Ez történt a 13. héten

A BME formulaautó építő csapata február 15-én zárta le tervezés fázisát, hogy nekiálljon az egyszemélyes versenyautó elkészítésének. A mérnökhallgatókból álló csapat tagjai elakadtak, autóipari vállalatok támogatására lenne szükségük.

https://autopro.hu/elemzesek/Akkumulator-nagyhatalom-lesz-Magyarorszag-ez-tortent-a-13-heten/25008/