Fák pulzusa, BME csapat a brazil világdöntőn

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről  2018. április 18. és április 25. között.

2018. április 18. A legkeresettebb cikkek, posztok, emberek, cégek – március

A március 15-i nemzeti ünnepen Áder János köztársasági elnök és Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter az ICT-társadalom több prominens képviselőjének adott át díjat. Elismerést kapott többek között Péceli Gábor, az MTA rendes tagja, a BMGE Villamosmérnöki és Informatikai Kar Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék egyetemi tanára

http://www.itbusiness.hu/Fooldal/rss_3/A_legkeresettebbek_2018_aprilis.html

 

2018. április 18. Saját szememmel láthattam, hogy a Föld kerek

Április 11–13. között rendezték Budapesten az Európai Űrügynökség (ESA) második űroktatási szimpóziumát a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen. A háromnapos SSEA konferencia (Symposium on Space Educational Activities) az ESA Oktatási Irodája, a BME Egyesült Innovációs és Tudásközpont (EIT) szervezésében, valamint a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) közreműködésével jött létre, és a rangos európai űrkutatási és űripari vezetők, szakértők mellett egy igazi űrhajóssztárt is elhoztak a magyar fővárosba: dr. Reinhold Ewaldot, a 2001-ben megsemmisült Mir űrállomás egykori lakóját.

https://index.hu/tudomany/2018/04/18/sajat_szememmel_lathattam_hogy_a_fold_kerek/

 

2018. április 18. Lányok Napja – Lányok és műszaki tudományok

dén hetedik alkalommal várja a műszaki tudományok iránt érdeklődő lányokat a Műegyetem 2018. április 26-án, a Lányok Napja rendezvényre.             A Gépészmérnöki Kar, a Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar és a Villamosmérnöki és Informatikai Kar izgalmas bemutatókkal, laborlátogatásokkal készül az eseményre. Mindenkinek az a célja, hogy megmutassák, a lányoknak is van helyük a műszaki tudományok világában!

https://tudomanyplaza.hu/lanyok-es-muszaki-tudomanyok/

 

2018. április 20. Magyar kutatók felfedezése: a fáknak is van pulzusa

Az MTA Ökológiai Kutatóközpont és a BME Fotogrammetria és Térinformatika Tanszék együttműködésében végzett vizsgálat során egy éjszakán keresztül óránként mértek fel 22 facsemetét, szorosan ellenőrzött körülmények között.

https://sokszinuvidek.24.hu/mozaik/2018/04/20/magyar-kutatok-felfedezese-a-faknak-is-van-pulzusa/

További megjelenés.

http://erdo-mezo.hu/2018/04/20/mta-nem-minden-fa-alszik-de-mindegyiknek-van-pulzusa/

http://hvg.hu/tudomany/20180420_novenyek_fak_alvas_pulzus_vizpumpalas_biologia

https://www.agroinform.hu/kerteszet_szoleszet/elettani-nobel-dij-minden-fanak-van-pulzusa-36325-001?utm_content=36325

http://nepszava.hu/cikk/1158003-nem-minden-fa-alszik-viszont-van-pulzusuk/

 

2018. április 22. Egyetemi bajnokság: címet védett a Debrecen

Az Egyetemi- Főiskolai Vízilabda Bajnokságon a harmadik helyet a Budapesti Gazdasági Egyetem szerezte meg, mely 15-11-re győzött az Eötvös ellen.

http://www.xlsport.hu/egyetemi-bajnoksag-cimet-vedett-a-debrecen/

További megjelenés:

http://www.dehir.hu/sport/megvedte-polobajnoki-cimet-a-debreceni-egyetem/2018/04/22/

http://civishir.hu/vizilabda/2018/04/a-debreceni-egyetem-a-legjobb

 

2018. április 23. Keresik a jövő innovátorait

Idén június 12-én a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem ad otthont a rangos nemzetközi tudományos és innovációs verseny, a Falling Walls Lab hazai előválogatójának

http://medicalonline.hu/cikk/keresik_a_jovo_innovatorait

További megjelenés:

http://infoter.eu/cikk/keresik-a-jovo-magyar-innovatorait

 

2018. április 23. A BME csapata képviseli hazánkat a brazíliai világdöntőn

Igazi nyári hőségben csapott össze 21 magyar csapat a Neymar Jr’s Five budapesti döntőjén. A magyar győztes végül a BME Zsírkréták nevű csapata lett: ők utazhatnak Brazíliába és játszhatnak a világbajnoki címért a futballsztár által alapított Instituto Projeto Neymar Jr stadionban 2018. július 21-én, ahol 63 ország amatőr grundfocicsapata száll majd versenybe a végső győzelemért.

http://bdpst24.hu/2018/04/23/a-bme-csapata-kepviseli-hazankat-a-braziliai-vilagdonton/

További megjelenés:

http://www.nemzetisport.hu/minden_mas_foci/neymar-jrs-five-itt-a-magyar-gyoztes-ok-utaznak-braziliaba-2631517

https://funzine.hu/2018/04/23/eletmod/a-bme-csapata-kepviseli-hazankat-a-braziliai-vilagdonton/

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/neymar-foci-grundfoci-csapat-brazilia-vilagdonto-neymars-five/

 

2018. április 23. Indul a Richter nagy tudásbázis-fejlesztő programja

Megkezdődött a Richter Gedeon Nyrt. vezetésével megvalósuló „Biologikumok gyártástechnológiájának optimalizálása és az azt támogató analitikai vizsgálati módszerek fejlesztése” című pályázati projekt - tudatta a cég közleményben. A projekt keretében a Richter Gedeon Nyrt. konzorciumi partnerek bevonásával, (a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel, az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel, valamint a Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközponttal) kívánja erősíteni a molekuláris biológiai, mérnöki és analitikai alkalmazott gyógyszerfejlesztési tudást mind a Társaságnál, mind az egyetemi partnereknél egyaránt. http://weborvos.hu/gyogyszerpiac/indul-a-richter-nagy-tudasbazis-fejleszto-programja-245329

 

2018.0424. Ilyen programot kellene indítani középiskolásoknak: "fogadj örökbe egy egyetemistát"

A BME-től az ELTE-n át a Corvinusig, de az Óbudai Egyetemen és a Szegedi Tudományegyetemen is eltölthetnek egy napot a békéscsabai középiskolások, örökbefogadva egy ottani egyetemistát.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/2018/4/24/Igy_megtudhatod_jo_helyre_felvetelizele_fog_H1H0BL

 

2018.04.24. Ezeket a tanácsokat érdemes megfogadni, hogy ne legyen rémálom a vizsgaidőszak

„Amikor külföldön oktattam, bekapcsolódtam egy olyan centrum munkájába, ahol az egyik kutatási téma az volt, hogyan lehet fejleszteni az egyetemi oktatást, milyen problémákkal küzdenek a hallgatók. Akkor tudtam meg, hogy az angolszász területen ez egy kidolgozott tudományterület: hogy vajon melyek azok a dolgok, amelyektől egy hallgató sikeres lesz, és fordítva: mi vezet oda, hogy valaki kisodródik” – mondja Lipták-Váradi Julianna, aki okleveles építőmérnökként a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem oktatója.

http://eduline.hu/felsooktatas/2018/4/24/vizsgaidoszak_felkeszules_tanulosarok_K6WTAS

 

2018. május 14. Ezekhez kell értenie a jövő mérnökeinek: a legtöbb dolgot nehéz elképzelni

Dr. Lovas Tamás, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Építőmérnöki Karának egyetemi docense és oktatási dékánhelyettese a lézerszkennelés technológia fontosságáról és fejlődéséről tartott előadást a konferencián.

https://www.portfolio.hu/ingatlan/varos/ezekhez-kell-ertenie-a-jovo-mernokeinek-a-legtobb-dolgot-nehez-elkepzelni.283246.html