HoloLens, lakásfűtő falfesték, miniműhold

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről  2018. május 30. és június 6. között.

2018. május 30. Az egészségügyet is átformálnák az első régiós HoloLens verseny résztvevői

A zsűri két kategóriában is díjazta a legígéretesebb innovációkat. A „Legjobb képi megjelenítés”, azaz a kevert valóság design győztese, a BME Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszékének csapata virtuális hologrambetegekkel reformálná meg a képalkotó diagnosztikát és a sebészeti beavatkozásokat. Megoldásuk a meglévő képalkotási technológiák, például a röntgen, CT, MR vagy az ultrahang felhasználásával leképezik a beteg holografikus képét, ezzel támogatva a diagnosztikai folyamatot.

http://www.mmonline.hu/cikk/az-egeszsegugyet-is-atformalnak-az-elso-regios-hololens-verseny-resztvevoi/

További megjelenés:

http://hirek.prim.hu/cikk/16_csapat_versengett_a_microsoft_technologiai_maratonjan

https://www.hirado.hu/tudomany-high-tech/high-tech/cikk/2018/05/31/futurisztikus-megoldasokat-dobtak-be-a-regio-elso-hololens-hackatonjan-budapesten/

 

2018. május 30. Less be az Ericsson új központjába! (képgaléria)

Az Ericsson jelenleg közel 2000 főt foglalkoztat Magyarországon, a budapesti központ a cég egyik legnagyobb K+F központja. A kutatások során együttműködnek a BME és az ELTE hallgatóival és oktatóival, így az Ericsson képzésének témái az egyetemi tantervek részévé válnak.Less be az Ericsson új központjába! (képgaléria)

https://www.portfolio.hu/ingatlan/iroda/less-be-az-ericsson-uj-kozpontjaba--kepgaleria.287182.html

További megjelenés:

https://www.iranytv.hu/hirek/belfold/orban-magyarok-ujra-elhiszik-hogy-tobbre-kepesek-21886

http://epiteszforum.hu/stilusvaltas-a-lagymanyosi-duna-parton-ericsson-haz

 

2018. május 30. Lakásfűtő falfestéket fejleszt a Poli-Farbe

 Forradalmasíthatja a lakásfelújítást és -fűtést a következő évtizedekben az a speciális falfesték, amelynek fejlesztésébe kezdett a Poli-Farbe Vegyipari Kft. és a BMGE egyik tanszékének szakember gárdája.

https://www.marketinginfo.hu/hirek/article.php?id=49787&referer_id=rss

 

2018. június 1. Kutató hálózat alakul a Pázmány esztergomi telephelyén

A részt vevő intézmények számítástudomány, informatika, infokommunikáció területén hazánk legkiemelkedőbb kutatóhelyei közé tartoznak. Mindhárom intézmény konvergenciarégióban található telephelyeinek fejlesztésére pályázik: az ELTE Szombathelyen és Martonvásáron, a BME Balatonfüreden, a PPKE Esztergomban fejleszt.

http://www.infoesztergom.hu/hirek/olvas/permalink:kutato-halozat-alakul-a-pazmany-esztergomi-telephelyen-2018-06-02-040000

További megjelenés:

http://www.magyarkurir.hu/hirek/a-pazmany-kutatoi-halozatot-alakit-ki-egy-palyazati-konzorcium-tagjakent

2018. június 2. Nemcsak szép, szigetel is a borostyán

 Ha a kérdést a fizika oldaláról közelítjük meg, akkor azt látjuk, hogy extrém esetben a Nap által sugárzott melegnek akár a harmadát is képesek fölfogni a zöld növényekkel befuttatott falak – erősített rá a kertészmérnök véleményére Kiss Attila. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatója utalt arra, hogy a növények gyökérzete emberi fogalmak szerint is egészen elképesztő mennyiségű vizet képesek igen rövid idő alatt felszívni, így az egyre gyakrabban jelentkező váratlan és nagy erejű felhőszakadások hatásait kiválóan lehetne velük mérsékelni.

http://magyarhirlap.hu/cikk/119706/Nemcsak_szep_szigetel_is_a_borostyan

 

2018. június 2. Nem minden szürke, ami beton - Interjú a BETONworkshop tanárával

A BETONworkshop minden korosztályt megszólít és aktivizál. Egyik részében minden tavasszal elindul a kifejezetten egyetemista diákoknak meghírdetett BETON évad, ami jelen pillanatban is a BME Középülettervezési Tanszék együttműködésében zajlik.

http://absolutbudapest.blog.hu/2018/06/02/nem_minden_szurke_ami_beton_interju_a_betonworkshop_tanaraval

 

2018. június 4. Székesfehérváron digitalizáltunk

Factory Experience roadshow első állomását kerekasztal beszélgetés zárta, ahol a nap tanulságain túl Dr. Lengyel László (BME), Havasi Zoltán (Mohanet), Gaszt Attila (GIA Form) és Nick Gábor (MTA Sztaki) Szertics Gergő (Digital Transformation Consulting alapítója) moderálásával megvitatta, hogy számukra mit takar a big data és hogyan gyűjtik, használják az adatokat.

http://gyartastrend.hu/cikk/szekesfehervaron_digitalizaltunk

 

2018. június 4. Magyarországot sem kerüli el a negyedik ipari forradalom

Ezt a célt szolgálja az országban elsőként elindított duális rendszerű szakképzés, illetve a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel – immár 20. éve sikeres – együttműködés, valamint a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara által szervezett TechCsajok rendezvénysorozatban való részvétel is. Az évente meghirdetett BME hallgatói pályázatok elbírálása során nagy szerepe van a kreatív gondolkodásnak, a kezdeményezőkészségnek és a csapatmunkának; ezek jó fokmérői az innovációs képességnek.

https://piacesprofit.hu/kkv_cegblog/magyarorszagot-sem-keruli-el-a-negyedik-ipari-forradalom/

 

2018. június 4. Új parkettát kapott az Egyetemi Csarnok

Kora este avatták fel a Városi-Egyetemi Csarnok küzdőterének új parkettáját, amelyen hamarosan a Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokság döntőjét vívják meg a női és férfi kézilabda csapatok. A férfiaknál a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az egri Eszterházy Károly Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a házigazda Széchenyi István Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Testnevelési Egyetem jutott a legjobb kézilabdások közé.

http://gyorplusz.hu/article/uj_parkettat_kapott_az_egyetemi_csarnok.html?rss

További megjelenés:

http://elteonline.hu/sport/2018/06/05/roplabda-mefob-donto-a-tuskecsarnokban/

 

2018. június 5. Készül az új magyar miniműhold: kerékpár fékbowdenből lesz az antennája

A készülő második magyar műholddal két év múlva a hazai űrkutatás új fejezetét írhatják a fejlesztésben résztvevő BME-s szakemberek.

https://autopro.hu/oktatas/Keszul-az-uj-magyar-minimuhold-kerekpar-fekbowdenbol-lesz-az-antennaja/25871/