Építész Mustra, Sted mikroszkóp, regatta

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről  2018. augusztus 1. és augusztus 7. között.

2018. augusztus 1. BME x Építész Mustra

Pálóczi Tibor és Lassu Péter, a BME Rajzi és Formaismereti Tanszékének oktatói és a műegyetemi csapat három tagja, Balog Ákos, Kas Tünde, Szilvási Réka arról beszélt, hogy a felfelé tekintő pavilon az elcsendesedés élményét erősíti fel, egyúttal hiánypótló pihenőhelye lesz az arra járó vándoroknak és a környéken élő helyieknek.

http://epiteszforum.hu/bme-x-epitesz-mustra

További megjelenés:

https://forbes.hu/a-jo-elet/tokaj-hello-wood-2018/

http://turizmusonline.hu/cikk/felszallt_a_fust_a_bezart_szerencsi_cukorgyarban

 

2018. augusztus 1. Olvasói levél: Kopjafa a mérnökök dicséretére

Idén a megnyitót követő plenáris ülés indító előadásai közül Józsa Jánosnak, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektorának élvezetes (Vízi és víz melléki mérnöki létesítmények: a numerikus áramlástan szerepe napjaink tervezési gyakorlatában című), és Hajtó Ödönnek, a Magyar Mérnöki Kamara alapító elnökének bölcs hangvételű, kérdéseket megformáló (Mérnöki tevékenységünk szakrális aspektusai című) előadási adták meg az alaphangot.

http://www.erdon.ro/olvasoi-level-kopjafa-a-mernokok-dicseretere/3939740

További megjelenés:

http://www.haon.hu/olvasoi-level-kopjafa-a-mernokok-dicseretere/3939740

 

2018. augusztus 3. Jólesik a hűsítő pára nyáron, de kőkemény fertőzést kaphatsz tőle

Gondos üzemeltetéssel, a megfelelő fertőtlenítőszerek alkalmazásával kivédhető a fertőzés. Ehhez olyan anyagokat érdemes választani, amelyek nem okoznak kárt sem a környezetben, sem az emberi szervezetben. A mérnök szerint erre a célra kiváló magyar innovációk léteznek. Ilyen például dr. Noszticzius Zoltán, a Műegyetem professzorának egyedülálló fejlesztése, a Solvocid, illetve a Körmendi István munkáját dicsérő Higén+99 fertőtlenítőszer is.

https://divany.hu/eletem/2018/08/03/egeszseg-parakapu-legionella-legios-betegseg-bakterium/

 

2018. augusztus 3. Sted mikroszkópot adtak át a Biofizikai és Sugárbiológiai Intézetben

A Versenyképes Közép-Magyarországi Operatív Program (VEKOP 2.3.3-15-2016-00004) Kutatási infrastruktúra megerősítése – nemzetköziesedés, hálózatosodás című pályázatból finanszírozott, széles körű szakmai együttműködéssel zajló projekt az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika vezetésével, a Biofizikai és Sugárbiológiai Intézetben valósul meg. A széleskörű szakmai együttműködésre épülő projektben a Magyar Tudományos Akadémia Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetének (MTA KOKI), a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), valamint az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Biokémiai Tanszéke is részt vesz.

http://semmelweis.hu/hirek/2018/08/03/sted-mikroszkopot-adtak-at-a-biofizikai-es-sugarbiologiai-intezetben/

 

2018. augusztus 3. Miért intett búcsút Győrnek a Formula Student?

A 60 csapatból 30 belsőégésű motorral hajtott, 20 elektromos meghajtású volt, 10 – köztük a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) egyik csapata – pedig önvezető járművet fejlesztett.

http://gyorplusz.hu/article/miert_intett_bucsut_gyornek_a_formula_student.html?rss

További megjelenés:

http://weborvos.hu/hirek/sted-mikroszkop-segiti-a-kutatast-az-se-en-247247

 

2018. augusztus 3. Szeptembertől indul az új szak, de mit kell tudni erről a képzésről?

Az új szak az üzemmérnök informatikus (BProf) képzés. A 2018-as felvételi eljárás során összesen 1019-en jelentkeztek a képzésre, ebből 425-en jelölték első helyen a szakot. Állami ösztöndíjas helyre 288 volt a ponthatár a Pannon Egyetemen, 330 a BME-n.

http://eduline.hu/felsooktatas/2018/8/3/BProf_szak_DYRA1Y

 

2018. augusztus 3. Városok Magyarországon (és Európában)

A BME Urbanisztikai Tanszékének írásában, Kissfazekas Kornélia: A magyar településhálózat fejlődése és értékelése c. tanulmányában 1950-ben 70 városról ír. Az eltérés egyik forrása lehet esetleg az 1949-ben Budapesthez csatolt 7 város (bár a különbség nagyobb).

http://epiteszforum.hu/varosok-magyarorszagon-es-europaban

 

2018. augusztus 6. Megújul a hazai duális szakképzés – a „magyar Siemens” közreműködésével

A recept fordítva is igaz: ha egy cég fiatal, képzett munkaerőt akar alkalmazni, nem árt segíteni az iskolát, vagy az egyetemet. A Siemens ezt teszi, hiszen a Budapesti Gazdasági Egyetem és a Műegyetem mesterképzésében is részt vesz.

http://ww2.infovilag.hu/2018/08/06/megujul-a-hazai-dualis-szakkepzes-a-magyar-siemens-kozremukodesevel

 

2018. augusztus 6. Budapest – Baja harmincadszor

Budapest-Baja hosszú távú evezős regattát. A 155 fős mezőny pénteken alacsony vízállás és extrém hőség kíséretében lapátolt a fővárostól Bajáig. Az idei évben egy fővárosi egység, a Ganz-Műegyetem skill boatja szerezte meg az abszolút győzelmet.

http://www.bajaitelevizio.hu/?p=21941

 

2018. augusztus 7. Díjat kapott Vannay László fizikaoktató

Vannay Lászlót, a BME címzetes egyetemi docensét az Eötvös Loránd Fizikai Társulat a fizikai gondolkodás terjesztéséért Prométheusz-éremmel jutalmazta.

https://autopro.hu/oktatas/Dijat-kapott-Vannay-Laszlo-fizikaoktato/26856/