Állami elismerés, kancellári kinevezés, építész felmérőtábor

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről  2018. augusztus 22. és augusztus 29. között.

2018. augusztus 22. Az alkotó ember az egyik legértékesebb nemzeti kincsünk

Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozat kitüntetést Vad János, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kara Áramlástan Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára vehettek át.

http://www.kormany.hu/hu/innovacios-es-technologiai-miniszterium/hirek/az-alkoto-ember-az-egyik-legertekesebb-nemzeti-kincsunk

 

2018. augusztus 23. Cukorbetegeknek fejlesztett okos alkalmazással hasít egy magyar testvértrió

A Falling Walls LabBudapest versenyen, amelynek idén a BME adott otthont, különböző érdekes problémák megoldásaival jelentkeztek a versenyzők.A második helyezett Fülöp Ádám, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar (VIK) mérnökinformatikus mesterszakos tanulója lett, aki a vakok és gyengénlátók számára létrehozott GlovEye nevű olvasóeszközt mutatta be. Ennek segítségével az írott szöveg Braille-írássá alakul, így visszaadja a látássérültek számára az olvasás örömét. A harmadik helyezett Dávid Bálint, a BME Gépészmérnöki Kar (GPK) alapszakos mechatronikai mérnökhallgatója lett, aki projektje témájául a laparoszkópia forradalmasítását választotta.

https://www.nlcafe.hu/egeszseg/20180823/cukorbetegseg-okos-alkalmazas-applikacio-havlik-testverek/

 

2018. augusztus 23. Informatikusok kerestetnek

Idén is a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának (VIK) mérnökinformatikus BSc képzésén volt a legmagasabb a felvételi ponthatár (395 pont) (lásd még a táblázatot), a felvettek átlagpontszáma 438,8 pont. A VIK-en 2018 szeptemberében induló gyakorlatorientált üzemmérnök-informatikus, röviden BProf szakra 330 ponttal lehetett bejutni, ahol az átlagpontszám 374 volt. Összességében a két szakon több mint 800-an kezdhetik meg tanulmányaikat.

https://computerworld.hu/karrier/informatikusok-kerestetnek-252359.html

 

2018. augusztus 23. Tokaj azoknak is jó buli, akik nem szeretik a bort

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatói szokatlan kilátót építettek ide, melyből nem a közeli várost lehet látni, hanem a kis faépületet körbeölelő erdőt és az égboltot. Az erdei házikó stílusában illeszkedik a telepített fekete fenyveshez, és kicsit Skandináviát is megidézi.

http://www.origo.hu/utazas/20180821-korkep-a-hello-wood-fainstallacioirol-tokajhegyaljan.html

 

2018. augusztus 24. Kancellárokat és rektorokat nevezett ki Bódis József

Kotán Attila, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem kancellárjaként elsőkancellári ciklusát kezdheti meg

http://orientpress.hu/cikk/2018-08-24_kancellarokat-es-rektorokat-nevezett-ki-bodis-jozsef

 

2018. augusztus 27. Ilyen lesz a 2018/2019-es tanév első féléve: a legfontosabb egyetemi dátumok

Szeptember 3-tól december 7-ig tart a szorgalmi időszak a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem-en. A BME hallgatóinak is december 17-től kell a vizsgákkal kalkulálniuk, itt azonban csak 2019. január 22-ig lesz lehetőség teljesíteni a követelményeket.

http://eduline.hu/felsooktatas/2018/8/27/elso_szemeszter_egyetemeken_3HP3AY

 

2018. augusztus 28. NTDK Zádorfalva ’18

A Népi Építészeti Tudományos Diákkör [NTDK] és az Építész Klub [BME] szervezésében Zádorfalván rendezték meg az építész felmérőtábor. A felmérő hallgatók az ország több egyeteméről érkeztek [BME, NYME-AMI, DE-MK, SZIE-YBL]. Közös munkával egy hét alatt több épületet felmértek.

http://epiteszforum.hu/ntdk-zadorfalva-18