Okosszélvédő, előadássorozat a BME TTK-n,

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről  2018. szeptember 12.  és szeptember 19. között.

2018. szeptember 12. Egyedülálló és sikeres a mérnökképzés a hatvani felsőoktatási központban

Nyílt napot tartottak a Hatvani Közösségi Felsőoktatási Képzési Központban. A programon sok érdeklődő vett részt, hogy meghallgassák a Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) és a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) helyi képzéseinek a részleteit. Tevesz Gábor, a BME oktatási dékánhelyettese elmondta: óriási hiány van jelenleg mérnökökből az egész országban; olyannyira, hogy az egyetemet éppen csak elvégző hallgatóknak máris munkát és versenyképes fizetést kínálnak a különböző cégek.

https://www.heol.hu/kozelet/helyi-kozelet/egyedulallo-es-kulonosen-sikeres-a-mernokkepzes-a-hatvani-felsooktatasi-kozpontban-1300495/

 

 

2018. szeptember 12. Okosszélvédő fejlesztésén dolgoznak Salgótarjánban

A Salgglas Zrt., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) és a TravelSoft Online Kft. 978 millió forint uniós támogatást nyert a GINOP "K+F versenyképességi és kiválósági együttműködések" című pályázatán az egymilliárd 417 millió forintos fejlesztéshez.A közös fejlesztés célja a jelenleg ismert visszajelző és szórakoztató jármű kijelzők megjelenítési képességénél fejlettebb technológiájú megoldás kidolgozása, hogy biztonságosabbá, egyben produktívabbá váljon a vezetés és az utazás.

https://sg.hu/cikkek/auto/133031/okosszelvedo-fejlesztesen-dolgoznak-salgotarjanban

További megjelenés:

https://www.vezess.hu/haszongepjarmu/2018/09/16/magyarok-teszik-biztonsagosabba-a-jovo-haszonjarmuveit/

http://infoter.eu/cikk/okosszelvedon-dolgozik-egy-magyar-konzorcium

http://www.minuszos.hu/okosszelvedot-fejleszt-a-salgglas/

http://www.innoportal.hu/okosszelvedot-fejleszt-a-salgglas

http://jarmuipar.hu/2018/09/okos-szelvedot-fejleszt-magyar-beszallito/

https://nagykaroly.szatmar.ro/index.php?act=show&cid=89250&p=news

 

2018. szeptember 12. Lehessen az ötletből termék!

Júniusban nevezték ki a BME tudományos és innovációs rektorhelyettesének Levendovszky Jánost, a Villamosmérnöki és Informatikai Kar korábbi tudományos és nemzetközi dékánhelyettesét. A szakember szerint a K+F+I jó kezekben van, és megfelelő struktúrát sikerült kialakítani hozzá, a konzorciális együttműködések is szépen alakulnak. Az agyelszívás viszont komoly gond.

https://autopro.hu/oktatas/Lehessen-az-otletbol-termek/27376/

 

2018. szeptember 15. Cserepekben jön vissza a napenergia

 Ezzel a beruházással többek között az a célunk, hogy megmutassuk, mennyire hiszünk a megújuló energia fontosságában, jövőjében – hangsúlyozza Gódi Attila ügyvezető. – Ennek egyik fontos eleme, hogy a BME Elektronikus Eszközök Tanszékével partnerségben tavaly elkezdtük napelemes tetőcserepünk fejlesztését. Ezen kívül azt is szeretnénk bizonyítani, hogy nagy feldolgozói kapacitást igénylő gyárak teljes villamosenergiaigénye is kiszolgálható napelemes rendszerekkel.

https://www.bama.hu/kozelet/helyi-kozelet/cserepekben-jon-vissza-a-napenergia-1489375/

 

2018. szeptember 16. Magyarok teszik biztonságosabbá a jövő haszonjárműveit

A magyar K&F részleg több évtizedes múltra tekint vissza: 1995-ben a BME-n lelkes kutatócsoport jött létre a cég szárnyai alatt. A magyar mérnökök az elektronikus menetstabilizáló rendszerek (ESP) fejlesztésével kezdték meg a munkát, később az elektronikusan vezérelt fékrendszerek fejlesztése vált fő területté.

https://www.vezess.hu/haszongepjarmu/2018/09/16/magyarok-teszik-biztonsagosabba-a-jovo-haszonjarmuveit/

 

2018. szeptember 17. Így növelhető a tejtermelő gazdaságok termelékenysége

A termelő teheneket körülvevő mikroklíma adatainak összegyűjtésére, feldolgozására és értelmezésére a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), a Holstein Genetika Kft. és az Invitech közös együttműködésben kezdte meg a kutató, fejlesztő munkát. Az igények szerint meghatározott adatok gyűjtése szenzorok segítségével történik. A különböző fizikai paramétereket (hőmérséklet, légnedvesség, nyomás, stb.) mérő érzékelők fejlődésének valamint az újabb, kifejezetten adattovábbításra tervezett átviteli technológiáknak köszönhetően folyamatosan adatokat nyerhetünk környezetünkből.

https://www.agroinform.hu/allattenyesztes/igy-novelheto-a-tejtermelo-gazdasagok-termelekenysege-37564-001?utm_content=37564

 

2018. szeptember 18. Tudománynépszerűsítő előadás-sorozatot indít a BME TTK

A BME Természettudományi Kara „Science Campus” címmel előadás-sorozatot indít 2018. szeptember 28-án, amely elsősorban középiskolásoknak szól, de minden érdeklődő számára nyilvánosan látogatható. Az előadás-sorozat a korábban már három ízben megrendezett „BME TTK Sciencecamp” természettudományos nyári tábor hagyományait folytatja.

http://mta.hu/mta_hirei/tudomanynepszerusito-eloadassorozatot-indit-a-bme-ttk-109015

 

2018. szeptember 19. Ha a kormány bekeményít, jöhetnek a bioműanyagok

A természetes polimerek mind lebomlanak ilyen úton, de a szintetikusok között van olyan, ami lebomlik (PLA) és van olyan, ami nem (bioPE)” – magyarázza az Indexnek Pukánszky Béla egyetemi tanár, a BME VBK Fizikai Kémia és Anyagtudományi Tanszék Műanyag és Gumiipari Laboratóriumának kutatója.

https://index.hu/techtud/2018/09/18/biomuanyag_muanyagszemet_lebomlo_komposztalas_kornyezetvedelem/

 

2018. szeptember 19. Kihívások elé néz a gyógyszeripar

A Semmelweis Egyetemen és a Budapesti Műszaki Egyetemen támogatjuk a szakemberképzést speciális tantárgyak oktatásával. Többéves tárgyalássorozat eredményeképpen 2018. szeptemberétől "QP képzés" (Gyógyszergyártás és -nagykereskedelem minőségbiztosítása szakirányú továbbképzés) indul a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Semmelweis Egyetem közös szervezésében, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, és a MAGYOSZ közreműködésével. A képzés nemcsak a hazai gyártók érdekeit szolgálja, hiszen valamennyi magyarországi gyógyszeripari szereplő küzd a szakemberhiány problémájával.

http://pharmaonline.hu/cikk/kihivasok_ele_nez_a_gyogyszeripar