Pro Architectura díjazott, ők a legjobb mérnökhallgatók, új talaj-remediációs módszer

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről  2018. október  24. és október 31. között.

2018. október 24. Már lehet nevezni a jövő tavaszi Országos Tudományos Diákköri Konferenciára

A BME kapott felkérést a 2019. évi OTDK két szekciójának teljeskörű lebonyolítására, és a nyitó ünnepséget is a Műegyetemen tartják. Az előkészületek már zajlanak. A szervezés jogát jelképező stafétát 2017 májusában, a XXXIII. Országos Tudományos Diákköri Konferencia(OTDK) ünnepségén vette át az intézmény korábbi tudományos és innovációs rektorhelyettese - írja közleményében az egyetem.

http://eduline.hu/felsooktatas/2018/10/24/OTDK_nevezes_2019_4WBIMN

 

 

2018. október 24. Ez történt a 42. héten

Szakportálunk ötödik alkalommal vállalkozott arra, hogy összehozza az autóipar szereplőit a legtehetségesebb mérnökhallgatókkal. A mérnökhallgatói csapatverseny során a legjobbaknak ismételten a BME hallgatói bizonyultak. A csapatokban több, műszaki beállítottságú lány is tevékenykedett, velük külön cikkben foglalkoztunk a héten.z történt a 42. héten

https://autopro.hu/elemzesek/Ezekrol-az-interjukrol-maradt-le-az-Automotive-kiallitas-miatt-ez-tortent-a-42-heten/27896/

 

További megjelenés:

http://www.erdon.ro/pezsges-a-jarmuipari-agazatban/4027899

 

https://minap.hu/cikkek/sikerrel-zarult-6-automotive-hungary-nemzetkozi-jarmuipari-beszallitoi-szakkiallitas

 

http://www.packmarket.hu/component/content/article/24-friss-hirek/690-autoipari-szakvasar-csokor-budapesten

 

 

2018. október 24. Átadták a Pro Architectura díjakat

A minőségi magyar épített környezet létrehozásában, az építészeti értékek megóvásában, az építészeti szemléletformálásban és egy jeles építészeti alkotás létrehozásában kifejtett építészeti-tervezői tevékenységért részesülnek Pro Architectura díjban Dr. Vámossy Ferenc a Széchenyi-, Ybl Miklós-, Apáczai Csere János- és Szent-Györgyi Albert-díjas építész, építészettörténész, Professor Emeritus, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Magyar Érdemrend Középkeresztjének birtokosa közel hatvanévnyi kutató és oktató munkája során generációk építészetről való gondolkodását formálta. Tan- és szakkönyveit a magyar építészettörténet és építészetelmélet meghatározó alkotásaiként tartjuk számon. A hazai építészetoktatásban kifejtett tevékenységének szerepét talán az példázza a legjobban, hogy ő indította el és sok évig vezette a BME építészettudományi doktori programját. Oktató és kutatómunkája mellett széleskörű szerkesztői, kritikai, ismeretterjesztő és szakmai közéleti tevékenységet folytat. Mintegy 240 szakcikk, könyvrész, kritikai és művészeti írás szerzője.

http://epiteszforum.hu/atadtak-a-pro-architectura-dijakat1

 

 

2018. október 25. Eddig kell nyelvvizsgáznotok ahhoz, hogy megkapjátok a többletpontot a felvételihez

A legtöbb nyelvvizsgaközpont, például a BME és a BGE Nyelvvizsgaközpont, az ELTE Origó Nyelvi Centrum, és a DExam is a vizsgától számított 60 napon belül állítja ki a nyelvvizsga bizonyítványt.

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/2018/10/25/nyelvvizsga_bemutatasa_keresztfeleves_felve_H3Y9GG

 

 

2018. október 25. Az IBM legjobb szakemberei segítenek 4 magyar szervezetet

Az IBM négy szervezettel fog együtt dolgozni az alábbi projekteken: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központja (BME-FIEK) – Interaktív digitális ökoszisztéma keretrendszer fejlesztése.

https://euroastra.blog.hu/2018/10/25/az_ibm_legjobb_szakemberei_segitenek_4_magyar_szervezetet

 

 

2018. október 25.  Kétmillió forintot kaptak a legjobb mérnökhallgatók – képek a díjátadóról

Virágh Dóra, a Nemak Győr Alumíniumöntöde Kft. társadalmi kapcsolatokért felelős referense a BME Solar Boat Team tagjait gyárlátogatásra invitálta Győrbe. Nyírő Ferenc, az S&T Consulting Hungary Kft. üzletágvezetője a BME Formula Racing Team tagjait jutalmazta 100 ezer forinttal. Dominek Ákos, a Tequa Kft. operatív igazgatója három csapatnak ajánlott fel képzési lehetőséget: a pécsi Pollroth, a BME Formula Racing Team és a Szombathelyi gépész tagjainak. Az MTA Wigner Fizikai Kutatóközponttól Kun Tibor ipari kapcsolattartó érkezett. A szakember a BME Formula Racing Team és a Formula Racing Miskolc munkáját méltatta. A FATH Components Kft. a BME Műszakik Pneumobil Team további munkájához járult hozzá 60 ezer forinttal. A vállalatot Papp Krisztián képviselte.  A Techtogether Automitve Hungary első helyezettje pedig a BME Formula Racing Team lett, nekik a verseny zsűrielnöke, a Gépipari Tudományos Egyesület elnöke Takács János gratulált, és adott át 500 ezer forintot.

https://autopro.hu/techtogether/Ketmillio-forintot-kaptak-a-legjobb-mernokhallgatok-kepek-a-dijatadorol/27899/

 

 

2018. október 25. Az SZTE részvételével megalakult az Egyetemi Technológia- és Tudástranszfer Fórum

2018. október 24-én az együttműködésben részt vevő egyetemek, így a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Debreceni Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, az Óbudai Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem valamint a Szegedi Tudományegyetem létrehozta az Egyetemi Technológia- és Tudástranszfer Fórumot (ETTF). Az aláírt együttműködési megállapodás formalizálja közös szakmai tevékenységüket.

http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2018-oktober/szte-reszvetelevel

 

 

2018. október 26. Új diplomadíjas az építészeknél  

Hagyományosan a megyei kötődésű, frissen diplomázó építész hallgatóknak írtuk ki a pályázatot, ahová ezúttal hat pályamű érkezett be. Az első helyet Csatlós Ágnes, a BME Építészmérnöki Karán végzett építészmérnök érdemelte ki a Zsidó Örökségvédelmi Látogatóközpont Miskolcon tárgyú munkájával.

http://www.erdon.ro/uj-diplomadijas-az-epiteszeknel/4029855

 

További megjelenés:

http://www.szon.hu/uj-diplomadijas-az-epiteszeknel/4029855

 

 

 

2018. október 26. Egyedülálló biológiai – mikrobiológiai készítmény előállítására készül két ipari résztvevő és két budapesti egyetem

Az Elgoscar-2000 Kft., a Fermentia Mikrobiológiai Kft., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem egyesítik interdiszciplináris erőforrásaikat, hogy új, piacképes talaj-remediációs módszert dolgozzanak ki a kőolajjal és származékaival szennyezett területeken jellemzően megtalálható policiklusos aromás szénhidrogének (PAH) eltávolítására.

https://www.lokal.hu/2018-10-egyedulallo-biologiai-mikrobiologiai-keszitmeny-eloallitasara-keszul-ket-ipari-resztvevo-es-ket-budapesti-egyetem/

 

További megjelenés:

http://www.origo.hu/tudomany/20181026-egyedulallo-biologiai-mikrobiologiai-keszitmeny-eloallitasara-keszul-ket-ipari-resztvevo-es-ket.html

 

https://www.karpatinfo.net/cikk/tudomany/200013214-egyedulallo-biologiai-mikrobiologiai-szer-eloallitasara-keszulnek

 

 

2018. október 26. A Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány közleménye

A záróünnepségen a misszió tagjai és a BVK, az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központja, az Impact Hub Budapest beszámoltak a tudástranszfer egy hónap alatt elért eredményeiről.

http://os.mti.hu/hirek/139215/a_budapesti_vallalkozasfejlesztesi_kozalapitvany_kozlemenye

 

 

2018. október 29. Magyar eszközök a diákműholdon

Az ESEO-n repülő, az MTA EK és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) által közösen fejlesztett TRITEL műszer a műhold pályája mentén a kozmikus sugárzási környezetet vizsgálja majd – olvasható a projekt honlapján. Ezenkívül szintén a diákműhold fedélzetén kapott helyet több más műszerrel együtt a BME-n fejlesztett plazmadiagnosztizáló készülék, valamint ugyancsak a BME-n készült a mikroműhold központi energiaellátó rendszere is.

https://www.3szek.ro/load/cikk/117784/magyar_eszkozok_a_diakmuholdon

 

 

2018. október 29. 1,3 milliárdból kitisztítják a Duna medrét

A nyertes pályázatot az Utiber Közúti Beruházó Kft., a Viziterv Consult Kft., valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem nyújtotta be.

https://hvg.hu/itthon/20181029_13_milliardbol_kitisztitjak_a_Duna_medret

 

További megjelenés:

https://magyaridok.hu/gazdasag/a-meder-tisztitasara-is-szukseg-van-a-dunan-3617087/

 

 

2018. október 29. A Doktoranduszok Országos Szövetségének közleménye

Elnökségi tagok lettek: Csonka Diána (ELTE) tudományos, Szabó Imre Szilárd (PTE) jogi ügyekért felelős, Tóth Zoltán (BME) innovációért és ipari kapcsolatokért, Liska Fanny (PE) kommunikációért felelős vezető tisztségviselőként.

http://os.mti.hu/hirek/139249/a_doktoranduszok_orszagos_szovetsegenek_kozlemenye

 

 

2018. október 29. Lustaság nem létezik, krónikus halogatás viszont igen

Dr. Takács Ildikó halogatáskutató, a BME Ergonómia és Pszichológia Tanszékének vezetője szintén megerősíti, hogy a területen ugyan nincsen konszenzus a kutatók között, de már számos elmélet létezik. Ő akkor kezdett a halogatással foglalkozni, mikor feltűnt neki, hogy diákjai nem (a korábbi, osztatlan képzés sztenderd keretének számító) 5, hanem inkább 7-8 év alatt végeznek az egyetemen.

https://www.nlcafe.hu/lelek/20181029/halogatas-pszichologia/

 

 

2018. október 30. Ha csak az írásbeli vagy a szóbeli sikerült a TELC-nél…

… de mindenképpen komplex nyelvvizsga-bizonyítványt szereznétek, nem aggódnotok – akkor sem, ha februárig már nem tudtok felkészülni a hiányzó vizsgarészre, így már nem mehettek TIT-TELC-vizsgára. A Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központ tájékoztatása szerint ha egy nyelvből megszereztetek egy „fél” nyelvvizsgát, majd ugyanabból a nyelvből, ugyanazon a szinten egy másik nyelvvizsgaközpontban teljesítitek a nyelvvizsga „másik felét”, a két rész együttesen komplex nyelvvizsgának minősül. Vagyis ha van például egy TELC-írásbelitek, a szóbelit pedig példul az ECL-nél, a BME-nél, az Euroexamnél vagy éppen az Origónál teszitek le, komplex nyelvvizsgátok lesz. Fontos azonban, hogy az Oktatási Hivatal komplex igazolást csak a 2000. január 1. után letett részvizsgák alapján állít ki.

http://eduline.hu/nyelvtanulas/2018/10/30/TELC_milyen_nyelvvizsgat_valasszunk_OUVON3