Műegyetemi diákok fejlesztése az űrben, USF

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről  2018. november 28. és december 5. között.

2018. november 28. Hajócsavart terveznek a napelemes hajót építő egyetemisták

Kiss Norbert vagyok, a BME Solar Boat Team csapatkapitánya és marketing csoportjának vezetője. A csapatunk fő célja a következő versenyszezonra, hogy az idei hajó továbbfejlesztésével és tökéletesítésével sikeresen részt vegyünk a Solar Sport One világbajnoki versenysorozatában, Hollandiában és Monacóban egyaránt.

https://autopro.hu/techtogether/blog/Hajocsavart-terveznek-a-napelemes-hajot-epito-egyetemistak/28355/

 

2018. november 28. Az NJSZT díjazottai és az Év Informatikai Újságírója 2018

Idén Kemény János-díjat kapott Dr. Bolgár Bence Márton.2012-ben a Semmelweis Egyetemen kapott általános orvosi diplomát. 2018-ban lett a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen az informatikatudományok doktora, summa cum laude minősítéssel.A Semmelweis Egyetem orvostanhallgatójaként 2009-ben kapcsolódott be a BME Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék kutatásaiba.2012-től a tanszék doktorandusz hallgatója, 2015-től tudományos segédmunkatársa, majd egy tanszéki, nagy egészségügyi adathalmazok statisztikai elemzési módszereit vizsgáló OTKA projektjének kutatója lettJelenleg a Bioinformatika, a Mesterséges intelligencia és a Gépi tanulás tárgyak oktatásában vesz részt.

http://hirek.prim.hu/cikk/2018/11/28/az_njszt_dijazottai_es_az_ev_informatikai_ujsagiroja_2018

 

2018. november 28. Új vízanalitikai rendszer kidolgozására nyert támogatást a NAIK vezetésével megalakult konzorcium

A projekt konzorciális kereteiben közös kutatást és fejlesztést valósít meg a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Agrár-környezettudományi Kutatóintézete és Élelmiszertudományi Kutatóintézete, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Atomfizika Tanszéke, a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpont Duna-kutató Intézete, az Izotóp Intézet Kft. és az Optimal Optik Kft.

http://profitline.hu/Uj-vizanalitikai-rendszer-kidolgozasara-nyert-tamogatast-a-NAIK-vezetesevel-megalakult-konzorcium-386344

További megjelenés:

https://euroastra.blog.hu/2018/11/30/komplex_vizminositest_in_situ_megvalosito_kozvetlen_es_immunfluoreszcencian_valamint_optikai_es_leze

 

2018. november 29. Megtartotta első ülését a Mesterséges Intelligencia Koalíció

Az MI Koalíció nyolcfős elnökségének tagjává választotta Parragh Lászlót, a Magyar Kereskedelmi és Ipari Kamara (MKIK) elnökét, Hetényi Márkot, az MKB digitális stratégiai vezérigazgató-helyettesét, Szigeti Ádámot, az ITM innovációért felelős helyettes államtitkárát, Kishonti Lászlót, az AImotive Zrt. vezérigazgatóját, Böszörményi-Nagy Gergelyt, a Design Terminál ügyvezetőjét, Laufer Tamást, az Informatikai Vállalkozások Szövetségének (IVSz) elnökét és Charaf Hassant, a BME Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszékének vezetőjét.

https://www.hirado.hu/cikk/2018/11/29

További megjelenés:

http://www.kormany.hu/hu/innovacios-es-technologiai-miniszterium/hirek/megtartotta-elso-plenaris-uleset-a-mesterseges-intelligencia-koalicio

http://magyarhirlap.hu/cikk/134845/Megtartotta_elso_plenaris_uleset_a_Mesterseges_Intelligencia_Koalicio

http://www.orientpress.hu/cikk/2018-11-29_megvalasztotta-elnokseget-a-mesterseges-intelligencia-koalicio

http://sikerado.hu/technika/nem-is-gondolnank/most-elkezdodott-valami-vadiuj/

https://webradio.hu/hirek/gazdasag/megtartotta-elso-plenaris-uleset-a-mesterseges-intelligencia-koalicio

http://profit7.hu/hirek/megtartotta-elso-plenaris-uleset-a-mesterseges-intelligencia-koalicio

https://autopro.hu/szolgaltatok/Megtartotta-elso-uleset-a-Mesterseges-Intelligencia-Koalicio/28416/

http://www.minuszos.hu/itt-az-mi-koalicio-elnoksege-garantalt-a-siker/

 

2018. november 30. Egyetemi beszélgetés a magyar űrkutatásrólA hazai űrkutató szakma jeles képviselői cseréltek eszmét a Műegyetemen a magyar űrkutatás helyzetéről és jövőjéről.

Amint arról előzetesen hírt adtunk, november 28-án pódiumbeszélgetés volt a magyar űrkutatás helyzetéről a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME), amelyen részt vett Ferencz Orsolya, a magyar űrkutatás vezetőjévé a közelmúltban kinevezett miniszteri biztos, a hazai űrszakma több más kiválósága, a BME hallgatói és számos érdeklődő.

http://www.urvilag.hu/hazai_kutatohelyek_es_uripar/20181130_egyetemi_beszelgetes_a_magyar_urkutatasrol

További megjelenés:

https://24.hu/belfold/2018/11/29/magyar-urkutatas-fejlodes-masat-szmog-bepicolombo-uripar-nasa-esa/

https://tudomanyplaza.hu/magyar-urkutatas/

 

2018. november 30.

Jól szerepelt vízben az ELTE – Úszó MEFOB 2018

A Tüske Uszodában november 24-én megrendezésre került a 2018-as Úszó MEFOB (Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokság) a MEFS és a BME Testnevelési Központjának szervezésében. A verseny eredménye: 3. a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 110 ponttal.

http://elteonline.hu/sport/2018/11/30/jol-szerepelt-vizben-az-elte-uszo-mefob-2018/

 

2018. november 30. Duális képzést indít a Siemens

A Siemens eddig a BME villamosmérnöki mesterszakán és a BGE nemzetközi gazdálkodás alapszakán biztosította a duális felsőoktatási képzés lehetőségét. Ez bővül jövő év elejétől az Óbudai Egyetem villamosmérnöki alapszakával.

http://www.mmonline.hu/cikk/dualis-kepzest-indit-a-siemens/

További megjelenés:

http://www.zetapress.hu/belfold/94537

http://hirek.prim.hu/cikk/2018/12/01/dualis_kepzest_indit_a_siemens_az_obudai_egyetemen

 

2018. december 1. Magyarok tesztelték az első európai marsjárót

A programban magyar oldalról kutatók, mérnökök és diákok vesznek részt Kereszturi Ákos vezetésével. A módszerek kifejlesztésében korábbi földtani fúrási tapasztalataival Maros Gyula (MBFSZ), mechatronikai javaslatokkal Gróf Gyula (BME), a műszer programozásával és tervezésével Gyenis Ákos (Korall Print Bt. és BME) vezetésével Tiegelmann Péter (BME), valamint Gyenis Tamás és Kovács Bálint diákok működtek közre.

https://euroastra.blog.hu/2018/12/01/magyarok_teszteltek_az_elso_europai_marsjarot

 

2018. december1. Nagy bejelentésekre készül a magyar startupokat felkaroló kockatőke-kezelő

A műszaki egyetemmel megvalósított együttműködés tapasztalataiból kiindulva újabb intézményeken szeretne megjelenni a Hiventures a vállalkozóvá válás népszerűsítése érdekében a fiatalok körében - árulta el többek között a Portfolio-nak adott interjújában Kisgergely Kornél, aki mérleget vont a kockázati tőkealap-kezelő elmúlt 1,5 évéről is.

https://www.portfolio.hu/befektetes/alapkezelok/nagy-bejelentesekre-keszul-a-magyar-startupokat-felkarolo-kockatoke-kezelo.306335.html

 

2018. december 3. A British Telecommunication kapta a ‘Legjobb Oktatási Együttműködés” díját

A hazai üzleti szolgáltató szektor egyik legnagyobb munkaadója, a BT jelenleg közel 20 közép- és felsőoktatási intézménnyel működik együtt országszerte, mint például a Debreceni Egyetemmel, a Corvinus Egyetemmel, a BME-vel, az Óbudai Egyetemmel vagy az Edutus Egyetemmel.

http://www.technokrata.hu/egazdasag/digitalis_oktatas/2018/12/03/a-british-telecommunication-kapta-a-legjobb-oktatasi-egyuttmukodes-dijat/

További megjelenés:

http://it-extreme.hu/2018/12/03/A-BT-kapta-a-Legjobb-Oktatasi-Egyuttmukodes-dijat-a-Nemzeti-Befektetesi-Ugynokseg-(HIPA)-idei-dijatadojan.htm

 

2018. december 3. Vámossy Ferenc: Az esszencia nem bennem volt, én voltam az

Lehet-e, szabad-e ilyen mértékben boldognak és elégedettnek lenni egy aktív életpálya summázásakor? Akarunk-e, tudunk-e majd mi is, hozzá hasonlóan, huncut fénnyel a szemünkben, fátylat borítani forradalomra, ideológiákra, szakmai és politikai konfliktusokra? Szeretnénk-e, merünk-e mindannak értékében hinni, ami megadatott? A 88 éves Vámossy Ferenccel beszélgettünk a Pro Architectura, a Média Építészeti Díja apropóján. Simonyi Lilla portréja.

http://epiteszforum.hu/vamossy-ferenc-az-esszencia-nem-bennem-volt-en-voltam-az

 

2018. december 3. Magyar diákok fejlesztései a világűrben

A Falcon 9 SSO-A küldetése a mai napon, magyar idő szerint 19 óra 34 perckor sikeresen elstartolt a Vandenberg Légitámaszpontról. A rakéta hasznos terheinek egyike az Európai Űrügynökség (ESA) oktatási irodájának programja keretében megvalósuló európai diákműhold, az ESEO. A programban jelentős számú magyar hallgató vesz részt. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) készült a műhold központi energiaellátó rendszere, ami alapvető fontosságú az 50 kg tömegű űreszköz működése szempontjából. Ezen kívül a műhold három fő tudományos kísérlete közül kettőt is magyar diákcsapatok készítettek.

http://www.kormany.hu/hu/kulgazdasagi-es-kulugyminiszterium/hirek/magyar-diakok-fejlesztesei-a-vilagurben

További megjelenés:

http://www.urvilag.hu/a_honap_szama/20181203_eseo_es_63_masik

http://www.orientpress.hu/cikk/2018-12-04_elstartolt-a-falcon-9-sso-a

 

2018. december 4. Paripám egy csodaszép chatbot

Sok kutatás-fejlesztési munkájuk során mondták nekik piacról élő partnereik, hogy az egyetemnek alkalmazkodnia kell a gyorsan változó digitális világhoz és munkaerőpiachoz. Ennek eredményeként AI chatboton dolgozik együtt egyetemi hallgató, oktató és ICT-cég a PARIPA programban a BME Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszékén.

https://www.hrportal.hu/hr/paripam-egy-csodaszep-chatbot-20181204.html

 

2018. december 4. Tizenegy egyetem, ötvenöt nemzet – Ilyen volt a USF Budapest 2018

Az esemény végén egy intézmények közötti verseny is meghirdetésre került, melyen – immáron második alkalommal – a BME hallgatói végeztek a pontverseny első helyén.

http://elteonline.hu/sport/2018/12/04/tizenegy-egyetem-otvenot-nemzet-ilyen-volt-a-usf-budapest-2018/