Gábor Dénes díjazottak, ABB női mentorprogram

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről  2018. december 12. és december 19. között.

2018. december 12. Egyetem és piac: kéz a kézben

Természetesen nem a véletlen műve a szoros kapcsolat. Az AutSoftot a BME Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszékének vezetője, Charaf Hassan alapította munkatársaival nyolc évvel ezelőtt. Az alapítók többsége azóta is aktívan részt vesz a vállalat operatív irányításában, miközben oktatói munkájukat is megtartották. Ebből a kapcsolatból pedig egyaránt profitál az egyetem, az AutSoft és nem utolsósorban az ügyfelek – mondja Ilosvai Péter, az AutSoft vezérigazgatója.

http://www.itbusiness.hu/Fooldal/rss_3/Egyetem_es_piac_kez_a_kezben.html

 

2018. december 12. Egy nő Magyarország legsokoldalúbb informatikusa

Magyarország legsokoldalúbb informatikusa” végül egy fiatal hölgy lett, ő teljesített legjobban a legtöbb kategóriában. Borbély Zsófia nyolcszor került az első tízbe, így ő repül a németországi Augsburgba, a KUKA központi gyárába, ahol megismerkedhet a jövő technológiájával, felfedezhet egy futurisztikus világot, és átérezheti egy napra, hogy mit is jelent az „Orange Intelligenz”. A legsokoldalúbb informatikus a Tesztautomatizálás, a Java Innovation és a Python kategóriákban is learatta a babérokat, így nem meglepő, hogy a 85 hölgytársa közül övé lett a „Legkiválóbb Női Versenyző” cím is. Borbély Zsófia informatikus családba született, egyértelmű volt számára a pályaválasztás. Kitűnővel végzett a BME informatikai karán, jelenleg az ELTE-n Phd hallgató.

http://csalad.hu/2018/12/12/egy-no-magyarorszag-legsokoldalubb-informatikusa

 

2018. december 13. Tudás- és Innováció-menedzsmentért Felelős Államtitkárság

Gábor Dénes-életműdíjat kapott Kiss Péter Attila villamosmérnök, a Zoltek Corp. nyugalmazott alelnöke egyebek mellett a karbonszálak gazdaságos gyártási módszerének kifejlesztéséért, a gyártáshoz szükséges koncepció kidolgozásáért. Gschwindt András villamosmérnök többek között az űrtechnológia hazai fejlesztésében betöltött több évtizedes kiemelkedő munkájáért, az Interkozmosz műholdak fedélzeti berendezkedéseinek fejlesztésében, valamint az első magyar műhold, a MASAT-1 létrehozásában és üzemeltetésében betöltött irányító szerepéért vehetett át Gábor Dénes-életműdíjat. Gábor Dénes szellemi örökségének ápolásáért Árokszállási Laura, a Zentai Gimnázium fizikatanárnője In Memoriam Gábor Dénes elismerést kapott. Gábor Dénes tudományos diákköri ösztöndíjban idén Török Tímea Nóra (BME) fizikaszakos hallgató részesült. A díjakat Kövér László; Palkovics László innovációs és technológiai miniszter; Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs (NKFI) Hivatal elnöke; Luszcz Viktor, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke; Szabó Gábor, a Magyar Innovációs Szövetség elnöke; Freund Tamás, az MTA alelnöke és Józsa János, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) rektora, valamint a Novofer Alapítvány képviselői adták át a Parlament Felsőházi termében.

http://www.kormany.hu/hu/innovacios-es-technologiai-miniszterium/tudas-es-innovacio-menedzsmentert-felelos-allamtitkarsag/hirek/atadtak-a-gabor-denes-dijakat-budapesten

További megjelenés:

http://www.urvilag.hu/almuk_a_vilagur/20181214_gabor_deneseletmudij_gschwindt_andrasnak

https://magyaridok.hu/belfold/atadtak-a-gabor-denes-dijakat-budapesten-3765089/

http://pharmaonline.hu/cikk/gabor_denes_dij__gyogyszerfejlesztoket_is_elismertek

http://medicalonline.hu/cikk/varga_peter_pal_gabor_denes_dijat_kapott

http://sikerado.hu/magyarorszagon/nagy-tettek/atadtak-a-gabor-denes-dijakat-budapesten/

https://www.baon.hu/kultura/hazai-kultura/atadtak-a-gabor-denes-dijakat-budapesten-1656802/

https://www.szoljon.hu/kultura/hazai-kultura/atadtak-a-gabor-denes-dijakat-budapesten-1420762/

https://www.teol.hu/kultura/hazai-kultura/atadtak-a-gabor-denes-dijakat-budapesten-1412668/

https://www.teol.hu/kultura/hazai-kultura/atadtak-a-gabor-denes-dijakat-budapesten-1412668/

https://www.sonline.hu/kultura/hazai-kultura/atadtak-a-gabor-denes-dijakat-budapesten-1339312/

https://www.bama.hu/kultura/hazai-kultura/atadtak-a-gabor-denes-dijakat-budapesten-1616128/

https://librarius.hu/2018/12/14/ok-kaptak-iden-a-gabor-denes-dijakat/

 

2018. december 14. Ez az öt legjobb informatikai kar - itt a friss egyetemi rangsor

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kara vezeti az informatikai képzéseket indító intézmények hallgatói rangsorát, a második helyen az Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kara áll. Újságárusoknál a HVG Diploma 2019 kiadvány.

http://eduline.hu/felsooktatas/20181213_HVG_rangsor_informatikai_kepzesek

 

2018. december 14. Felrobbantja a toplistákat Harsányi Levente és Wolf Kati duettje

2016-ban indult el a fehérjetudományi gyógyszerész-technológus mesterszak az ELTE TTK-n és a BME-n, mert egyre inkább ível felfelé a gyógyszeriparban a fehérjék részesedése, a fehérjék előállítása, tisztítási, és forgalmazási kapacitása évről évre növekszik. Ehhez pedig új, diplomás munkaerőre van szükség.

https://www.nlcafe.hu/szabadido/20181214/feherjedal-wolf-kati-harsanyi-levente-elte-bme/

 

2018. december 15. Karrierről karrierre: szervezetek

Az idei MENTA konferencián előzetesen bejelentették, majd az Infotér Konferencia 0. napján megalakult a Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kezdeményezésére létrejött Mesterséges Intelligencia Koalíció. A szervezet elnöki teendőit Jakab Roland, az Ericsson regionális igazgatója látja el; az elnökség nyolc főből áll, többek között Charaf Hassan (BME), Kishonti László (AImotive), Laufer Tamás (IVSZ) és Szigeti Ádám (ITM) részvételével. Tisztújító Közgyűlést tartott az idén 50 éves Neumann János Számítógép-tudományi Társaság november 5-én. A szervezet új elnöke Beck György lett. Az NJSZT öt új alelnöke: Charaf Hassan (BME); Erdősné Németh Ágnes (NJSZT); Gacsal József (Cyber Services); Szalay Imre (PMI); Váncza József (MTA SZTAKI, BME).

http://www.itbusiness.hu/Fooldal/rss_3/Karrierrol_karrierre_szervezetek_2018.html

 

2018. december 16. Ezek a lányok a magyar járműipar reménységei

A BME Villamosmérnöki és Informatikai Karán 7-ről 12 százalékra nőtt a lányok aránya, ez talán elsőre nem tűnik soknak, de nagy előrelépés.Józsa Eszter, BME Formula Racing Team tagja azt emelte ki, rendkívül pozitív visszajelzéseket kapott a versenyhez kapcsolódó szervezési, koordinálási képességeit illetően a csapat többi tagjától.

https://autopro.hu/techtogether/Ezek-a-lanyok-a-magyar-jarmuipar-remenysegei/28517/

 

2018. december 17. Az I. forduló eredménye

A 2018/19. évi Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny 22 tagú szakmai zsűrije a beérkezett pályázatok 66%-át javasolta kidolgozásra. Dr. Jakab László, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar dékánja vezetésével, a bírálóbizottság az alábbi szempontok szerint értékelte a témákat, és alakította ki testületileg a véleményét: a probléma megközelítésének eredetisége és kreativitása; a kidolgozás alapossága, illetve tudományos értéke; az eredmények ésszerű és világos értelmezése; megvalósítható-e március 30-ig; a pályázó alkalmas-e a kidolgozásra.

http://www.zetapress.hu/belfold/9501

További megjelenés:

http://os.mti.hu/hirek/140368/a_magyar_innovacios_szovetseg_kozlemenye

http://www.techmonitor.hu/kutatas-fejlesztes/termek-innovacio/112-palyazat-erkezett-a-2018-2019-evi-ifjusagi-tudomanyos-es-innovacios-tehetsegkutato-versenyre-20181217

http://www.mernokkocsma.hu/hircsap/112-palyazat-erkezett-a-2018-2019-evi-ifjusagi-tudomanyos-es-innovacios-tehetsegkutato-versenyre-20181217

http://gyartastrend.hu/cikk/ertekeltek_a_tehetsegkutato_versenyre_beerkezett_palyazatokat

http://www.innoportal.hu/ifjusagi-tudomanyos-es-innovacios-tehetsegkutato-verseny-a-palyazatok-ketharmada-kivalo

 

2018. december 17. Az Okos Város (Smart City)

„A Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem együttműködésének egyik eredménye Az okos város (Smart City) szakkönyv, amely az azonos című továbbképzés kiforrott tananyagára épül.

https://hirlevel.egov.hu/2018/12/17/az-okos-varos-smart-city/

 

2018. december 17. Kiválasztották a résztvevőket az ABB női mentorprogramjába

Az ABB Kft. kiválasztotta hazai női mentorprogramjának négy résztvevőjét. A 2019 januárjától negyedik alkalommal induló öt hónapos programot a vállalat műszaki területeken tanuló női egyetemi és főiskolai hallgatók számára hozta létre.

http://gyartastrend.hu/cikk/negy_resztvevot_valasztottak_az_abb_noi_mentorprogramjaba

 

2018. december 17. Nagy a magyar elme becsülete a Boschnál

A második világháború után ipari vállalatként elsőként Magyarországon a Bosch alapított önálló tanszéket a Miskolci Egyetemen 2005-ben. Az idő múlásával terebélyesedett az együttműködésünk az ország többi felsőoktatási intézményével: a Debreceni Egyetemmel, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel, az Óbudai Egyetemmel, az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel, a Budapesti Gazdasági Egyetemmel, a Pázmány Péter Katolikus, a győri Széchenyi István, a Budapesti Gazdasági és a gödöllői Szent István Egyetemmel, továbbá a SZTAKI-val, azaz a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetével. A BME-vel labor-együttműködést folytatunk, és vannak szakirányú képzések, például Gödöllőn, és választható tantárgyaink is.

http://ww2.infovilag.hu/2018/12/17/nagy-a-magyar-elme-becsulete-a-boschnal

 

2018. december 17. Európai CanSat döntő, magyar csapattal

A 2019-es versenybe is beválogattak egy magyarországi csapatot, a GRLsat a Gödöllői Református Líceum diákjaiból alakult.

A GRLsat csapat tagjai mindannyian a Gödöllői Református Líceum diákjai, a nevünk is innen ered. A csapat tagja továbbá fizikatanárunk, Seres István is, mint mentor, és Géczy Gábor (szintén volt líceumi diák), a BME műholdtervezője, aki szakértelmével fog segíteni.

http://www.urvilag.hu/almuk_a_vilagur/20181217_europai_cansat_donto_magyar_csapattal

 

2018. december 18. Világbajnokgyanús rádióamatőrök

A feladatot Gschwindt András, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) docense, a BME Űrkutató Csoportjának vezetője „szabta ki”. A csapat egy időjárást megfigyelő, nem geostacionárius (nem a Föld egyazon pontja fölött lebegő) műholdrendszer által sugárzott adatok felvételét, rögzítését és a BME-hez történő továbbítását vállalta. – Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy egy ilyen rangos intézmény, mint a BME partnernek tekint bennünket, megbízik bennünk, a professzor személyesen járt itt, ő telepítette ezt a megfigyelő-programot, amelynek segítségével vesszük a jeleket, átalakítjuk, rögzítjük és továbbküldjük nekik. Ez azért fontos, mert például most, amikor a műhold viszonylag alacsonyan jön a keleti égbolton, Magyarországról egyszerűen „láthatatlan”, ottani vevőkkel nem lehet fogni a jelét – magyarázza Szabó Árpád, az állomás vezetője.

https://www.hirmondo.ro/tudomany/52162/

 

2018. december 19. Megoldja a budai dugókat és élénkíti az autóipart a körgyűrű bezárása?

Orosz Csaba, a BME út- és vasútépítő tanszékének egyetemi docense számításai szerint az északi szektor jó esetben 2026-2028-ra, a nyugati pedig 2036-ra épül meg. A két szakasz költsége nagyságrendileg százmilliárd, illetve kettőszáz milliárd forint, de a háromszáz milliárdos költségből talán az EU is részt vállalhat.

https://autopro.hu/elemzesek/Megoldja-a-budai-dugokat-es-elenkiti-az-autoipart-a-korgyuru-bezarasa/28662/