Új szélcsatorna, kvantumtechnológia, RobonAUT verseny

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről  2018. február 14. és február 21. között.

2018. február 14. Pálinkás: 3,5 milliárd forinttal támogatja az állam a Nemzeti Kvantumtechnológiai Program megvalósítását

Domokos Péter, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) levelező tagja, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont kutató professzora közölte: a Nemzeti Kvantumtechnológiai Program megvalósításáért a HunQuTech konzorcium felel. A konzorciumot az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont, a Budapesti Gazdasági és Műszaki Egyetem (BME), az Eötvös Loránd Tudományegyetem, az MTA Energiakutató Központja, valamint az Ericsson Magyarország, a Nokia Bell Labs, a Bonn Hungary Electronics Kft. és a Femtonics alkotja. A vezető szerepet a Wigner Fizikai Kutatóközpont látja el – tette hozzá.

http://www.innoportal.hu/palinkas-35-milliard-forinttal-tamogatja-az-allam-a-nemzeti-kvantumtechnologiai-program-megvalositasat

 

2018. február 15. Új kutatói szélcsatorna épül a BME-n

 Széleskörű felhasználású labor épül több mint 400 millió forintos európai uniós és kormányzati támogatásból a Gépészmérnöki, az Építőmérnöki és az Építészmérnöki Kar összefogásával. A szélcsatorna-beruházás várhatóan 2020-ban készül el.

http://www.erdon.ro/uj-kutatoi-szelcsatorna-epul-a-bme-n/3767919

 

2018. február 15. Zseniális videó: mit csinál egy csapat BME-s, ha előadás közben elmegy az áram?

Mit csinál egy előadóteremnyi BME-s hallgató, ha óra közben elmegy az áram? Előveszi a telefonját, és azzal világít. És mit csinál a BME-s oktató? Folytatja az órát, mintha mi sem történt volna.

http://eduline.hu/felsooktatas/2018/2/15/aramszunet_a_BMEn_333HZG

További megjelenés:

https://index.hu/mindekozben/poszt/2018/02/15/

 

2018. február 15.

„Az életnek minőség nélkül se értelme, se célja”

Március 1-én az Austrotherm közös konferenciát rendez a Graphisofttal a BME K épületének dísztermében. Ez egy új kapcsolat kezdete, vagy már korábban is voltak ilyen együttműködések a két cég között?

http://epiteszforum.hu/az-eletnek-minoseg-nelkul-se-ertelme-se-celja

 

2018. február 15. 150 embert vesz fel az Audi tamási beszállítója

A kft. idén egy másik GINOP-os, k+f projekt keretében a forrasztási technológiát tervezi megújítani. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem részvételével végzendő alapkutatás célja a hibás termékek számának csökkentése.   

http://jarmuipar.hu/2018/02/150-embert-vesz-fel-az-audi-tamasi-beszallitoja/

 

2018. február 15. Norvég-magyar kutatási és innovációs konferencia kezdődött Budapesten

A közös projektekben a magyar résztvevők eddig mintegy 16 millió eurót, vagyis mintegy ötmilliárd forintot nyertek el. Az egyetemek közül a legtöbb forrást a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) nyerte el, amelyet a Debreceni Egyetem (DE) és a Szent István Egyetem (SZIE) követett.

https://magyaridok.hu/belfold/norveg-magyar-kutatasi-es-innovacios-konferencia-kezdodott-budapesten-2802597/

 

2018. február 16. Robot modellautók a valódi önvezető járművek nyomában

A robotjárművek múlt hét végén a BME-n lezajlott RobonAUT megmérettetése kapcsán Tevesz Gábor oktatási dékánhelyettest, a verseny főszervezőjét kérdeztük.

http://gyartastrend.hu/cikk/robot_modellautok_a_valodi_onvezeto_jarmuvek_nyomaban

További megjelenés:

http://eduline.hu/felnottkepzes/2018/2/20/BME_robotika_szakemberei_JJP6UO

 

2018. február 17. Tervezett elavulás – amit minden háztartási termékkel megfizetünk

a jelenben a gyártott termékek a felgyorsult világnak és a fogyasztói igényeknek akarnak megfelelni, ennek kapcsán Horák Péter, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tanszékvezetője a műsorban kifejtette, a tervezett élettartamon belül a termék elvileg működőképes kell hogy maradjon amellett, hogy vannak belső alkatrészek, amelyek folyamatosan kopnak, avulnak. Szerinte az egyetlen elvárás velük kapcsolatban, hogy a termékek jelentős százaléka azt a bizonyos tervezett élettartamot megélje és addig biztonsággal működjön.

https://www.hirado.hu/belfold/gazdasag/cikk/2018/02/15/tervezett-elavulas-amit-minden-haztartasi-termekkel-megfizetunk/

További megjelenés:

http://hir6.hu/cikk/137127/tervezett_elavulas

 

2018. február 19. H-SPACE 2018 – Űr, zsúfolásig tele csodákkal

A konferenciára a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) és annak Villamosmérnöki és Informatikai Kara (VIK) kiemelt támogatásával, a BME Egyesült Innovációs és Tudásközpont (BME EIT) és a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) közös szervezésében került sor. A nemzetközi rendezvény több mint 200 résztvevője mintegy 20 előadást hallgathatott és tucatnyi posztert tekinthetett meg angol nyelven az űrtevékenység égető tudományos, mérnöki, oktatási és ismeretterjesztési kérdéseiről.

http://www.urvilag.hu/hazai_kutatohelyek_es_uripar/20180219_hspace_2018_ur_zsufolasig_tele_csodakkal

 

2018. február 19. Ember vs. robot

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatói idén kilencedik alkalommal mutathatták be saját fejlesztéseiket az önműködő robotjárművek versenyén. A járművek emberi beavatkozás nélkül haladtak végig a számukra kialakított gyorsasági és akadálypályákon. A csapatok távirányítós játékautót kaptak, amelyből önműködő robotot kellett kreálniuk.

https://autopro.hu/elemzesek/De-hova-tunt-Solt-Tamas-a-7-heten-kiderult-hol-dolgozik-az-Opel-exvezere/24516/

 

2018. február 20. Hely- és energiatakarékos családi ház

A hagyományos és innovatív technológiákat is ötvöző terv a Stílus és Otthon „Jövő Otthonai” pályázatán mutatkozott be. Bukovinszki Enikő végzős egyetemista (BME) a kelenvölgyi Gyoma utcába tervezett egy helytakarékos, de ugyanakkor többgeneráció együttélésére is alkalmas szigetet a környezettudatos építészet jegyében.

http://epiteszforum.hu/hely-es-energiatakarekos-csaladi-haz