BME - Continentál megállapodás, DNS szekvenáló, űrkonferencia

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről  2018. január 24. és január 31. között.

2017. január 24. Ezek a legütősebb tervek a Zewa Designer Pályázatán

A Zewa márka számára évtizedek óta fontos az innováció, az újító szemlélet, ezért is hívta életre Designer Pályázatát, amely által a száraz és nedves toalettpapír együttes tárolására kíván megoldást nyújtani. A pályázatot a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gép- és Terméktervezés Tanszék harmadéves diákjai között hirdette meg a vállalat, az integrált terméktervezési gyakorlat tantárgy részeként - írják.

http://www.mediapiac.com/marketing/Ezek-a-legutosebb-tervek-a-Zewa-Designer-Palyazatan/24971/

További megjelenés:

http://bdpst24.hu/2018/01/24/kiderult-mely-alkotasok-taroltak-a-zewa-designer-palyazatan/

http://www.lakaskultura.hu/hirek/praktikus-es-higienikus-toalettpapir-tarolas-ujragondolva/

 

2018. január 25. Magyar kutatók forradalmasíthatják az önjáró autók tervezésének folyamatát

Az MTA-BME Lendület Kiberfizikai Rendszerek Kutatócsoport munkatársai, Semeráth Oszkár, Nagy András Szabolcs és a kutatócsoport vezetője, Varró Dániel olyan szoftverprototípust fejlesztett ki a nyílt forráskódú VIATRA keretrendszerre építve, amely különféle gráfalgoritmusok és módszerek felhasználásával képes jól formált gráfmodelleket automatikusan előállítani.

http://nrgreport.com/cikk/2018/01/25/magyar-kutatok-eredmenye-forradalmasithatja-az-autoipari-tervezoeszkozok-teszteleset

 

2018. január 25. Pálinkás József: megújult a felfedező kutatásokat ösztönző pályázati rendszer

A legsikeresebb intézmény 68 elnyert pályázattal az Eötvös Loránd Tudományegyetem, 50 nyertes pályázattal a Debreceni Egyetem, és 42 nyertes pályázattal a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem lett.

https://www.hirado.hu/belfold/belpolitika/cikk/2018/01/25/palinkas-jozsef-megujult-a-felfedezo-kutatasokat-osztonzo-palyazati-rendszer/

 

További megjelenés:

http://medicalonline.hu/cikk/duplajara_nott_a_felfedezo_kutatasokat_osztonzo_keret

 

2018. január 26. Környezetbarát műgyantákat és kompozitokat fejlesztenek a mélyépítési ipar számára

A megoldáshoz újszerű gyantákat célszerű kifejleszteni, pl. az uretán metakrilátok családjából. Ezek üzemszerű előállítását modern, számítógépvezérelt technológiával tervezzük, egyetemi (BME) és kutatóintézeti (MTA KFKI) szakemberek bevonásával. Jelen K+F projekt végső célja: környezetbarát és egyben termelékeny megoldás kidolgozása a ShortLiner bontásmentes csatornajavításra.

https://hazesotthon.hu/tanacsadas/2018/01/26/kornyezetbarat-mugyantakat-es-kompozitokat-fejlesztenek-a-melyepitesi-ipar-szamara.html

 

2018. január 26. IDEA Conference 2018

A konferencia második napja az acélszerkezet-, valamint vasbetonszerkezet-tervezői szakmai előírások, új eljárások és módszerek, esettanulmányok terepe, mely előadások magas szakmai színvonalát a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem oktatói garantálják.

http://epiteszforum.hu/idea-conference-2018

 

2018. január 28. Másfél milliárd forintból fejleszt a Kischemicals Sajóbábonyban

Olcsóbb és környezetbarátabb intermedier kifejlesztését és előállítását tűzte ki célul az a projekt, amelyre közel 1,5 milliárd forintot nyert el a sajóbábonyi Kischemicals Kft. által vezetett konzorcium. Dr. Orovecz Olivér, a cég ügyvezetője hétfői sajtótájékoztatóján számolt be arról, hogy a Magyar Tudományos Akadémiával (MTA), a Miskolci Egyetemmel (ME), a Budapesti Műszaki Egyetemmel (BME) és a Veszprémi Egyetemmel közösen pályáztak és nyertek.

http://www.erdon.ro/masfel-milliard-forintbol-fejleszt-a-kischemicals-sajobabonyban/3749624

 

2018. január 28. Szikszó – Az iskolaévben, tíz ­hónapon át ­segíti ­Szikszó a város ­tehetséges tanulóit.

Az I. kategória győztese az elért pontszám alapján Tóbiás Dániel Alex, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki mesterképzési szak hallgatója lett, aki 10 hónapon keresztül nettó 30 000 forint ösztöndíjat kap.

http://www.erdon.ro/osztondijat-kapnak-a-diakok-szikszon/3749842

 

2018. január 29. Nemzetközi űrkonferencia a Műegyetemen

A BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar Egyesült Innovációs és Tudásközpontja – a Magyar Asztronautikai Társasággal együttműködve – negyedik alkalommal szervez nemzetközi űrkutatási konferenciát a Műegyetemen. A rendezvényen a legújabb hazai űrkutatási eredmények bemutatása mellett nemzetközi kitekintést is kaphatnak a résztvevők. Az idei vezető téma az űrkutatás eredményeinek társadalmi hasznosítása.

http://www.urvilag.hu/hazai_kutatohelyek_es_uripar/20180129_nemzetkozi_urkonferencia_a_muegyetemen

 

2018. január 30. Ha nem érti az Ipar 4.0-t, a Continental nemcsak elmagyarázza, meg is mutatja – interjú Keszte Róberttel

 A demonstrációs tevékenység során a kkv-k Ipar 4.0 demonstrációkon vesznek részt a mintagyárakban, a BME-n található Ipar 4.0 Technológiai Központban, valamint az Ipar 4.0 Országjárás bemutatóin.

https://autopro.hu/beszallitok/Ha-nem-erti-az-Ipar-4-0-t-a-Continental-nemcsak-elmagyarazza-meg-is-mutatja-interju-Keszte-Roberttel/24227/

 

2018. január 30. Megnyílt az Ipar 4.0 fellegvára

A kormány a magyar gazdaságot folyamatosan készíti fel arra, hogy eredményesen és sikeresen vegyen részt a negyedik ipari forradalomban – mondta Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és szabályozásért felelős államtitkára az Ipar 4.0 Modern Gyárak kiemelt projekt keretében a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudomány Egyetem (BME) partnerségével kialakított Ipar 4.0 Technológiai Központ megnyitóján.

http://jarmuipar.hu/2018/01/megnyilt-az-ipar-4-0-fellegvara/

További megjelenés:

http://www.autoszektor.hu/hu/content/megnyilt-az-ipar-40-fellegvara

 

2018. január 30. MinION segít a jövőben elkészíteni a genetikai térképünket

Az Oxford Nanopore DNS-szekvenáló készülékének tesztelésben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs Rendszerek tanszéke is részt vett.

https://www.hirado.hu/tudomany-high-tech/orvostudomany/cikk/2018/01/30/minion-segit-a-jovoben-elkesziteni-a-genetikai-terkepunket/

További megjelenés:

http://www.origo.hu/tudomany/20180130-genetika-genterkepet-keszito-mobiltelefon-meretu-keszuleket-keszitettek.html

http://magyaridok.hu/kulfold/genetikai-terkepet-keszito-mobiltelefon-meretu-keszuleket-fejlesztettek-ki-tudosok-2743036/

https://www.heol.hu/eletstilus/lassan-mar-otthon-elkeszitheti-genetikai-terkepet-1008691/

https://www.kemma.hu/eletstilus/lassan-mar-otthon-elkeszitheti-genetikai-terkepet-952685/

https://www.szoljon.hu/eletstilus/lassan-mar-otthon-elkeszitheti-genetikai-terkepet-971103/

https://www.sonline.hu/eletstilus/lassan-mar-otthon-elkeszitheti-genetikai-terkepet-951913/

https://www.teol.hu/eletstilus/lassan-mar-otthon-elkeszitheti-genetikai-terkepet-1011103/

 

2018. január 30. Világcég állt be a BME mögé

Az oktatás, a kutatás és az ezekhez kapcsolódó más tevékenységek terén való együttműködésről kötött megállapodást a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) és a Continental Automotive Hungary Kft. budapesti részlege. Ennek keretében a Continental támogatja a BME-n folyó képzést, és infrastrukturális segítséget nyújt az intézménynek.

http://www.digitalhungary.hu/e-volution/Vilagceg-allt-be-a-BME-moge/5689/