Állami kitüntetések, villanyautó, BME-s kutatók elemezték az NSA kémeszközeit

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről  2018. március 07. és március 14. között.

2018. március 07. Hódító útra indulnak a villanyautók, árcsökkenés jöhet

Dr. Szalay Zsolt, a Budapesti Műszaki Egyetem Gépjárműtechnológiai Tanszékének vezetője az elektromos autókról elmondta, hogy bár lokálisan nincs károsanyag-kibocsátásuk, de a teljes életciklust tekintve (azaz a gyártástól kezdve) ezek a járművek is terhelik a környezetet. Példaként elmondta, hogy a szénerőművekkel termelt árammal hajtott elektromos autónál akár kilométerenként 200 gramm lehet a szén-dioxid-kibocsátás, miközben a szélerőművekkel termelt áram esetén ez mindössze 2 gramm.

https://formula.hu/auto/2018/03/07/hodito-utra-indulnak-a-villanyautok-arcsokkenes-johet

További megjelenés:

https://www.hirado.hu/belfold/gazdasag/cikk/2018/03/07/hodito-utra-indulnak-a-villanyautok-arcsokkenes-johet/

http://profit7.hu/hirek/hodito-utra-indulnak-a-villanyautok-arcsokkenes-johet

http://markamonitor.hu/piac/Hodito-utra-indulnak-a-villanyautok/2502/

http://nrgreport.com/cikk/2018/03/09/arcsokkenes-johet-az-elektromos-autok-piacan

 

2018. március 08. Milliárdos beruházás Tamásiban

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem részvételével történő alapkutatás célja a hibás termékek számának csökkentése – emelte ki az egyik legfontosabb fejlesztést Nagy Imre, a két magyar magánszemély által 1996-ban alapított FHL Björn Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

https://www.scmonitor.hu/hir/20180308/milliardos-beruhazas-tamasiban

További megjelenés:

http://gyartastrend.hu/cikk/kozosen_fejleszt_ket_autoipari_kkv

 

2018. március 08. Önvezető autó, mesterséges Intelligencia - 2. rész

2018 februárjában került megrendezésre az AI25 névre keresztelt konferencia Budapesten. A BME Villamosmérnöki Karán színvonalas előadássorozatban volt részünk, ahol neves külföldi előadók mellett tanárok és közismert autóipari beszállítók ismertették az előttünk álló jövőt, lehetőségeket és a jelenlegi kilátásokat.

http://www.autoszektor.hu/hu/content/onvezeto-auto-mesterseges-intelligencia-2-resz

 

2018. március 09. Ez a vadonatúj lengyel-magyar fejlesztés konkrétan forradalmasítja sebészeti eljárásokat

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a demonstrációs laparoszkóp csipesz és a jelfeldolgozó elektronika kidolgozását végezte, a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikája a fejlesztett eszközök tesztelésének orvostechnikai hátterét biztosította, a nemzetközi konzorciumot pedig a Philips vezette.

http://www.technokrata.hu/egazdasag/e-egeszsegugy/2018/03/09/ez-a-vadonatuj-lengyel-magyar-fejlesztes-konkretan-forradalmasitja-sebeszeti-eljarasokat/

 

2018. március 09. Egyre több nő választja a mérnöki pályát Magyarországon

A vegyész és az építész pályát választja a legtöbb női mérnökhallgató a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen. A BME szerint a műszaki végzettségű nők keresettek a munkaerőpiacon, a vállalatok szívesen alkalmazzák őket kreativitásuk, precizitásuk, kitartásuk miatt. A BME általános tapasztalata az, hogy a lányok azért maradnak távol a műszaki pályától, mert tévesen azt hiszik, hogy a mérnökök egyedül dolgoznak, nem érintkeznek emberekkel, illetve monoton, kevés kreativitást igénylő a mindennapi munkájuk. A nőkre nagy hatással van továbbá a környezetük véleménye is, ami sokszor eltántorítja őket a tradicionálisan „férfiasnak” tartott szakmáktól.

http://profitline.hu/Egyre-tobb-no-valasztja-a-mernoki-palyat-Magyarorszagon-375932

 

2018. március 09. Újra urbanisztika képzés a BME-n

A BME Urbanisztika Tanszék szeptembertől új évfolyamot indít az Urbanista Felsőfokú Szakirányú Továbbképzésen. A két éves képzés alatt szakmai konferenciákat és vidéki gyakorlatokat is szerveznek a hallgatóknak.

http://epiteszforum.hu/ujra-urbanisztika-kepzes-a-bme-n

 

2018. március 11. Megrázó élmények nyomában – oknyomozás!

Nézegettem becsülettel az internetet, de semmi általam befogadható információval nem lettem okosabb a kutatás során, így nem volt más lehetőségem, szakértőhöz kell fordulni. A csávából Härtlein Károly mérnök, fizikus, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Fizikai Intézetének mesteroktatója húzott ki, és minden égető kérdésemre megnyugtató válasszal szolgált.

http://imagazin.hu/megrazo-elmenyek-nyomaban-oknyomozas/

 

2018. március 12. a háború előtt, alatt, után...? - krízisÉPÍTÉSZET kurzus

A BME krízisÉPÍTÉSZET kurzuson március 13-án a közelmúltban Szíriában dolgozó építészek és építészhallgatók beszélnek munkájukról, tapasztalataikról.

http://epiteszforum.hu/a-haboru-elott-alatt-utan-krizisepiteszet-kurzus

 

2018. március 12. Magyar kutatók néztek az NSA körmére

A BME-n működő magyar Crysys Lab kutatói elemezték az amerikai NSA hírszerző ügynökségtől korábban kiszivárgott kémeszközöket. Találtak olyan kódot, amellyel más államok hekkereit derítette fel az NSA, és egy eddig ismeretlen állami hekkercsapatot is azonosítottak – írja a SecurityWeek.

https://forbes.hu/uzlet/magyar-hekkerek-fejtettek-meg-hogyan-koveti-az-nsa-a-konkurenciat/?hk=hirkereso

További megjelenés:

https://index.hu/tech/2018/03/09/magyar_kutatok_neztek_az_nsa_kormere/

https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/magyar-fejlesztessel-leplezik-le-az-ellenseg-kemeit-az-amerikaiak/

 

2018. március 12. Mintha a beteg testében tapogatna az orvos

A magyar kutatók mikromechanikai erőérzékelők elektromechanikai integrációjának kidolgozásával vettek részt a projektben. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a demonstrációs laparoszkóp csipesz és a jelfeldolgozó elektronika kidolgozását végezte, a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikája a fejlesztett eszközök tesztelésének orvostechnikai hátterét biztosította, a nemzetközi konzorciumot pedig a Philips vezette.

https://index.hu/tech/2018/03/12/mintha_a_beteg_testeben_tapogatna_az_orvos/

 

2018. március 13. Átadták az állami kitüntetéseket március 15. alkalmából

Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozat kitüntetést kapott: KERÉNYI DÉNES, a műszaki tudomány doktora, műfordító, a Budapesti Műszaki Egyetem címzetes egyetemi tanára, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének tagja

Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült: PATAKI BÉLA JÓZSEF, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kara Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszékének egyetemi docense, SÓLYOMVÁRI KÁROLY gépészmérnök, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépjárműtechnológia Tanszékének nyugalmazott egyetemi adjunktusa, címzetes egyetemi docensVERESS ÁRPÁD, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kara Vasúti Járművek, Repülőgépek és Hajók Tanszékének egyetemi docense

https://www.hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2018/03/13/ok-kaptak-iden-az-allami-kitunteteseket

További megjelenés:

http://www.origo.hu/itthon/20180313-balog-zoltan-allami-kitunteteseket-adott-at.html

https://gondola.hu/cikkek/109254-Balog_Zoltan_allami_kitunteteseket_adott_at.html

https://librarius.hu/2018/03/13/ok-kaptak-az-erdemrendeket-es-erdemkereszteket-a-nemzeti-unnep-alkalmabol/

http://www.hajdupress.hu/cikk/allami-kitunteteseket-adott-at-balog-zoltan-debrec

http://reformatus.hu/mutat/14908/

http://webradio.hu/hirek/kultura/marcius_15_-_balog_zoltan_allami_kitunteteseket_adott_at_2_resz

 

2018. március 13. Árvízvédelem és városfejlesztés szinergiái - konferencia

Az 1838-as árvíz minden valaha mért árvízszintet meghaladva az akkori Pest, Buda és Óbuda jelentős pusztulását okozta, de egyben a városok megújításának a katalizátora is volt. Mi okozta az árvizet, hogyan készült fel az árvízre a kor társadalma? Ilyen és hasonló kérdésekre keresi a választ a BME Urbanisztika Tanszék, a BME Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszék, valamint a Magyar Hidrológia Társaság és a KDV VIZIG által szervezett szakmai nap, amely március 22-én kerül megrendezésre.

http://epiteszforum.hu/arvizvedelem-es-varosfejlesztes-szinergiai-konferencia