állami elismerések, Gömböc Londonban, Állásbörze

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről  2018. március 14. és március 21. között.

2018. március 14. Műegyetem Állásbörze, 2018. március 21-22.

Gyere el a Műegyetemi Állásbörzére, ahol több ezer állásajánlattal és szakmai gyakorlati lehetőséggel várunk minden hallgatót, friss diplomást és felsőfokú végzettséggel rendelkező tapasztalt munkavállalót  A tévhitekkel ellentétben nem csak mérnöki, hanem többek közt gazdasági, pénzügyi, informatikai és természettudományi állások közül is lehet válogatni.

https://esemenymenedzser.hu/vasarok-kiallitasok/item/22418-muegyetem-allasborze-2018-marcius-21-22.html

 

2018. március 15. Gratulálunk a díjazottaknak - Ybl-díj 2018

Szabó Levente a jelen és a múlt egységberendezett újraértelmezéséért, Vasáros Zsolt a komplexitást mutató építészetéértkapott Ybl-díjat.

http://epiteszforum.hu/gratulalunk-a-dijazottaknak-ybl-dij-2018

További megjelenés:

http://tervlap.hu/cikk/show/id/5998

 

2018. március 15. És akkor a portás helyett én nyitottam kaput Petőfiéknek

Az 1848-49-es szabadságharc budapesti helyszínein sétálva visszarepülünk az időben. Ha már barátokkal, családdal a fővárosban járunk, városnézés közben miért ne vinnénk sikerre a forradalmat? Egy ingyenes kalandjáték és kincskereső éppen ezt ígéri. Kalandra fel!

A mobilapplikáció nem új: 2014-ben született meg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem innovációs laborjában.

https://24.hu/tech/2018/03/15/es-akkor-a-portas-helyett-en-nyitottam-kaput-petofieknek/

 

2018. március 15. Eredmények és feladatok a digitalizáció sodrában

Mindez nemcsak a közoktatásra, hanem a felsőoktatásra is igaz – folytatta Charaf Hassan, a BMGE tanszékvezetője. A mai egyetemistáknak már nem elég, ha kiáll a professzor a tábla elé, és 90 percen keresztül magyaráz; szeretik, ha bevonják őket, kérdezhetnek, véleményt mondhatnak. „Ha nem tudom lekötni a figyelmüket, ha csak azt kapja, ami a dián van, nem jön be az előadásra” – osztotta meg tapasztalatait a szakember.

http://www.itbusiness.hu/Fooldal/rss_3/Eredmenyek_es_feladatok_a_digitalizacio_sodraban.html

 

2018. március 15. Miniszteri kitüntetésben részesülők

Magyar Érdemrend Tisztikeresztje (polgári tagozat) kitüntetésben részesült Józsa János Balázs a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora, az Építőmérnöki Kar Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszékének egyetemi tanára. A tavak és folyók hidrodinamikája területén végzett nemzetközileg is elismert tudományos munkája, valamint a mérnökképzésben folytatott kiemelkedő oktatói tevékenysége elismeréseként.

http://marcius15.kormany.hu/nemzetgazdasagi-miniszterium--2018

 

2018. március 15. Átadták a Magyar Érdemrend Középkeresztje kitüntetéseket

A Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozata kitüntetést adományozott: DR. Stépán Gábor Széchenyi-díjas gépészmérnök, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kara Műszaki Mechanikai Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára részére a nemlineáris mechanika és a rezgésanalízis területén elért nemzetközileg is elismert tudományos eredményei, valamint iskolateremtő egyetemi oktatói munkája elismeréseként; Szász Domokos Széchenyi-díjas matematikus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Természettudományi Kar Matematika Intézete Sztochasztika Tanszékének professor emeritusa részére a valószínűségszámítás és a statisztikus fizika területén elért kiemelkedő eredményei, valamint a tudományos utánpótlás-nevelésben végzett magas színvonalú oktatói, illetve a tudományszervezés több területére kiterjedő irányítói munkája elismeréseként; DR. VÁMOSSY FERENC Széchenyi-díjas építész, építészettörténész, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Kara Építészettörténeti és Műemléki Tanszékének professor emeritusa részére a magyar építészeti kultúra érdekében több mint hat évtizede végzett szerteágazó kutatói, publikációs, szerkesztői és oktatói tevékenysége elismeréseként;

https://www.hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2018/03/15/atadtak-a-magyar-erdemrend-kozepkeresztje-kitunteteseket/

További megjelenés:

http://www.alon.hu/orszagos-hirek/2018/03/marcius-15-kituntetesek-magyar-erdemrend-kozepkeresztje

http://www.erdon.ro/marcius-15-kituntetesek-magyar-erdemrend-kozepkeresztje/3796932

https://www.heol.hu/kultura/ader-janos-marcius-15-haza-szolgalatanak-unnepe-1059391/

https://www.nool.hu/kultura/ader-janos-marcius-15-haza-szolgalatanak-unnepe-2170283/

https://www.teol.hu/kultura/ader-janos-marcius-15-haza-szolgalatanak-unnepe-1055833/

https://www.teol.hu/kultura/ader-janos-marcius-15-haza-szolgalatanak-unnepe-1055833/

https://www.szoljon.hu/kultura/ader-janos-marcius-15-haza-szolgalatanak-unnepe-1021271/

http://www.debreceninap.hu/egyetem/2018/03/15/egy-debreceni-tudos-is-megkapta-a-magyar-erdemrend-kozepkeresztjet/

 

2018. március 15. Állami kitüntetéseket adtak át

Széchenyi-díjat vehetett át: Czigány Tibor gépészmérnök, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Karának dékánja; Péceli Gábor, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kara Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszékének egyetemi tanára;

https://magyaridok.hu/belfold/allami-kitunteteseket-adtak-2896560/

További megjelenés:

https://nullahategy.hu/ime-teljes-lista-ok-lettek-kossuth-es-szechenyi-dijasok-2018-ban/

https://www.vajma.info/cikk/magyarorszag/18459/Ader-Janos-Marcius-15-nemzeti-onbecsulesunk-es-a-haza-szolgalatanak-unnepe.html

https://gondola.hu/cikkek/109273-Uj_Kossuth-_es_Szechenyi-dijasaink.html

http://promenad.hu/2018/03/16/esztergalyos-cecilia-es-tordai-teri-is-kossuth-dijas/

http://greenfo.hu/hirek/2018/03/16/2018-szechenyi-dijazottai?referrer=rss

 

2018. március 15. Megyénk állami kitüntetettjei

Magyarország köztársasági elnöke a Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozata kitüntetést adományozta többek között két szegedinek: Vámossy Ferenc Széchenyi-díjas építész, építészettörténész, az MTA doktora, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Kara Építészettörténeti és Műemléki Tanszékének professor emeritusa pedig a magyar építészeti kultúra érdekében több mint hat évtizede végzett szerteágazó kutatói, publikációs, szerkesztői és oktatói tevékenysége elismeréseként részesült a kitüntetésben.

http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/megyenk_allami_kituntetettjei/2553414/

További megjelenés:

https://fidelio.hu/plusz/2018/03/16/kituntetesek_-_szechenyi-dij_magyar_erdemrend_kozepkeresztje/

http://tervlap.hu/cikk/show/id/6000

 

2018. március 18. A Szíriai-Magyar Régészeti Misszió 2017-2018-as terepmunkái

A Misszió tagjaként érkező Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem csapatának közreműködésével elkészült a vártemplom alakhelyes, 3D felmérésen alapuló műemléki dokumentációja, illetve folyamatosan zajlott a háború alatt megsérült építészeti szerkezetek részletes felmérése, melyek alapján lehetőség nyílik a későbbi helyreállítások megtervezésére és kivitelezésére. Novemberben a templom melletti teremben nyitottunk leletanyagban gazdag szelvényeket, ahol korábbi építési periódusok emlékeit sikerült megtalálni.

http://orientalista.hu/a-sziriai-magyar-regeszeti-misszio-2017-2018-as-terepmunkai/

 

2018. március 20. Ismét a bronzért küzdöttünk – BEFB Final Four 2018

A döntőt a szurkolók által nagy erőkkel buzdított Pázmány kezdte jobban, egy öngólt, majd Tivadar Attila találatát követően már a 7. percben 2-0 volt nekik az állás. A 2-2-es állás egészen a hajráig kitartott, és amikor már sokan a hosszabbításon kezdtek el gondolkodni, Fodor Bálint 6 perccel a vége előtt egy óriási góllal megszerezte a vezetést a BME-nek. A Pázmány ezután hiába tett meg mindent az egyenlítésért, ez nem sikerült, és Bencze Márton a legvégén még meglőtte csapata negyedik gólját is.

http://elteonline.hu/sport/2018/03/20/ismet-a-bronzert-kuzdottunk-befb-final-four-2018/

 

2018. március 20. Átmennétek a nyelvvizsgán, ha ma lenne? Ingyenes mintafeladatok

A BME nyelvvizsgáihoz itt találtok segédanyagokat: http://www.bmenyelvvizsga.bme.hu/hu/letoltheto_feladatok/vizsga_elott. Letölthetitek a feladatsorokat, a hanganyagokat és a megoldásokat, illetve azoknak a témáknak a listáját is, amelyek a szóbeli vizsgán előfordulhatnak.

http://eduline.hu/nyelvtanulas/2018/3/20/nyelvvizsga_mintafeladatok_VV1LPC

 

2018. március 20. Vakoknak adja vissza az olvasás élményét a magyar egyetemisták találmánya

Hogy komolyan foglalkozzanak az ötlettel, beneveztek a Microsoft nemzetközi innovációs versenyére, az ImagineCup-ra, amivel egy ideje már amúgy is szemeztek. Mivel a versenyre háromfős csapatokat vártak, Zemkó Bogi is csatlakozott hozzájuk, aki a bizniszvonalat képviselte. Krisz felelt a hardverért és Ádám programozott. Elméletben. A gyakorlatban mindenki csinált mindent. Az ment el egy találkozóra vagy alkatrészért, akinek épp volt egy szabad félórája. A srácok egyébként ekkor még a BME-re jártak mester szakra, Ádám mérnökinformatikusnak, Krisztián villamos mérnöknek tanult. Bogi a Corvinus-ra járt, nemzetközi gazdaságtant hallgatott, és a Mathias Corvinus Collegiumból (MCC) ismerték egymást Ádámmal.

https://forbes.hu/uzlet/vakoknak-adja-vissza-az-olvasas-elmenyet-a-magyar-egyetemistak-talalmanya/?hk=hirkereso

 

2018. március 21.

Gábor Dénes Klub - űrkutatási technológiák

Az első előadó dr.Bacsárdi László, mint a mai fiatalokat tömörítő űrtechnológiai mozgalom meghatározó alakja a soproni Nyugat-magyarországi Egyetem Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar Informatikai és Gazdasági Intézete igazgatója, egyetemi docens, a BME tudományos munkatársa előadását "A műholdas kvantumkommunikáció hajnala“ címmel tartotta. https://inf.nyme.hu/~bacsardi

http://euroastra.blog.hu/2018/03/21/gabor_denes_klub_urkutatasi_technologiak

 

2018. március 21. Gömböcök alkotják egy londoni kiállítás legnagyobb installációját

A Gömböc feltalálója két magyar építészmérnök, Domokos Gábor és Várkonyi Péter, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem oktatói, akik több mint 10 éves kitartó kutatás után találtak rá a Gömböc formájára. A felfedezés bizonyította Vlagyimir Igorevics Arnold orosz matematikus korábbi sejtését a Gömböc létezéséről.

http://bdpst24.hu/2018/03/20/gombocok-alkotjak-egy-londoni-kiallitas-legnagyobb-installaciojat/