Autonóm Robonaut, Gömböc alkalmazás a gyógyításban, okos építészet

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2019. február 6-13. között.

 

2019. február 6. A nukleáris szakmát ismerhetik meg a jelentkező fiatalok

Mittler István arról adott tájékoztatást, hogy a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Pannon Egyetem, valamint a Dunaújvárosi Egyetem ad majd helyet a képzésnek. Az intézmények nem most kapcsolódnak be ebbe a speciális képzési rendszerbe, hiszen már a tananyagfejlesztésben is részt vettek – mondta a kommunikációs igazgató.

https://www.teol.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-nuklearis-szakmat-ismerhetik-meg-a-jelentkezo-fiatalok-1488400/

 

2019. február 7. Autonóm miniautók versenyeznek a BME-n

Február 9-én, szombaton rendezik meg a Budapesti Műszaki Egyetemen a 10. RobonAUT technológiai versenyt, amelyen önállóan működő robotautók állnak rajthoz. Az autóknak emberi beavatkozás nélkül kell végighaladniuk egy gyorsasági és egy akadálypályán, útjuk során több részfeladatot teljesítve. A kis önvezető autók összecsapása 10 órakor kezdődik a BME Q épületének aulájában.

https://autopro.hu/techtogether/Autonom-miniautok-versenyeznek-a-BME-n/29237/

További megjelenés:

http://m.atv.hu/belfold/20190210-video-onvezeto-robotautok-csaptak-ossze-a-budapesti-muszaki-egyetemen

https://autopro.hu/techtogether/A-robotikai-kanaanba-jut-a-RobonAUT-legjobb-csapata/29268/

 

2019. február 7. 2019 az útügy éve: ünnepségsorozattal vonzza a fiatalokat a 25 éves MAÚT

Végül, de nem utolsósorban szeptember 17-18. között rendezik a MAÚT 25 Tudományos Szimpóziumot, részben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Út- és Vasútépítési Tanszékének javaslatára. A szakmai bizottság vezetője Prof. Dr. Balázs György lesz a BME-ről, de számos nemzetközi előadót is meghívtak. Nem csupán a megszokott témákkal készülnek: Nyiri Szabolcs mély tudományos alapra épülő előadásokat szorgalmaz, melyekből feltétlenül kiderül, hogy ha az adott kutatási eredményt nem alkalmazzák, akkor mennyivel drágul egy projekt vagy az adott termék. Ennek nagyon fontos része a környezeti terhelés csökkentése is, ami néha nehezen számszerűsíthető, de ettől még nem elhanyagolható.

https://magyarepitok.hu/aktualis/2019/02/2019-az-utugy-eve-unnepsegsorozattal-vonzza-a-fiatalokat-a-25-eves-maut

 

2019. február 9. Fedezd fel a gazdaságtudomány szépségeit!

Közeleg a felvételi jelentkezési határideje, sokan most hozzák meg életük legfontosabb döntését. A BME rengeteg lehetőséget kínál, többek között a Gazdaságtudományi Karon lévő szakokon. Dr. Lógó Emma, oktatási dékánhelyettes, valamit Dr. Nemeslaki András, tanszékvezető, meséltek a gazdaságtudomány szépségeiről.

https://rtl.hu/rtlklub/reggeli/fedezd-fel-a-gazdasagtudomany-szepsegeit

 

2019. február 8. A türrösök győztek az energetikai vetélkedőn

A Türr István Gimnázium Saját válasz 2.0 nevű csapata országos első helyezést ért el a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Energetikai szakkollégiuma középiskoláknak szervezett idei tanulmányi versenyén.

https://www.veol.hu/kultura/helyi-kultura/a-turrosok-gyoztek-az-energetikai-vetelkedon-2691460/

 

2019. február 11. „Nagyon nehéz túllépni a kézi raklapoláson"

Költséghatékonyság, ergonomikus munkahelyek, értéklác-elemzés, termékfejlesztés, additív és digitális gyártás, az ipar 4.0 oktatása. Rendkívül hosszú étlapot kínált fel az érdeklődőknek a Gépipari Tudományos Egyesület (GTE) IV. Gépészeti Szakmakultúra Konferenciája. A Budapesti Műszaki Egyetemen tartott esemény előadásai közül válogattunk.

https://autopro.hu/gyartosor/Nagyon-nehez-tullepni-a-kezi-raklapolason-quot/29177/

 

2019. február 11. Okos építészet nyomás alatt - rendhagyó konferencia a Műegyetemen

Február 21-én különleges konferencia lesz a Műegyetemen, többek között néhány tervezés alatt lévő kiemelt, országos jelentőségű nagyprojektet első alkalommal mutatnak be a tervezők a szakmai közönségnek. Emellett néhány rendhagyó technológia.is bemutatkozik.

http://epiteszforum.hu/okos-epiteszet-nyomas-alatt-rendhagyo-konferencia-a-muegyetemen

 

2019. február 11. A magyar Gömböc adagolhatja hamarosan az inzulint a cukorbetegeknek

Domokos Gábor akadémikus, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem egyetemi tanára néhány napja értesítést kapott arról, hogy a kapszulákat ismertető szakcikkben hivatkoztak két, Várkonyi Péterrel közösen jegyzett tanulmányára is. Az egyik a Gömböcnek elnevezett, egyetlen stabil egyensúlyi ponttal rendelkező test felfedezéséről, míg a másik a Gömböc és a teknősök páncéljának kapcsolatáról szólt.

https://index.hu/techtud/2019/02/11/gomboc_adagolhatja_hamarosan_az_inzulint/