Urbanisztika Konferencia, Robotok világa, mobiltelefon hatásai

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2019. február 13-20. között.

2019. február 15. Hild-díjat kapott a XII. kerület

A kimagasló színvonalú településfejlesztési munkájáért járó Hild János-díjat pénteken adta át a Magyar Urbanisztikai Társaság a XII. kerület képviselőjének, Pokorni Zoltán polgármesternek a Hegyvidéki Urbanisztikai Konferencián.

A konferencián előadást tartott továbbá Dúll Andrea egyetemi tanár, Meggyesi Tamás, a Budapesti Műszaki Egyetem professzora, Finta József építész, Kocsis János Balázs, a MUT alelnöke, Vitézy Dávid, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum igazgatója, és Alföldi György, a BME Építészmérnöki Karának dékánja is.

https://www.echotv.hu/hirek/2019/02/15/hild-dijat-kapott-a-xii-kerulet

 

2019. február 15. A robotok már a spájzban vannak!

A sci-fi műfajában gyakran megesik, hogy olyan készülékek, technológiai újítások jelennek meg, amelyek néhány évvel vagy évtizeddel később a valóságban is formát öltenek. Dr. Kiss Bálint, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kara docensének véleménye szerint ez annak köszönhető, hogy a szerzők valószínűleg ugyanazokból az emberi igényekből indulnak ki, amelyekre a mérnökök is reagálnak.

http://www.demokrata.hu/hir/tudomany/robotok-mar-spajzban-vannak

 

2019. február 19. Kevesebb sugárzásnak teszi ki magát a telefonáló, ha headsetet használ

Ha a mobiltelefon és a mobilállomás „kommunikál egymással”, akkor történik sugárzás – közölte Härtlein Károly, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem mesteroktatója a műsorban. A sugárzás mértéke attól függ, hogy milyen közel van a telefon a felhasználóhoz. A távolodással négyzetesen csökken a sugárzás, azaz ha a felhasználó kétszer olyan távol van az eszköztől, akkor negyedakkora sugárzás éri.

https://www.hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2019/02/19/kevesebb-sugarzasnak-teszi-ki-magat-a-telefonalo-ha-headsetet-hasznal#