Programozóverseny, sportösztöndíj, légszennyezettség csökkentés

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2019. február 27. máricus 6. között.

2019. február 27. ChaosStack 2019: ez a programozóverseny nem a pénzdíj miatt érdekes

A versenyt BME-s informatikus hallgatók alapították, akik bármilyen programozási versenyen is indultak, nem érezték, hogy az a munkaerőpiac és az elméleti tudás között megfelelő hídként szolgált volna. Így aztán kitalálták a ChaosStacket, amely már közel sem csak programozóverseny. A feladatok a csapatok általános problémamegoldó képességeit mérik olyan körülmények között, melyek szimulálják a valós munkakörnyezetet, valamint az ottani napi kihívásokat.

https://bitport.hu/iden-is-lesz-chaosstack-programozoverseny

 

2019. február 28. Így is lehet nőnapot ünnepelni: tudományos díjakat adnak kutatónőknek

A Nők a Tudományban Egyesület nőnap alkalmából 2018-ban is kiosztja a Nők a tudományban Kiválósági Díjat biológia, kémia és műszaki tudományok területén.Pozitív fejlemény például, hogy az informatikushiányra válaszul egyre nagyobb arányban kerülnek lányok IT-területre. Idő kell, mire rögzül a köztudatban más szakmákra is. A BME Villamosmérnöki és Informatikai Karán 7-ről 12 százalékra nőtt a lányok aránya, ez talán elsőre nem tűnik soknak, de nagy előrelépés.

https://autopro.hu/szolgaltatok/igy-is-lehet-nonapot-unnepelni-tudomanyos-dijakat-adnak-kutatonoknek/29505/

 

2019. február 28. Újabb 21 sporttehetség kapott ösztöndíjat

Az idei ösztöndíjasok névsora: Gecse Márton István (kajak – Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem/nemzetközi gazdálkodás), Pavuk Tíra (atlétika – Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem/gazdálkodási és menedzsment)

https://www.szoljon.hu/sport/helyi-sport/ujabb-21-sporttehetseg-kapott-osztondijat-1543753/

 

2019. február 28. Magyar jégkorong-válogatott a Téli Universiádén!

Először szerepel magyar jégkorong válogatott a Téli Universiadén, amelyet az oroszországi Krasznojarkszban rendeznek március 2-től 12-igAz utazó magyar csapat tagjai 18 egyetemről érkeztek, hogy képviseljék hazánkat a legrangosabb multisport egyetemi versenyen. Kapus: Gadácsi János Győző (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem)

https://www.lokal.hu/2019-02-magyar-jegkorong-valogatott-a-teli-universiaden/

 

2019. március 1. Miért ne építhetne egy pénzügyes autót?

Marton Péter, a BME pénzügy-számvitel szakos hallgatója már korábban is belekóstolt a Formula Student hallgatói járműverseny világába a BME Formula Racing Team (FRT) tagjaként. Most azonban barátjával, Pláner Benedekkel úgy döntöttek, saját csapatot alapítanak. Így jött létre a BME Motorsport.

https://autopro.hu/techtogether/Miert-ne-epithetne-egy-penzugyes-autot/29523/

 

2019. március 2. Kalandozás térben és időben - Közutas Szakmai Nap a Jákyban

Közlekedés, azaz kalandozás térben és időben mottóval rendezték szombaton a Közutas Szakmai Napot a Jáky József Szakgimnáziumban, ahol hagyományosan az iskola névadójának szobránál koszorúzással emlékeztek az elődökre a Közlekedéstudományi Egyesület Fejér Megyei Szervezetének tagjai. Dr. Tóth János a KTE főtitkára, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tanszékvezető egyetemi docense mellett Magda Attila a Közlekedéstudományi Egyesület ügyvezetője is köszöntötte a fehérvári közutas szakmai nap résztvevőit.

https://www.szekesfehervar.hu/kalandozas-terben-es-idoben-kozutas-szakmai-nap-a-jakyban

 

2019. március 3. Új megoldások csökkenthetik a légszennyezettséget

Ausztrál tudósok német, kínai és amerikai együttműködésben áttörést értek el: képesek voltak kis energia ráfordítással, szobahőmérsékleten szén-dioxidból szilárd szenet létrehozni. A folyamathoz egy folyékony fém katalizárort használtak. Bár a technológián még fejleszteni kell, a folyamathoz szükséges cérium ipari mennyiségű előállítását pedig meg kell oldani, de a jövőben akár gyárkéményekben használható az eljárás a szén-dioxid megkötésére – mondta az InfoRádiónak Török Ákos a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Geotechnika és Mérnökgeológia Tanszékének vezetője

https://infostart.hu/tudomany/2019/03/03/uj-megoldasok-csokkenthetik-a-legszennyezettseget

 

2019. március 4. Jól hangzik, hogy felvételi nélkül lehet egyetemre menni, de koppanás jöhet a végén

Lényegében ugyanezt mondja a Magyar Rektori Konferencia elnöke, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora, Józsa János is. A technikusképzésről kijöhetnek annyira tehetséges hallgatók, akinek a szakmai karrierjét nem töri meg az egyszerűsített bejutás, és gond nélkül veszi az akadályokat a felsőoktatásban, de szerinte nem szabad a diákokkal azt éreztetni, hogy ez könnyű pálya lesz.

https://hvg.hu/itthon/20190304_felveteli_technikum_itm_szakkepzes

 

2019. március 5. Kis magyar nyelvvizsgakörkép 2019 elején

A BME nyelvvizsgáit Magyarországon ismerik el. A vizsgaközpont rendelkezik angol és német egy- és kétnyelvű nyelvvizsgával is: az egynyelvű, B2-es BME nyelvvizsgán a szóbeli részvizsgán beszédkészséget (kb. 15 perc) és beszédértést (kb. 25 perc) mérő feladatokra számíthat a vizsgázó (összesen 5 feladat), a szóbelin a vizsgáztatóval kell beszélgetni. 

https://www.nyest.hu/hirek/kis-magyar-nyelvvizsgakorkep-2019-elejen