Diákműhold, gépészhallgatók versenye, Simonyi konferencia

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2019. április 3-10. között.

2019. április 3. Önvezető járműveket fejlesztenek a BME-n

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) a Pannon Egyetemmel és a Széche­nyi István Egyetemmel közösen közel 1,5 milliárd forint EU-s támogatást nyert az autonóm járműtechnológiák kutatása területén végzett vizsgálatokra.

https://www.innoteka.hu/cikk/onvezeto_jarmuveket_fejlesztenek_a_bme_n.1900.html

 

2019. április 4. Az interneten követhető a diákműhold útja

Az MTA Energiatudományi Kutatóközpont (EK) Űrdozimetriai Kutatócsoportjának honlapján olvasható beszámoló szerint az ESEO-n repülő, az MTA EK és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) által közösen fejlesztett TRITEL műszer, amely a műhold pályája mentén a kozmikus sugárzási környezetet vizsgálja majd, egyelőre még nem szolgáltat adatokat, a grafikonon látható pontok csupán a vételi időpontokat jelzik, az értékek pedig alapértelmezett értékek, fizikai tartalmuk még nincs.

https://demokrata.hu/tudomany/az-interneten-kovetheto-a-diakmuhold-utja-117402/

További megjelenés:

https://hvg.hu/tudomany/20190407_eseo_diakmuhold_kovetese_terkep

 

2019. április 4. Kiderült a rangsor: ezekre a karokra felvételizik a legtöbb magyar diák

A kilencedik legnépszerűbb kar idén a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kara 3840 jelentkezővel.

https://www.penzcentrum.hu/otthon/kiderult-a-rangsor-ezekre-a-karokra-felvetelizik-a-legtobb-magyar-diak.1076537.html

 

2019. április 8. Halogatás: mindenkiben él egy Pató Pál

Takács Ildikó pszichológus, egyetemi oktató, a BME Ergonómia és Pszichológia Tanszékének vezetője évek óta kutatja a halogatást, mint emberi viselkedést. Ő akkor kezdett ezzel foglalkozni, amikor feltűnt neki, hogy diákjai nem öt, hanem inkább 7–8 év alatt végeznek az egyetemen.

http://www.borsonline.hu/aktualis/halogatas-mindenkiben-el-egy-pato-pal/172845

 

2019. április 8. A száz legjobb gépészhallgató versenyzik Győrben7

Gépész- és mechatronikai mérnöki képzést folytató magyarországi és határontúli egyetemek közel száz hallgatója, csapatai érkeztek a Gépészeti Szakos Mérnökhallgatók XIII. Nemzetközi Konferenciájára és Versenyére Győrbe, a Széchenyi István Egyetemre. Ezekből az intézményekből érkeztek hallgatók a versenyre: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Debreceni Egyetem, Eötvös Loránd Tudományegyetem Savaria Egyetemi Központ, Miskolci Egyetem, Neumann János Egyetem, Óbudai Egyetem, Pannon Egyetem, Pécsi Tudományegyetem, Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, Slovak University of Agriculture in Nitra, Szabadkai Műszaki Szakfőiskola, Szent István Egyetem, Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, Széchenyi István Egyetem.

https://autopro.hu/techtogether/A-szaz-legjobb-gepeszhallgato-versenyzik-Gyorben/30024/

 

2019. április 8. A Magyar Közút elkezdte a felkészülést az önvezető autók érkezésére

Az Alapjárat is részt vett korábban önvezető technológiák tesztelésén, amikor a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem kutatócsoportja által kifejlesztett önvezető Smart sajtótájékoztatóján járt. Itt parkolási funkciók mellett dugóasszisztens és lekövetési funkció is bemutatásra került, melyek már a következő lépést jelentik a teljesen autonóm közlekedés felé.

https://alapjarat.hu/aktualis/magyar-kozut-elkezdte-felkeszulest-az-onvezeto-autok-erkezesere

 

2019. április 9. Magyar kutató cápabőrrel forradalmasíthatja a hajózást

Az áramlástani kutatások „Szent Grálja” a folyadékban mozgó test által keltett turbulencia matematikai leírása, valamint az, hogy miképpen lehet e sajátos áramlásokat megelőzni, vagy az általuk okozott energiaveszteséget csökkenteni – válaszolta a bme.hu kérdésére Nagy Péter Tamás, a BME Gépészmérnöki Kar (GPK) Hidrodinamikai Rendszerek Tanszék adjunktusa.

https://autopro.hu/trend/Magyar-kutato-capaborrel-forradalmasithatja-a-hajozast/30041/

 

2019. április 9. Ha április, akkor Simonyi Konferencia

Idén immár 16. alkalommal rendezik meg a BME hallgatói az informatika lehetőségeit bemutató ingyenes konferenciát.

https://bitport.hu/ha-aprilis-akkor-simonyi-konferencia