BME – KIT együttműködés, műegyetemi sportsikerek, A Fizika mindenkié

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2019. április 10-17. között.

2019. április 10. Ilyen volt a Klebelsberg-kastély építész hallgatói workshopja

Mind a jelentkezők számát, mind az eredményt tekintve rendkívül sikeresnek tekinthető az a kétnapos workshop, amit a V4 Építészeti Alapítvány és a BME Építész Klub (szervező: Szigetvári Balázs)  közösen hirdetett meg.

http://www.octogon.hu/epiteszet/milyen-legyen-a-klebelsberg-kastely-parkja/

 

2019. április 10. Az építészet hazai és külföldi elitje is ott lesz az IDEA Conference 2019-en

Az első napon az Ybl-díjas Ferencz Marcel tart előadást. Ferencz Marcel professzor a BME Építészmérnöki Karán Diploma-díjjal diplomázott 1997-ben. Ezt követően 2012-ben habilitált építőművészet tudományágban a PTE PMMIK Breuer Marcell doktori iskolában. 2013-ban munkásságáért Ybl Díjat kapott, 2014-től pedig a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja lett. 2015-től a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi karán adja át tudását a fiatalabb generációnak.

https://magyarepitok.hu/iparagi-hirek/2019/04/hazai-es-kulfoldi-eloadok-kepviselik-az-epiteszet-elitjet-az-idea-conference-2019-en

 

2019. április 11. Együttműködési megállapodást kötött a BME és a Karlsruher Institut für Technologie

Együttműködési megállapodást írt alá a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME), valamint a német Karlsruher Institut für Technologie (KIT, Karlsruhei Technológiai Intézet) a fővárosban csütörtökön. Kettős diplomát kaphatnak villamosmérnök-hallgatók, az ősszel indult első évfolyamba huszonöten járnak.

https://www.kormany.hu/hu/innovacios-es-technologiai-miniszterium/hirek/egyuttmukodesi-megallapodast-kotott-a-bme-es-a-karlsruher-institut-fur-technologie

 

További megjelenés:

http://www.zetapress.hu/belfold/98086

 

http://hungarymatters.hu/2019/04/12/bme-karlsruher-institut-fur-technologie-sign-cooperation-pact/

 

https://webradio.hu/hirek/belfold/egyuttmukodesi-megallapodast-kotott-a-bme-es-a-karlsruher-institut-fur-technologie

 

http://abouthungary.hu/news-in-brief/bme-signs-cooperation-agreement-with-germanys-kit-to-issue-dual-degrees-to-electrical-engineering-students/

https://bitport.hu/a-bme-n-nemet-diplomat-is-lehet-szerezni

 

http://kamaraonline.hu/cikk/egyuttmukodik-a-bme-es-a-karlsruher-institut-fur-technologie

 

 

2019. április 11. Tesztelték a lustaságot: ezeket a teendőket halogatják a magyarok

136 ezren töltötték ki a Telekom Nagy Pató Pál Tesztjét, amelyből Dr. Takács Ildikó, pszichológus, a BME docensének és az eNET Internetkutató Kft. kutatóinak segítségével kiderült, hogy mennyire jellemző ránk a halogatás, és milyen okok állhatnak mögötte. A válaszokból látható, hogy a tettvágy a korral jön meg, a tanulást, a sportot és az egészséges életmódot mindig "holnap kezdjük", a munka viszont a legtöbbünknél nem tűr halasztást.

https://www.penzcentrum.hu/otthon/teszteltek-a-lustasagot-ezeket-a-teendoket-halogatjak-a-magyarok.1076795.html

 

További megjelenés:

https://24.hu/szorakozas/2019/04/15/a-pato-palok-vannak-tobbsegben-x/

 

 

2019. április 11. Az állandó változás korában

Melyek az agilis megközelítés fő értékei? A kérdésre Lengyel László, a BME Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszékének docense, a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ igazgatója válaszol. Agilis szoftverfejlesztés című tantárgyunkban, az elméletet és a gyakorlati tapasztalatokat egyesítve, öt fő értékre hívjuk fel hallgatóink figyelmét. Első helyen említem a kommunikációt.

https://computerworld.hu/uzlet/az-allando-valtozas-koraban-261884.html

 

2019. április 11. Létezik-e Isten? - tudományos, teológiai vitaest élőben

Vitaest: Létezik-e Isten? Ezzel a címmel tartanak beszélgetést Budapesten csütörtök este, ahol Dr. Orosz László, fizikus, a BME egyetemi docense és Nagy Gergely, teológus, lelkész ütköztetik egymásnak az érveiket.

https://index.hu/techtud/2019/04/11/isten_teologia_tudomany_fizika_vita_elo/

 

 

2019. április 11. A második világháború hazlovi magyar áldozataira emlékeztek

Az amerikai hadsereg német lőszert szállító vonatnak vélte a magyar egyetemistákat Németországból Magyarországra szállító személyvonatot. A második világháború utolsó napjaiban életét vesztő 36 magyar állampolgárra emlékeztek a nyugat-csehországi Hazlov temetőjében csütörtökön, a tragikus esemény 74. évfordulóján a település önkormányzatának, Magyarország prágai nagykövetségének, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemnek (BME), a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetségének (CSMMSZ), valamint a prágai Ady Endre Diákkörnek a képviselői.

https://www.baon.hu/orszag-vilag/a-masodik-vilaghaboru-hazlovi-magyar-aldozataira-emlekeztek-1853344/

 

2019. április 11. Ismét bemutatkoznak az egyetemista startupperek

Áprilisban zárul a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Hiventures és az Enterprise Hungary szervezésében elindított Startup Campus BME powered by Hiventures egyetemi inkubációs program második féléve.

https://startuponline.hu/ismet-bemutatkoznak/

 

 

2019. április 11. Külön kormányzati munkacsoport keres megoldást a ferihegyi zaj miatt

A tanácsban mások mellett Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Tarlós István Budapest főpolgármestere, Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség vezetője, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem repüléstudományi szakemberei, a HungaroControl Zrt., a Budapest Airport Zrt. és a Wizz Air Hungary Kft. vezetői foglalnak helyet.

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/kulon_kormanyzati_munkacsoport_keres_megoldast_a_ferihegyi_zaj_miatt.682268.html

 

 

2019. április 12. Tábla a „fináncház” falán

Emléktáblát avattak pénteken délelőtt Csenger szülöttének, dr. Fazekas Ferenc mérnök-matematikus professzornak tiszteletére. Az emléktáblát Fazekas professzor szülőházának falán, az Ady Endre utcán, az egykori „fináncház” falán helyezték el.

http://www.szon.hu/tabla-a-financhaz-falan/4204300

 

 

2019. április 13. Belebotlik a nyelvük - fiatalok tízezrei eshetnek el a diplomaszerzés esélyétől

Ha a kormány nem tesz engedményeket, néhány év alatt több tízezer fiatal eshet el a diplomaszerzés és a társadalmi ranglétrán való előrelépés esélyétől.Jóval bizakodóbb dr. Józsa János, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora, a Magyar Rektori Konferencia (MRK) elnöke, aki abban bízik, hogy a határidő közeledtével egyre többen fognak majd nyelvvizsgát tenni a diákok közül.

https://nepszava.hu/3032354_belebotlik-a-nyelvuk-fiatalok-tizezrei-eshetnek-el-a-diplomaszerzes-eselyetol

 

2019. április 14. Mondhatni siralmas a helyzet: a magyar egyetemisták csupán 6 százaléka vállalkozna

Sokféle téma előkerült a Budapest Főváros Önkormányzatának Konferenciáján, többek között a magyar kkv szektor innovációs helyzete, a fiatalok vállalkozási kedve, a városi smart megoldások térnyerése, és az is, hogy mit kellene tennünk ahhoz, hogy létrejöhessen az egyes szektorok, szintek, és a teljes lakosság között egy valóságos együttműködés.Dr. habil Alföldi György (BME Építészmérnöki Kar dékánja) a kerekasztalbeszélgetés során kifejtette, hogy már szinte már mindenféle okos megoldás van, csak ezek nem jutnak el egymáshoz, nincs hozzáférésük egymás adataihoz.

https://www.portfolio.hu/ingatlan/varos/mondhatni-siralmas-a-helyzet-a-magyar-egyetemistak-csupan-6-szazaleka-vallalkozna.320849.html

 

2019. április 15. A Tungsram egy titokzatos kockában keresi új dolgozóit

A Tungsram a Budapesti Műszaki Egyetem területén elhelyezett egy nagy, interaktív kockát, mindenféle előkommunikáció nélkül. A tárgyból furcsa sci-fi zene szűrődik ki, élein futurisztikus fények futnak végig, az interaktív oldalán pedig egy rugalmas, érintésérzékeny felület egy teszt kitöltésére invitál. A Trojan Cube nevet viselő kockán nincsenek gombok, a válaszokat a felület benyomásával lehet megadni. A toborzókocka öt kérdést tesz fel a kíváncsi hallgatónak, önmagáról és arról, mennyire kreatívan és innovatívan gondolkodik. Nincs jó és rossz válasz, de a teszt végén a Tungsram elképzeléseinek leginkább megfelelő válaszadók időpontot kapnak egy állásinterjúra.

http://kreativ.hu/cikk/a_tungsram_egy_titokzatos_kockaban_toboroz

 

2019. április 15. Bronzérem a vívó MEFOB-on

Április 14-15. között 13 felsőoktatási intézmény legjobb vívói küzdöttek párbajtőr, tőr és kard fegyvernemekben. A hölgyeknél Záhonyi Petra (BME) ért fel a csúcsra ugyan ebben a kardozóknál. Csapatbana nők esetében a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatói vívtak aranyat érően. Az összetett rangsorban a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem lett az első, az Óbudai Egyetem a második, míg a házigazda Debreceni Egyetem a harmadik.

http://www.hajdupress.hu/cikk/bronzerem-a-vivo-mefob-on

 

2019. április 15. Ismét hazai győzelmek a győri regattán - fotók

A Mosoni-Dunán hétfőn az április 10. óta Győrben készülő Oxford Balliol College – mely ezzel a viadallal zárta le edzőtáborát – és a házigazda mellett Csehországból a brnói és a pardubicei, hazánkból pedig a Pécsi Tudományegyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem állított ki egységeket.

https://www.kisalfold.hu/sport/ismet_hazai_gyozelmek_a_gyori_regattan_-_fotok/2594436/

 

2019. április 16. Szakmai előadások az élelmezési és takarmányozási célú magok szennyezettségéről

Meghívott szakértő: Dr. Tömösközi Sándor, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék docense, MTA tagja, a kémiai tudomány kandidátusa

Szakterülete: gabonakutatás, fehérjekémia, élelmiszer analitika

Előadásának témája: Gabonatisztaság, élelmiszerbiztonság, minősítés

https://www.agroinform.hu/gazdasag/szakmai-eloadasok-az-elelmezesi-es-takarmanyozasi-celu-magok-szennyezettsegerol-39796-001

 

2019. április 17. A Fizika mindenkié 5.0 az Eötvös Loránd Fizikai Társulat rendezésében

Van már programod április 27-re? Ha nem, fizikázz velünk idén ötödször! Megmutatjuk neked is, hogy a fizika nemcsak a kockáké, hanem valóban mindenkié! Szeretettel várunk mindenkit, iskolástól-nagyszülőkig, egy izgalmas előadás és bemutatósorozatra egy szép áprilisi szombaton! Idén ötödízben rendezi meg az Eötvös Loránd Fizikai Társulat a Fizika Mindenkié tudománynépszerűsítő rendezvényére a BME-n.

https://mta.hu/mtu_esemenynaptar/2019-04-27-a-fizika-mindenkie-50-az-eotvos-lorand-fizikai-tarsulat-rendezeseben-2803