egyetemi startup támogatás, a Fizika mindenkié, balesetmentes közlekedés

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2019. április 24. és május 2. között.

2019. április 25. A fizika mindenkié

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) és az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) szervezésében szombaton egész nap ismeretterjesztő előadásokkal és kísérletekkel várják az általános és középiskolás diákokat, valamint szüleiket a sorozat központi helyszínén, a Műegyetem Lágymányosi Campusán.

http://medicalonline.hu/tudomany/cikk/a_fizika_mindenkie

További megjelenés:

https://index.hu/techtud/2019/04/25/a_fizika_mindenkie_ismeretterjesztes_tudomanynepszerusites/

 

2019. április 25. A BME Hallgatói Önkormányzata és a KÖSZ, Hankook! (Közösségi Összefogás a Szebbért) május 9-ére szemétszedést szervez a a Duna Szabadság és Petőfi híd által határolt partszakaszára.

500 000 forintos támogatással segíti a Hankoook gumigyártó a BME Hallgatói Önkormányzat eszközbeszerzését, valamint közösségi szemétszedést hirdet május 9-ére a budapesti Duna-partra - derül ki a társaság közleményéből.

https://www.napi.hu/magyar_vallalatok/dunapart-hankook-szemet-hulladek-budapest-bme.683015.html

További megjelenés:

https://www.tozsdeforum.hu/uzlet/kornyezetvedelem/osszefogas-egy-tisztabb-duna-partert-98223.html

 

2019. április 25. A gép a jövő sztárművésze?

Vajon művészet-e a mesterséges intelligencia által létrehozott Rembrandt-festmény? És ha igen, mennyiben tekinthető önálló műalkotásnak? Illetve ha így is gondoljuk, jogi értelemben a mű kinek a szellemi terméke? A robotművészé vagy annak megalkotójáé? A Magyar Telekom innovációs rendezvénysorozatának kerekasztal beszélgetésén jártunk.

„Legyen szó képzőművészetről, zenéről, irodalomról vagy más kreatív tevékenységről, attól egyelőre nem kell tartani, hogy a mesterséges intelligencia túlszárnyalja az embert. Ma viszonylag szűk mezsgyén teljesítenek jól a robotok, és minden gépi alkotás ugyanarra a rugóra jár” – magyarázta Gyires-Tóth Bálint, a BME mesterséges intelligencia szakértője. A mérnök hozzátette, valójában az „új” Rembrandt-kép is a deep learning eredménye: a gép nagy mennyiségű adatot gyűjtött, ez esetben a holland mester 346 festményét elemezte pixelről-pixelre, és az algoritmusok segítségével ezeket „mixelte” újra.

https://hvg.hu/brandcontent/20190425_telekom_most_mesterseges_intelligencia_muveszet

További megjelenés:

http://kreativ.hu/cikk/a_robotok_picassojara_meg_varni_kell

 

2019. április 25. 9 millió forintot osztott szét a Hiventures három egyetemi startup között

Öt csapat mutatkozott be a Startup Campus BME Powered by Hiventures program tavaszi záróeseményén a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen. Az egyetemi inkubációs program lényege, hogy a csapatok gyakorlati tudást szerezzenek vállalkozásaik elindításához: ennek érdekében mások mellett befektetési szakemberektől és nagyvállalati mentoroktól is tanulhattak.

https://www.origo.hu/gazdasag/20190425-9-millio-forintot-osztott-szet-a-hiventures-harom-egyetemi-startup-kozott.html

További megjelenés:

http://insiderblog.hu/blogzine/2019/04/27/3-egyetemi-ceg-kapott-9-9-millio-forintot/

http://hirvonal.hu/hir/2445386

 

2019. április 26. A gödöllői kastélypark elfeledett szobra

A 2013-ban a Magyar Képzőművészeti Egyetem restaurátor Tanszékével kötött megállapodás keretében eddig három szobortöredék restaurálását és rekonstrukcióját végezték el az egyetem kőrestaurátor hallgatói. Az anyagvizsgálatok a BME Geotechnika és Mérnökgeológia Tanszékének anyagvizsgáló laboratóriumában, valamint a Magyar Nemzeti Múzeum Nemzeti Örökségvédelmi Központ leletdiagnosztikai laboratóriumában történtek.

https://kiralyikastely.blogstar.hu/2019/04/26/a-godolloi-kastelypark-elfeledett-szobra/71920/

 

2019. április 26. Magyar kutatók dolgoznak a balesetmentes közlekedés eléréséért

Februárban kötött együttműködési megállapodást a BME és a Continental, a cél az önvezető technológia fejlesztése. Az egyetemi tudás és a gyakorlati megvalósítás a Professional Intelligence for Automotive nevű együttműködésben jó helyen van, a mélytanulási (deep learning) módszereket minden eddiginél behatóbban lehet vizsgálni ezentúl. Gyires-Tóth Bálint egyetemi adjunktust (balra) és Moni Róbert PhD-hallgatót (jobbra) kérdeztük a BME és a globális autóipari beszállító között megkezdett munkáról.

https://autopro.hu/trend/Magyar-kutatok-dolgoznak-a-balesetmentes-kozlekedes-elereseert/30202/

 

2019. április 27. Volt idő felkészülni az új nyelvvizsga-előírásokra

Egy átfogó, alapos felméréssel valós képet lehetne kapni a tanulók aktuális nyelvtudásáról – mondta Józsa János, a Magyar Rektori Konferencia elnöke

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20190427-volt-ido-felkeszulni-az-uj-nyelvvizsga-eloirasokra

További megjelenés:

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/bme-rektor-volt-ido-felkeszulni-az-uj-nyelvvizsga-eloirasokra-2480189

https://www.hirstart.hu/hk/20190427_bme-rektor_volt_ido_felkeszulni_az_uj_nyelvvizsga-eloirasokra

https://www.hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2019/04/27/bme-rektor-volt-ido-felkeszulni-az-uj-nyelvvizsga-eloirasokra

https://nemzeti.net/bme-rektora-volt-ido-felkeszulni-az-uj-nyelvvizsga-eloirasokra-14701308.html

https://demokrata.hu/magyarorszag/volt-ido-felkeszulni-az-uj-nyelvvizsga-eloirasokra-123805/

http://hirvonal.hu/hir/2450949

 

2019. április 28. Autóipari és egyetemi együttműködésről tárgyalt Kínában Palkovics László

A miniszter elmondta, hogy kínai útjára elkísérte Szalay Zsolt, a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) gépjármű-technológia tanszékének vezetője is, aki egyebek mellett egyetemi együttműködésről tárgyalt.

https://www.hirado.hu/kulfold/kulgazdasag/cikk/2019/04/28/autoipari-es-egyetemi-egyuttmukodesrol-targyalt-kinaban-palkovics-laszlo

További megjelenés:

https://demokrata.hu/tudomany/autoipari-es-egyetemi-egyuttmukodesrol-targyalt-kinaban-palkovics-laszlo-124352/

 

2019. április 29. Kiderült, mi okozta a Balaton rejtélyes jelenségét

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszéke szimulációt készített a balatoni jelenségről, amely – mint kiderült – nem is olyan ritka. Az Infostart is beszámolt arról, hogy múlthét elején a Balaton Keszthelynél kilépett a medréből. A Zaol.hu akkori cikke szerint a keleti medencéből nyomta át a vizet a partra a szél. A 24.hu most azt írja, Balatonnal évente pár alkalommal megesik, hogy kilendül: a szél egy irányba mozdít jelentős víztömeget, a hullámok pedig átcsapnak a parton.

https://infostart.hu/tudomany/2019/04/29/kiderult-mi-okozta-a-balaton-rejtelyes-jelenseget

 

2019. május 1. Jótékonyság: kitűzték a KEK zászlaját Kárpátalján

A jótékonysági felhíváshoz idén is csatlakozott fővédnökként az Országgyűlés Hivatala, Kövér László házelnök támogatásával, Szabó Tünde sportért felelős államtitkár asszony, Budapest Főváros, mely idén Európa Sportfővárosa, a Rákóczi Szövetség, a Decathlon Magyarország, a Semmelweis Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint a labdarúgó, kosárlabda és röplabda országos szövetségek.

http://www.nemzetisport.hu/egyeb_egyeni/jotekonysag-kituztek-a-kek-zaszlajat-karpataljan-2697805