Pneumobil siker, új Akadémiai tagságok, mesterséges intelligencia kiállítás

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2019. május 8. és május 15. között.

2019. május 8. Új tagokat választott az Akadémia

Az Akadémikusok Gyűlése keddi, zárt ülésén megválasztotta az MTA új rendes, levelező, külső és tiszteleti tagjait. A 102 új tag között 26 kutatónő található. Velük együtt a Magyar Tudományos Akadémiának jelenleg 302 rendes, 63 levelező, 196 külső, valamint 211 tiszteleti tagja van, közli az MTA honlapja.

Levelező tagok:

VII. Kémiai Tudományok Osztálya

Keserű György Miklós

Budapesten született 1967-ben. 2003 óta az MTA doktora. Az MTA Természettudományi Kutatóközpont tudományos csoportvezetője, a BME egyetemi tanára. Nyulászi László

1957-ben született Budapesten. Az MTA doktora, tanszékvezető professzor a BME Szervetlen és Analitikai Kémia Tanszékén.

Külső tagok:

VII. Kémiai Tudományok Osztálya

Horváth István Tamás

Budapesten született 1953-ban. A City University of Hong Kong professzora, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem címzetes egyetemi tanára.

Huszthy Péter

Nyáregyházán született 1950-ben. 2013 óta az MTA levelező tagja. A BME Szerves Kémia és Technológia Tanszékének professzora.

http://medicalonline.hu/tudomany/cikk/uj_tagokat_valasztott_az_akademia

További megjelenés:

https://librarius.hu/2019/05/08/a-magyar-tudomanyos-akademia-ujonnan-megvalasztott-tagjainak-nevsora/

 

2019. május 9. Tegyük közösen szebbé a Duna partját!

Május 9-én lesz a Hankook és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hallgatói Önkormányzatának közös hulladékgyűjtő akciója.

https://.net/osszefogas-egy-tisztabb-duna-partert-14706605.html

 

2019. május 9. "A létesítménygazdálkodás nem eléggé szexi" - Hogyan tegyük azzá?

"A beszélgetés résztvevői összesen nagyjából 10 ezer ember foglalkoztatásáért felelnek, illetve követik nyomon a munkakörükből adódóan. Amiről beszélgetni kell az az, hogy hogyan oldjuk meg a létesítménygazdálkodásból hiányzó emberek problémáját. Vagy vonzóvá kell tenni, vagy a szükséges emberi munkaigényt kell lecsökkenteni" - vetette fel a problémát Dr. Hajnal István (címzetes egyetemi docens, BME, Építészmérnöki Kar) a konferencia egy délelőtti beszélgetésének moderátoraként.

https://www.portfolio.hu/ingatlan/iroda/a-letesitmenygazdalkodas-nem-elegge-szexi-hogyan-tegyuk-azza.323649.html

 

2019. május 10. Tarolt a digitalizáció az idei Siemens Press Award hazai döntőjében

A szakmai zsűri döntése alapján a hazai forduló fődíját Vass Enikő (IT Business, „Szorgalmas terminátorok veszik el a munkánkat?”) kapta, a két másik dobogós pedig Orosz R. Zoltán (24.hu, „A robotok nem úgy lázadnak majd, hogy lézerpuskákkal pusztítanak el minket”) és Sági Gyöngyi (Digitrendi, „Kibúvók helyett jöjjenek a felokosított gyárak”) lett.

http://hirek.prim.hu/cikk/2019/05/10/tarolt_a_digitalizacio_az_idei_siemens_press_award_hazai_dontojeben

 

2019. május 10. Mesterséges intelligenciáról szóló interaktív kiállítás nyílt Budapesten

A kiállítást a Budapesti Műszaki Egyetemen (BME) rendezték meg a Mesterséges Intelligencia (MI) Koalíció szervezésében. A kiállított technológiákat és megoldásokat a tervek szerint az ország több pontján bemutatják majd.

https://www.hirado.hu/tudomany-high-tech/high-tech/cikk/2019/05/09/mesterseges-intelligenciarol-szolo-interaktiv-kiallitas-nyilt-budapesten

 

2019. május 10. Okos kamionok és okos mérnökök találkoznak a Knorr-Bremse-napon

A rendezvény már tavaly is nagy sikerrel zajlott, akkor a tököli repülőtér betonján mutatkoztak be a speciálisan felszerelt kamionok és velük a vezetéstámogató technológiák. Idén Budán, a BME kampuszán a Magyar Tudósok körútján manővereznek a tesztjárművek, amelyek több közlekedési szcenáriót is bemutatnak.

https://autopro.hu/beszallitok/Okos-kamionok-es-okos-mernokok-talalkoznak-a-Knorr-Bremse-napon/30342/

 

2019. május 10. Innovációban versenyeztek magyar fiatalok

A verseny zsűrije 2019. május 2-án hozta meg végleges döntését a díjakról, Dr. Jakab László, BME dékán elnökletével. A zsűri összesen három első, három második, négy harmadik díjat osztott ki, 10 pedig kiemelt dicséretben, illetve 43 pályázat dicséretben részesült.

https://gondola.hu/hirek/238214-Innovacioban_versenyeztek_magyar_fiatalok.html

 

2019. május 10. Attenborough zöldíti a magyar bankokat

Tizenkilenc pénzügyi intézmény összesen negyvenegy pályázatot nyújtott be az MNB Zöld Program keretében – több kategóriában – meghirdetett Zöld Pénzügyek Díj elnyerésére. A díjak odaítéléséről a jegybanki felsővezetőkből, illetve magas szintű minisztériumi és egyetemi képviselőkből álló bíráló bizottság dönt, amely a héten tartotta első ülését.A bizottság tagjai az MNB elnöke és felsővezetői, illetve a jegybank által felkért külső szaktekintélyek, úgymint Csepreghy Nándor, a Kék Bolygó Alapítvány igazgatója; György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára; Józsa János, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora; Kőrösi Csaba, a Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatósági igazgatóságának vezetője; Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora; Palkovics László, a Szent István Egyetem rektora; Szendrő Péter, a Szent István Egyetem rektor emeritusa; Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora, valamint Tóth Gergely, a Követ Egyesület főtitkára és a Kaposvári Egyetem tanára.

https://www.vg.hu/penzugy/penzugyi-hirek/attenborough-zolditi-a-magyar-bankokat-1504603/

 

2019. május 10. Le kell húzni a negatív leplet az építőiparról

A Weinberg jelentős szerepet vállal a zempléni térség építőipari képzésében. 2003 óta gyakorlati oktatóhelyként működünk, évente 30-40 tanulót képezünk, illetve duális képzés keretében a Miskolci Egyetemmel és a BME-vel más típusú együttműködésünk van.

https://magyarepitok.hu/iparagi-hirek/2019/05/le-kell-huzni-a-negativ-leplet-az-epitoiparrol

 

2019. május 11. Magyar csapat a Pneumobil Verseny győztese

Az BME Műszakik AiR-115 Team nyerte meg az „AVENTICS legjobb Pneumobilja” díjat, vagyis az előző évhez hasonlóan magyar mérnökhallgatók szerezték meg az első helyet az egri Érsekkertben. Az Emerson-csoport által rendezett XII. Nemzetközi AVENTICS Pneumobil Versenyen idén hét ország 38 csapata állt rajthoz május 9-11. között.

http://www.techmonitor.hu/piacmonitor/vilag-hir/magyar-csapat-a-pneumobil-verseny-gyoztese-20190511

További megjelenés:

https://www.hirado.hu/tudomany-high-tech/high-tech/cikk/2019/05/11/vilagmeretuve-bovitene-a-suritett-levegovel-hajtott-jarmuvek-egri-versenyet-az-itm

http://www.automotor.hu/hirek/magyar-csapat-a-pneumobil-verseny-gyoztese/

https://autopro.hu/techtogether/Magyar-hallgatok-epitettek-a-legjobb-suritett-levegovel-hajtott-jarmuvet/30368/

http://hir-ozon.hu/hirek/pneumobil-verseny-ez-volt-a-6-bmesiker

https://frissvideok.hu/regionalis/1151686-video-pneumobil-verseny-ez-volt-a-6-bme-siker?rel

http://www.nemzetisport.hu/egyeb_egyeni/kep-a-bme-mernokhallgatoi-nyertek-a-kulonleges-versenyt-2700325

https://news.glonaabot.com/article/hungary/684181ef4d3ccfaf93a6d249c7d04f69d509e0115d3cb5347c33ceff4c8a8efd

https://hvg.hu/cegauto/20190513_pneumobil_2019_eger_verseny

 

2019. május 12. Görögkatolikus egyháztörténeti és -művészeti múzeum épül Nyíregyházán

A tervező Balázs Mihály, akinek a nevéhez a főiskola épülete is fűződik. Balázs Mihály a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem építész tanszékének egyik tanszékvezetője, más munkái is kötődnek Nyíregyházához.

http://www.magyarkurir.hu/hirek/gorogkatolikus-egyhaztorteneti-es-muveszeti-muzeum-epul-nyiregyhazan

 

2019. május 12. Európai szárnyalás különleges versenyhajókkal

A high-tech versenyhajók világát céloztuk meg, a vákuumtechnológiát karbonnal, utalt a különleges profilra Mezey Zoltán, a Flaar Kft. társtulajdonosa, vezérigazgatója, aki a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Karán, a polimertechnika tanszéken polimer kompozit hajók tervezése és építése című tárgyat tanít, emellett az Erősített Műanyaggyártók Szövetsége elnöke.

https://www.veol.hu/eletstilus/helyi-eletstilus/europai-szarnyalas-kulonleges-versenyhajokkal-2854204/

 

2019. május 12. Iparvállalatok a digitalizáció útján

Számunkra kiemelten fontos az innováció, ezért nemrég kötöttünk partnerséget a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel. Ennek keretében 2019 őszén és 2020 elején két területen indítunk közösen hallgatói projekteket. Célunk, hogy a jövő mérnökei már az egyetemen a lehető legkorszerűbb eszközökön tanuljanak, hasznos tudásra tegyenek szert, és így az ipari automatizálásban jártas specialistákká váljanak.

https://www.vg.hu/velemeny/elemzes/iparvallalatok-a-digitalizacio-utjan-2-1504882/

 

2019. május 14. Beszáll a MOL innoválásába a BME spin-off fejlesztőcége

Közös szoftverfejlesztő céget hoz létre az AutSoft és a MOL. A BME-ből kinőtt cég innovációs tudást visz az olajipari vállalatba.

https://bitport.hu/beszall-a-mol-innovalasaba-a-bme-spin-off-fejlesztocege

 

2019. május 14. Együttműködik a BME a MAK-kal

A Műegyetem és a Magyar Autóklub együttműködése révén megalakult a Magyar Autóklub Csonka János Tudományos Tanács – tudatta Görömbölyi Vanda, a BME PR menedzsere.

http://www.zetapress.hu/belfold/99094

 

2019. május 14. Szentendrén rendezik meg a nemzetközi házépítő és innovációs versenyt.

Magyarországon először rendezik meg idén nyáron az amerikai eredetű Solar Decathlont, ahol tíz nemzetközi egyetem, köztük a Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem csapata, méri össze tudását és építik fel szoláris energiával működő házaikat. A verseny 3 milliárd Ft állami támogatásban részesült.

http://www.octogon.hu/epiteszet/solar-decathlon-europe-versenyen-indul-a-muegyetem-csapata/

 

2019. május 14. Különleges képzés indul ősztől a Pécsi Tudományegyetemen

A Paks II. Zrt. a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel, a Pécsi Tudományegyetemmel, a Debreceni Egyetemmel, a Pannon Egyetemmel, a Miskolci Egyetemmel és a Dunaújvárosi Egyetemmel együttműködésben dolgozta ki a tananyagot. https://www.bama.hu/kozelet/helyi-kozelet/kulonleges-kepzes-indul-osztol-a-pecsi-tudomanyegyetemen-1824712/

További megjelenés:

https://news.glonaabot.com/article/hungary/090747950dcb38cb98b82ad64d59b17e6a13a151da44d8e926290910b9f7fe51