Ünnepi szenátus, K&H ösztöndíjpályázat, biotechnológiai mesterképzés

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2019. május 22. és május 29. között.

2019. május 22. Közélet Közelről - 2019.05.22. - Paks II. Akadémia

Paks II. Akadémia elnevezéssel két féléves atomerőmű-üzemeltetési szakmérnöki képzés indul ősztől hat magyar egyetemen; az első megállapodás a Paks II. Atomerőmű Zrt. és a Pécsi Tudományegyetem között született meg. A képzésben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Pannon Egyetem, a Miskolci Egyetem és a Dunaújvárosi Egyetem is részt vesz.

https://frissvideok.hu/regionalis/1155720-video-kozelet-kozelrol-20190522-paks-ii-akademia?i=rel

 

2019. május 23. A biotechnológia felé nyit az ELTE

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) lágymányosi kampusza - állami beruházással - egy sokfunkciós, biotechnológia fókuszú épületszárnnyal bővülhet - adta hírül a felsőoktatási intézmény. Az épületben többek között az ELTE Tudományegyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) közös biotechnológiai mesterképzésének oktatási egységei, a kampuszról mindeddig hiányzó, a 21. század igényeinek megfelelő hallgatói közösségi tér, nemzetközi tanulmányi központ, valamint étterem és konyha is helyet kap.

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/bme-biotechnologia-elte.684720.html

 

További megjelenés:

https://www.portfolio.hu/unios-forrasok/kfi/biotechnologiai-epuletszarnnyal-bovul-az-elte.325245.html

 

2019. május 24. Magyar mérnökök végzik a BMW ütközésteszt-validálásait

Az Evopro Systems Engineering Kft., a HD Composite Zrt. (két első a konzorciumvezető), az MTA, a BME Polimertechnika Tsz. és az eCon Engineering Kft. konzorciumi KFI-együttműködésében (NVKP_16-1-2016-0046) újításunkért idén megkaptuk a párizsi JEC World kompozit technológiai vásár innovációs díját.

https://autopro.hu/szolgaltatok/Magyar-mernokok-vegzik-a-BMW-utkozesteszt-validalasait/30517/

 

2019. május 24. A magyar agrárium az uniós átlagérték felét sem termeli meg egy hektáron

A 2018 őszén meghirdetett ösztöndíjpályázatra 16 felsőoktatási intézmény 44 karáról jelentkezhettek a hallgatók, és az 58 beérkezett pályamunkát két fordulóban értékelte az ágazat legkiválóbb szakembereiből álló zsűri. A K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat 2019 idei díjazottjai:

PhD kategória

2. helyezett – Nagy Balázs József

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem – Oláh György Doktori Iskola

Algaalapú mezőgazdasági ágensek technológiaközpontú fejlesztése

3. helyezett – Barta Rajnai Eszter

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem – Oláh György Doktori Iskola

Alacsony hőmérsékletű pirolízis hatása növényi minták összetételére és termikus viselkedésére

mesterképzés kategória

1. helyezett – Oláh Zsófia

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem – Gépészmérnöki Kar

Talaj-szerszám egymásra hatás eredményeként létrejövő talajprofilok vizsgálata laboratúriumi talajvályú és diszkrét elemes módszer alkalmazásával

https://www.agroinform.hu/gazdasag/a-magyar-agrarium-az-unios-atlagertek-felet-sem-termeli-meg-egy-hektaron-40167-001

 

További megjelenés:

https://agraragazat.hu/hir/boven-akad-meg-tennivalo-hatekonysag-teren

 

2019. május 24. „Ötven év múlva bolygókra járunk majd nyaralni” – az űrkutatásról szólt az ETDK megnyitója

„Jó dolog kutatni, jó dolog tanulni, jó dolog lesz majd egy érdekes munkahelyet találni az életben”- bátorította a résztvevőket csütötök délután az Erdélyi Tudományos Diákköri Konferencia (ETDK) kolozsvári megnyitóján dr. Kovács Kálmán, egyetemi docens, a BME VIK Egyesült Innovációs és Tudásközpont (EIT) munkatársa. A rendezvényt Bay Zoltántól napjainkig –űrkutatásról magyar vonatkozásokkal című előadásával tette színvonalasabbá.

https://www.maszol.ro/index.php/tech-tudomany/112189-otven-ev-mulva-bolygokra-jarunk-majd-nyaralni-az-rkutatasrol-szolt-az-etdk-megnyitoja

 

2019. május 26. Neumann professzori címet kapott a kvázikristályok Nobel-díjas felfedezője

Az idén Dan Shechtman, a kvázikristályok felfedezéséért 2011-ben Nobel-díjjal jutalmazott izraeli professzor tevékenységét ismerte el Neumann professzori címmel a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Szenátusa.

https://www.origo.hu/tudomany/20190526-a-kvazikristaly-felfedezese-paradigmavaltast-hozott-a-kemia-es-a-fizika-vilagaban.html

További megjelenés:

https://szombat.org/hirek-lapszemle/izraeli-nobel-dijas-tudos-kapta-a-budapesti-muszaki-egyetem-neumann-professzri-cimet

http://hir-ozon.hu/hirek/nobel-dijas-izraeli-tudos-kapta-a-budapesti-muszaki-egyetem-neumann-professzori-cimet

https://agraragazat.hu/hir/boven-akad-meg-tennivalo-hatekonysag-teren

http://hirek.prim.hu/cikk/2019/05/28/2019-ben_dan_shechtman_kapta_a_neumann_professzori_cimet

https://akibic.hu/2019/05/27/nobel-dijas-izraeli-tudos-budapesten-kapott-elismerest/

 

2019. május 26. Nem is gondolná, milyen közel áll a Trónok harca a valósághoz

A sci-fik, fantasyk és szuperhősök világába merülve az ember észre sem veszi, hogy a magával ragadó történetek, helyszínek és karakterek mögött akár sokkal mélyebb tartalom is lapulhat. A Párhuzamos univerzumok kötet célja éppen az, hogy ezeket a mélységeket ismertesse. A szerzők munkáját dicséri, hogy mindent megtesznek, hogy néhol száraz tényanyagot izgalmasan és közérthetően tálalják. Az iskolában sokakat traumatizáló matematikai problémák például Orosz László (a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Fizika Tanszékének oktatója ) és Nagy Ádám tolmácsolásában kifejezetten olvasmányosak, Bokor Nándor, a Budapest Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Fizika Tanszékének egyetemi docense pedig nem spórol az ábrákkal és érthető példákkal, amikor a téridő működését mutatja be. A szövegek többsége önmagában is szórakoztató, a körítés miatt pedig valószínűleg többek figyelmét képesek felkelteni, mint egy egyszerű ismeretterjesztő írás.

https://24.hu/tudomany/2019/05/26/parhuzamos-univerzumok-kritika/