Quadriennálé, rangsor eredmény, szoftveralgoritmusokat gyáraknak

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2019. május 29. és június 5. között.

2019. május 29. Magyar egyetemekről erősítené az állományát a CLAAS

Dr. Rádics János, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem gépészmérnöki karának adjunktusa arról beszélt, hogy a karon a gépészeti alapismeretek átadásával, a géptervezés gyakorlatának bemutatásával, az ipari formatervezés finomságainak megtanításával, valamint a mezőgéptervezéssel is foglalkoznak. Ez utóbbi köt minket össze őket a magyar mezőgépiparral. A mesterképzést elvégző hallgatók a diploma megszerzése után 2-3 hónappal el is tudnak helyezkedni az iparban BME-gépészmérnökként. Az egyetemen minden gépészmérnök hallgatónak kötelező egy mezőgazdasági gépet elemeznie, újraterveznie és megterveznie. Ezt a feladatot a hallgatók többsége nagyon élvezi - mondta.

https://agronaplo.hu/termekinformaciok/magyar-egyetemekrol-erositene-az-allomanyat-a-claas

 

2019. május 29. Debrecenben képzik az atomerőmű szakembereit

A DE mellett a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet, a Pécsi Tudományegyetemet, valamint a Pannon, a Miskolci, és a Dunaújvárosi Egyetemet nevezte meg, ezek bevonásával és együttműködésében készült el a tananyag és indul az egy éves képzés.

https://haon.hu/gazdasag/helyi-gazdasag/debrecenben-kepzik-az-atomeromu-szakembereit-3350657/

 

2019. május 30. „Akár munkatérről, akár tanulási térről van szó, a hatákonyságot növeli a mobilitás.”

Gyarmathy Éva a BME Építőművészeti Doktori Iskola keretein belül 2018 szeptemberében tartott előadásán a térbeli mobilitás fontosságáról beszélt, ami az építész közösség számára is egy izgalmas és kihívásokkal teli terület. Ritter Dániel készített interjút a szakpszichológussal.

http://www.octogon.hu/epiteszet/akar-munkaterrol-akar-tanulasi-terrol-van-szo-a-hatekonysagot-noveli-a-mobilitas/

 

2019. május 31. Magyar professzorasszonyra figyel az elektronikaipar

Rencz Márta, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar (VIK) Elektronikus Eszközök Tanszéke (EET) egyetemi tanára, a tanszék korábbi vezetője a közelmúltban vette át a San Jose-i Semi-Therm termikus konferencia négy éve alapított „Thermal Hall of Fame Lifetime Achievement Award” életműdíját.

https://autopro.hu/techtogether/Magyar-professzorasszonyra-figyel-az-elektronikaipar/30600/

 

2019. június 2. Korszakváltás zajlik a közgazdaságtanban

Egyfajta fúziós tudománnyá kell válnia a közgazdaságtannak, úgy hogy egyre több határterület és technológiai megoldás eredményét hasznosítja a terület, a közjót szolgálva – jelentette ki a jegybank ügyvezető igazgatója, aki a BME-n elmondott beszédének fontosabb üzeneteit emelte ki az InfoRádiónak nyilatkozva.

https://infostart.hu/gazdasag/2019/06/02/korszakvaltas-zajlik-a-kozgazdasagtanban

 

2019. június 2. Tagozatos kirándulások: jó szórakozás és hasznos ismeretek halmaza

A Hőgyes Endre Gimnázium 44 tanulója 2018. november 16-án két kísérőtanárral a fővárosba utazott, ahol a Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kara Nyitott laborok délutánja címmel laborlátogatást szervezett az érdeklődő diákoknak. Nemcsak a felsőbbévesek, hanem a 9. és 10. évfolyamon a felfedező természet képzésben részt vevők, illetve a 9. a történelem–kommunikáció–informatika tagozatos tanulói is részt vettek a kiránduláson.

https://haon.hu/kozelet/helyi-kozelet/tagozatos-kirandulasok-jo-szorakozas-es-hasznos-ismeretek-halmaza-3357239/

 

2019. június 3. Egyre több külföldi diák dolgozna Magyarországon

Ez persze magyar nyelvtudás nélkül sokszor nem egyszerű, de van kihez fordulniuk. Kosinszky Gordon Erik cége – a lakások kiközvetítése, programok szervezése, a kapcsolódó hivatali ügyek intézése mellett – másfél éve már munkalehetőségek felkutatásával is segíti a Magyarországon tanuló külföldiek itteni életkezdését. A cég az elmúlt öt év során kiemelten szoros kapcsolatba került a Corvinus Egyetemmel (BCE), a Semmelweis Egyetemmel (SOTE) , a Budapest Gazdasági Egyetemmel (BGE) és a Műszaki Egyetemmel (BME). Továbbá együttműködik Budapest összes felsőoktatási intézményével, így egy teljes fővárosra kiterjedő több tízezer embert lefedő kapcsolatrendszere van.

https://www.hirado.hu/belfold/gazdasag/cikk/2019/06/03/egyre-tobb-kulfoldi-diak-dolgozna-magyarorszagon

 

2019. június 3. Duna-túrák Pest megyében

A Duna menti települések értékeinek felmérésére több ország részvételével 2017-ben indult el egy projekt Danube Urban Brand (DANUrB) névvel. A magyarországi programot a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Urbanisztikai Tanszéke dolgozta ki és vezeti, de részt vesz benne Pest megye önkormányzata is. A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával valósul meg.

https://webradio.hu/hirek/bulvar/duna-turak-pest-megyeben

 

2019. június 3. Június 6-án indul a Prágai Quadriennálé

A Diákszekcióban a Magyar Képzőművészeti Egyetem, a Kaposvári Egyetem- Rippl-Rónai Művészeti Kar, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem látványtervezés, fényképészet és építészet szakos hallgatóinak installációja kerül megvalósításra.

https://www.prae.hu/news/35207-junius-6-an-indul-a-pragai-quadriennale/

 

2019. június 3. Két magyar diák is ott van a konferencián

A BME és a NISZ Zrt. által szervezett 1APP mobilalkalmazás-fejlesztő verseny tavalyi első két helyezettje, Horváth Roland és Zeisler Márton is a konferencián van. Az Apple minden évben 350 diákot hív meg az eseményre, úgyhogy elég menő, hogy Horváth Roland például már harmadjára mehet.

https://index.hu/techtud/2019/06/03/apple_wwdc_2019_jon_az_uj_ios_es_mac_os/ket_magyar_diak_is_ott_van_a_konferencian/

 

2019. június 4. Magyar kutatók segítenek pénzt spórolni a gyárakban

Szerszámgépek és ipari robotok karbantartás-tervezését támogató szoftveralgoritmusokat fejlesztenek a BME gépészmérnöki karának mérnökei egy nemzetközi konzorcium tagjaként.

https://autopro.hu/gyartosor/Magyar-kutatok-segitenek-penzt-sporolni-a-gyarakban/30638/

 

2019. június 4. Friss nemzetközi egyetemi rangsoron tarol a CEU, több magyar egyetemet értékeltek

Az Európai Unió által támogatott U-Multirank egyetemi rangsor öt különböző fókuszterületen több indikátor figyelembevételével értékeli az egyetemek és a főiskolák teljesítményét. A hazai egyetemek közül a legtöbb pontot (a megadott szempontok szerint) a Közép-európai Egyetem (CEU) kapta, a második az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), a dobogó harmadik helyére pedig a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) került.

https://eduline.hu/felsooktatas/20190604_UMultirank_rangsor_magyar_egyetemek

 

2019. június 4. Második bőrünkké válik a mesterséges intelligencia

Az államigazgatáson belül is egyre nagyobb figyelem irányul a mesterséges intelligenciára. A kormányzati informatikáért felelős Belügyminisztérium a Belügyi Tudományos Tanács keretében megalakította a Mesterséges Intelligencia munkacsoportot, amelynek szakmai vezetője Hajzer Károly informatikai helyettes államtitkár, tudományos vezetője pedig Charaf Hassan, a BME tanszékvezetője, egyetemi tanára. A munkacsoport főbb kutatásai az MI által generált biztonsági kihívások kezelésére és fejlesztésére irányulnak.

https://www.itbusiness.hu/Fooldal/rss_3/Masodik_borunkke_valik_a_mesterseges_intelligencia.html

 

2019. június 5. Jön az előfizetéses önvezető autó

Legyőzi-e az önvezető autó a sajátot, lesz-e hol sétálnunk 10 év múlva Budapesten és mikor hallgatja már meg az önkormányzat a lakosságot is? Ezekről vitatkoztak a Portfolio Future City 2019 konferencia második szekciójában kedden délelőtt. Rab Judit BME Urbanisztika Tanszék oktatója azt mondta, hogy a stratégiai dokumentumok helyett működési modellt kell kitalálnia a városoknak, ehhez kell igazítani a tervezést, már elindult pár városnál, de nagyon lassan terjed.

https://www.portfolio.hu/ingatlan/varos/jon-az-elofizeteses-onvezeto-auto.326633.html