Új akadémikus oktató, részvétel prágai világkiállításon, az informatikaoktatásról

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2019. június 12. és június 18. között.

 

2019. június 12.  Idén is lesz alkotótábor Kővágóörsön

Az idei építészeti tábort június 21. és június 30. között rendezik meg, a tíz napos alkotófolyamat a tervezéstől az alkotások megépítéséig tart majd. Tavasszal a BME Középülettervezési Tanszékének harmadéves hallgatói Kővágóörs és környékére készítettek terveket, amelyek a “természet és építészet” fogalompárhoz kapcsolódóan készültek. A féléves munkák a tábor alatt megtekinthetőek lesznek Kővágőörsön a galériatérben is.

https://www.octogon.hu/epiteszet/iden-is-lesz-alkototabor-kovagoorson/

 

2019. június 12. „Az idő előtt elcsábított informatikus szakmájának segédmunkása lesz”

Noha óriási szüksége van a gazdaságnak informatikusokra, máig nagyon kevés a jelentkező, ráadásul sokan a felvettek közül is idejekorán engednek a jól fizető cégek csábításának, és „félig képzetten” hagyják ott az egyetemet. Ez még az elitképzésnek számító Műegyetemen is jellemző – mondja Tevesz Gábor a BME tanszékvezető helyettese, aki lapunknak beszámolt a tavaly indított új alapképzés, a BProf tapasztalatairól is.

https://hvg.hu/elet/20190612_informatika_kepzes_bme_tevesz_gabor_interju?s=hk

 

2019. június 12. Rangos díjat nyert a magyar kiállítás a Prágai Quadriennálén

A 79 ország 800 művészének alkotását felvonultató világkiállítás 2019. június 16-ig látogatható. A díjnyertes installáció mellett Magyarország a Diákszekcióban és a Fragmentumok kiállításon is képviselteti magát. A Magyar Képzőművészeti Egyetem és a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karának együttműködésében valósult meg a Mi van a felhőben?című installáció. A közös munkába Molnár Zsuzsa és Zeke Edit kurátorok a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemről és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről is bevontak hallgatókat.

https://papageno.hu/intermezzo/2019/06/rangos-dijat-nyert-a-magyar-kiallitas-a-pragai-quadriennalen/

 

2019. június 14. Akadémikus lett a Tüskecsarnok megálmodója

A Kossuth- és Ybl-díjas építész, Lázár Antal a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja lett. Székfoglalóját könyvbemutató és kiállítás-megnyitó kísérte. A Műegyetem oktatójának nevéhez fűződnek a lágymányosi Q épületek is.

https://nepszava.hu/3039431_akademikus-lett-a-tuskecsarnok-megalmodoja

 

2019. június 15. Megjutalmazzák a Hableány kiemelőit

A Hableány kiemelésében az állami szereplők – Belügyminisztérium, Honvédelmi Minisztérium, Országos Mentőszolgálat, Műegyetem – mellett civil szervezetek, cégek is részt vettek.

https://www.origo.hu/itthon/20190615-megjutalmazzak-a-hableany-mentoit.html

 

2019. június 17. Június 24-től lehet pályázni a népi épített örökség védelmére

A Magyar Művészeti Akadémia, az ICOMOS, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum, a Magyar Építőművészek Szövetségének, a BME Építészettörténeti és Műemléki Tanszékének bevonásával bírálják el, hogy ki részesüljön támogatásban. A program szakmai vezetője Vukoszávlyev Zorán, a BME oktatója.

https://magyarnemzet.hu/kultura/junius-24-tol-lehet-palyazni-a-nepi-epitett-orokseg-vedelmere-7031459/