QS egyetemi rangsor, BME Solar dechatlon csapat

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2019. június 18. és június 26. között.

2019. június 18. Az állam nyakig benne lesz az 5G kiépítésében

A két éve megalakult 5G Koalíciónak ma már 155 szakember a tagja, és az elnökségben felbukkan Jászai Gellért, a 4iG vezérigazgatójának neve is, aki az informatika területét képviseli. A kormányzatot Palkovics László miniszter, a távközlést Budai J Gergő, a Vodafone vezérigazgató-helyettese, az eszközgyártókat Jakab Roland, az Ericsson regionális igazgatója, a tudományos területet Jakab László, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) dékánja, a szakmai szervezeteket Kövesi Gabriella, a Hírközlési Érdekegyeztető Tanács (HÉT) elnöke, a kamarákat pedig Parragh László a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke képviseli.

https://index.hu/techtud/2019/06/18/5g_itm_palkovics_laszlo_mobilhalozat/

További megjelenés:

https://hvg.hu/gazdasag/20190618_5g_halozatfejlesztes_magyarorszag_palkovics_laszlo_kornanybiztos_5g_koalicio_5gk

http://hirek.prim.hu/cikk/2019/06/18/a_vodafone_tavvezerlesu_5g_demoval_mutatta_be_a_jovot_az_5g_koalicio_idei_tisztujitasan

 

2019. június 18. Németországban is népszerűsítik a zalaegerszegi járműipari tesztpályát

Szalay Zsolt, a ZalaZONE-t működtető társaság kutatási és innovációs részlegének, és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem gépjárműtechnológia tanszékének vezetője a közmédiának elmondta: a résztvevők „fontos és releváns” kérdésekkel fordultak az előadókhoz, és nemcsak a ZalaZone-nal vagy a magyar-német együttműködéssel kapcsolatban, hanem a többi között arról is, hogy miként foghat össze a szakma az önvezető járművek tesztelésére vonatkozó szabályok európai szintű harmonizációja érdekében.

https://www.hirado.hu/kulfold/cikk/2019/06/18/nemetorszagban-is-nepszerusitik-a-zalaegerszegi-jarmuipari-tesztpalyat#

 

2019. június 19. Itt a legfrissebb egyetemi rangsor: hat magyar került a világ ezer legjobb felsőoktatási intézménye közé

A Szegedi Tudományegyetemet az 501-510., a Debreceni Egyetemet a 601-650., az Eötvös Loránd Tudományegyetemet és a Pécsi Tudományegyetemet a 651-700., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet, valamint a Budapesti Corvinus Egyetemet pedig a 801-1000. helyre sorolták a QS legfrissebb – kedd este nyilvánosságra hozott – világrangsorának készítői.

https://eduline.hu/felsooktatas/20190619_QS_2020as_felsooktatasi_vilagrangsor

További megjelenés:

https://www.origo.hu/nagyvilag/20190619-tovabbra-is-a-vilag-vezeto-egyetemei-kozott-az-szte.html

https://www.hrportal.hu/hr/6-magyar-egyetem-kerult-a-vilag-legjobb-1000-felsooktatasi-intezmenyenek-listajara-20190620.html

https://nepszava.hu/3040067_ismet-szerepelnek-magyar-egyetemek-a-vilag-legjobbjai-kozott

 

2019. június 20. A BME 90 professzora azt kéri az Országgyűléstől, hogy ne fogadja el az MTA kifosztását szentesítő törvényjavaslatot

A Szegedi Tudományegyetem után a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen is arra kéri az Országgyűlést, hogy ne fogadja el a Magyar Tudományos Akadémia a kutatóintézeti hálózatának átalakításáról szóló törvényjavaslatot – derül ki az MTA honlapján szerda délután megjelent közleményből.

https://168ora.hu/itthon/a-bme-90-professzora-azt-keri-az-orszaggyulestol-hogy-ne-fogadja-el-az-mta-kifosztasat-szentesito-torvenyjavaslatot-169955

További megjelenés:

https://hvg.hu/itthon/20190620_Ujabb_ket_egyetem_professzorai_alltak_ki_az_Akademia_mellett

 

2019. június 21. A prágai világkiállításon épült fel a kaposvári egyetemista terve

Cseh Petrának, a Kaposvári Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Kar látványtervező szakos hallgatójának tervei valósultak meg a cseh fővárosban.

a kiállítás építésében részt vettek a budapesti Képzőművészeti Egyetem és a Moholy Nagy Művészeti Egyetem, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatói is.

https://www.sonline.hu/kultura/helyi-kultura/a-pragai-vilagkiallitason-epult-fel-a-kaposvari-egyetemista-terve-1641761/

 

2019. június 21. Kiderült az energiaital-titok: ezt teszi valójában az egészségeddel a népszerű ital

Ha mértékkel fogyasztjuk tehát, semmi baj sem lehet az energiaitalozásból. De mit jelent a mérték, és az egyes, az italokban megtalálható anyagok hogyan hatnak egyáltalán az emberi szervezetre? Erről Dr. Vértessy G. Beátát, a Budapesti Műszaki Egyetem Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszékének vezetőjét kérdeztük.

https://www.penzcentrum.hu/vasarlas/kiderult-az-energiaital-titok-ezt-teszi-valojaban-az-egeszsegeddel-a-nepszeru-ital.1079591.html

További megjelenés:

https://www.blikk.hu/eletmod/egeszseg/kiderult-hogy-hasznal-vagy-inkabb-art-az-energiaital/esx0vs0

 

2019. június 21. Finom ebédért cserébe online segítséget nyújtanak

Egy másik, egyetemi hallgatókon végzett kutatás alapján elmondható, hogy a fiatalok szerint az idősek nem tudnak alkalmazkodni a változásokhoz – talán ehhez kapcsolható leginkább az idősek innovációs magatartásának negatív megítélése. Éppen ezért nagyon aktuális és releváns kutatási terület az idősek aktív IT használatának vizsgálata, az esetleges gátló tényezők feltárása, az ezek csökkentésére, kiküszöbölésére, illetve a használat ösztönzésére vonatkozó megoldások kimunkálása.” – mondta Dr. Bernschütz Mária generációkutató, a BME, GTK Menedzsment és Vállalkozásgazdaságtan Tanszék adjunktusa.

https://www.baon.hu/digitalia/a-magyar-fiatalok-technikai-segitseget-a-szulok-szivessegekkel-halaljak-meg-1991273/

 

2019. június 22. Boronkaysok újra a BME-n, avagy egy kicsit az OTDK-ról

A VSZC Boronkay György Műszaki Szakgimnázium és Gimnázium néhány tanulóját ismét az a nagy megtiszteltetés érte, hogy az NTP-MTTD-18-0081- Természettudományok 4D-ben – a látható, mozgó, színes és tapintható természettudomány projekt keretein belül ellátogathatott a Budapesti Műszaki Egyetemre, ahol egy középiskolásoknak szervezett napon vehettek részt, és részesei lehettek az Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) érdekességeinek is. A történtekről Molnár Anna 10.n osztályos tanuló küldött beszámolót.

https://www.vaci-naplo.hu/2019/06/boronkaysok-ujra-a-bme-n-avagy-egy-kicsit-az-otdk-rol/

2019. június 23. Hol vannak a repülő autók, amiket ígértek?

Pár héttel ezelőtt a Műegyetemen volt egy fórum, ahol radikálisan új, úgynevezett diszruptív aviatikai technológiákról, műszaki megoldásokról cseréltek eszmét a résztvevő kutatók, iparági szakemberek, mérnökök. Többek között arról, hogy milyen gyökeres változásokra lehet számítani az elektromos és a hibrid-elektromos meghajtások térnyerésével a légi iparban. A fórumon jó pár érdekes gondolatot hallottunk egy fiatal magyar kutatótól, egyebek mellett arról, hogy milyen kihívásokkal kell szembenézni annak, aki működőképes elektromos meghajtású utasszállító repülőgépet szeretne tervezni.

https://index.hu/techtud/2019/06/23/tnt_podcats_sziroczak_david_elektromos_repules_hibrid_hajtas_diszruptiv_technologia/

 

2019. június 24. Meglepő információk a koleszterinről

A modern nyugati étrend magas vérnyomást és emelkedett LDL-t, azaz "rossz" koleszterint eredményez. Ezek az állapotok pedig különféle szív- és érrendszeri problémák (infarktus, stroke), illetve a demencia fontos kockázati tényezői. A vérnyomás és a rossz koleszterin csökkentése ezért kulcsfontosságú. Néha a pofonegyszerű megoldás ott van az orrunk előtt.A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem kutatása pedig azt tárta fel, hogy az APOE4 alléljának gyakorisága Magyarországon a demens betegeknél 23,3 százalék, a kontroll csoportban pedig csak 6,3 százalék volt.Fontos kérdés tehát, hogy milyen étrendet kell folytatni a koleszterinszint csökkentése érdekében. Egy új tanulmány rámutat, hogy a változás eléréséhez olykor igen egyszerű eszközök is elegendőek, például ilyen a sózatlan paradicsomlé fogyasztása.

https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/egeszsegugy/cikkek/meglepo_informaciok_a_koleszterinrol/20190624104925

 

2019. június 26. A BME mérnökei is segítették a Hableány kiemelését

A Margit híd alatt május 29-én felborult Hableány dunai sétahajó 35 emberrel a fedélzetén süllyedt el: 33 dél-koreai turista és a 2 fős magyar személyzet tartózkodott a hajón. Az áldozatok közül heten élték túl a balesetet. A BME mérnökei is segítették a Hableány sétahajó kiemelési munkálatait.

https://autopro.hu/techtogether/A-BME-mernokei-is-segitettek-a-Hableany-kiemeleset/30833/

 

2019. június 26. Célegyenesben a BME Solar Decathlon csapata

Egy hét múlva startol az idei Solar Decathlon Europe Nemzetközi Innovációs és Házépítő verseny Szentendrén. A versenycsapatok projektjeik előkészítésén dolgoznak, június 27-ével pedig kezdetét veszi a versenyépítés, amelyet egy két hetes mérési versenyszakasz követ majd. A BME csapata (koeb) továbbra is nagy erővel dolgozik a Horizont Global Kft. telephelyén, hamarosan elkészül a koeb modulokat bemutató versenyház.A koeb csapata ezidáig sikeresen teljesített, a szponzorokkal történő megegyezésekben előrehaladás történt, megállapodások születtek, amelyeket közösen a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem képviseletével megünnepelttek a Horizont Global telephelyén. A találkozón részt vett az egyetemről dr. Alföldi György, az Építészmérnöki Kar dékánja. Az előépítés során látogatást tett a csapatnál dr. Józsa János, a BME rektora.

https://www.octogon.hu/epiteszet/celegyenesben-a-bme-solar-decathlon-csapata/

 

2019. június 26. Egyetemisták azt mondják, megoldották a 800 ezer magyar Kádár-kocka problémáját

Az idei versenyen tíz csapat indul, melyekben három kontinens nyolc országának, 26 egyeteme képviselteti magát - köztük három magyar is. A Budapesti Műszaki Egyetem önállóan indul, míg a Miskolci Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem az algériai Blidai Saad Dahlab Egyetemmel partnerségben alkot csapatot.

https://index.hu/kultur/2019/06/24/egyetemistak_oldottak_meg_800_ezer_magyar_kadar-kocka_modernizalasat/

További megjelenés:

https://mandiner.hu/cikk/20190625_a_szentendren_epulo_szolaris_falu_julius_13_tol_ingyenesen_latogathato