DANUrB, önvezető elektromos autó, Lendület

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2019. június 26. és július 3. között.

2019. június 26. A Duna menti országokról nyílik nemzetközi kiállítás Ráckevén

Ausztria, Bulgária, Románia, Szerbia, Szlovákia és Magyarország dunai településeinek életét, természeti, kulturális örökségét és a folyó kínálta fejlődési lehetőségeket mutatja be a csütörtökön nyíló DANUrB utazó kiállítás Ráckevén. A projekt magyarországi egységét a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) urbanisztika tanszéke dolgozta ki és Pest megye önkormányzata is részt vesz benne, de egyetemek, regionális önkormányzatok, civil szervezetek és a piaci alapon működő szakmai ügynökségek is közreműködnek.

https://gondola.hu/hirek/240256-A_Duna_menti_orszagokrol_nyilik_nemzetkozi_kiallitas_Rackeven.html

 

2019. június 27. Önvezető elektromos autóval jár a világ élén a BME hallgatókból álló versenycsapata

Az egyetemeken nem cél, hogy nagyon specifikus tudást adjanak a felsőoktatásba érkező mérnököknek. Viszont tudnak támogatni olyan projekteket, ahol a hallgatók megszerezhetik ezeket: ilyen a Formula Student nevű világméretű autóverseny is, ahol több mint egy évtizede sokszor kiemelkedően szerepel a hallgatókból álló BME Formula Racing Team. Elsőként vágtak bele elektromos versenyautó építésébe és az önvezetésbe is. Idén olyan autóval versenyeznek, ami pilótás üzemmódból pár óra alatt önvezetővé alakítható.

https://forbes.hu/uzlet/bme-e-versenyauto-student-formula/

 

2019. június 27. Pénzt kapnak magyar kutatók

Kihirdették a Lendület pályázat idei győzteseit csütörtökön a Magyar Tudományos Akadémián (MTA), a kiválósági program keretében 2019-ben 16 új kutatócsoport alakulhat egy-egy kimagasló teljesítményű fiatal kutató vezetésével - írta az MTI az MTA-ra hivatkozva. A kutatócsoportok közül a legtöbbet - hármat-hármat - az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpontja, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem fogadja be.

https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/penzt_kapnak_magyar_kutatok.686935.html

 

2019. június 28. Kiváló értékelést kapott a BME

A Műegyetem az ELTE-vel holtversenyben a 2. helyen szerepel a magyar egyetemek között a nemzetközi együttműködések és kutatási hatékonyság tekintetében.

https://ujbuda.hu/ujbuda/kivalo-ertekelest-kapott-a-bme

 

2019. június 28. A PTE is szerepel a legjobbak között

Hat magyar egyetem került fel a Quacquarelli Symonds (QS) 2020-as összesített felsőoktatási világrangsorára.. A feltörekvő európai és közép-ázsiai országok felsőoktatási intézményeit értékelő 2019-es QS-listára Magyarországról összesen 11 egyetem került fel, ezek közül 6 az első százban szerepel. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem a 20., a Szegedi Tudományegyetem a 26., 29. helyen a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. A Pécsi Tudományegyetem pedig az 53. helyet szerezte meg.

https://www.bama.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-pte-is-szerepel-a-legjobbak-kozott-1900118/

 

2019. június 28. Augusztustól Charaf Hassan lesz a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának dékánja.

A BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar Kari Tanácsának 2019. június 25-i ünnepi ülésén Józsa János rektor dékáni megbízólevelet adott át Charaf Hassan egyetemi tanárnak, az Automatizálási és Alkalmazott Informatikai tanszék vezetőjének, aki augusztus 1-től veszi át 4 évre a dékáni teendőket Jakab László jelenlegi dékántól.

https://computerworld.hu/karrier/dekani-kinevezes-265225.html

 

2019. június 30. Meglepő információk a koleszterinről

 A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem kutatása pedig azt tárta fel, hogy az APOE4 alléljának gyakorisága Magyarországon a demens betegeknél 23,3 százalék, a kontroll csoportban pedig csak 6,3 százalék volt.

https://www.karpatinfo.net/cikk/eletmod/200026338-meglepo-informaciok-koleszterinrol

 

2019. július 1. A Szentendrén épülő szoláris falu július 13-tól ingyenesen látogatható (X)

A 2002-ben USA-ból indult, mára a világ legjelentősebb építőipari innovációs versenyének rendezési jogát az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs (ÉMI) Nonprofit Kft. Szentendre városával és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel (BME) partnerségben nyerte el. A rangos rendezvény először látogat a közép-kelet-európai régióba, ahol is Szentendrén lehet majd megtekinteni a jövő építészeti megoldásait felvonultató 10 energiatakarékos lakóépület prototípusát.

https://nrgreport.com/cikk/2019/07/01/a-szentendren-epulo-szolaris-falu-julius-13-tol-ingyenesen-latogathato

További megjelenés:

https://www.vg.hu/kozelet/technologia-tudomany/egyetemistak-alkotjak-meg-a-jovo-hazait-szentendren-1599617/

https://www.blikk.hu/aktualis/belfold/szentendre-szolaris-falu-egyetemistak-epitik-jovo-hazai-energiahatekony-megoldasok/zeqqz56

 

2019. július 2. Falu- és vidékmegújítás

Június 24-től, 2018 után másodszor hirdette meg a kormány a Népi Építészeti Programot A pályázat elbírálásába bevonták a Magyar Művészeti Akadémiát, az ICOMOS-t, a Szabadtéri Néprajzi Múzeumot, a Magyar Építőművészek Szövetségét és a BME Építészettörténeti és Műemléki Tanszékét is.

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20190702-falu-es-videkmegujitas

 

2019. július 2. Úton a közgazdaságtan megújulása felé

Az új technológiák komoly kihívásokat okoznak, de egyben hatalmas lehetőségeket is kínálnak nemcsak a társadalom és a gazdaság szereplői, de a közgazdaság, mint tudomány számára is – állapította meg Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikáért és közgazdasági elemzésekért felelős ügyvezető igazgatója a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen tartott előadásában.

https://www.origo.hu/gazdasag/20190702-virag-barnabas-uton-a-kozgazdasagtan-megujulasa-fele.html