egyetemi rangsor, Bartók út fejlesztése egyetemi kurzussal,

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2019. július 31. és augusztus 7. között.

2019. augusztus 1. Emberi érzelmekre reagáló házat építettek hazai egyetemisták

A 17. alkalommal megrendezett nemzetközi házépítő versenynek Magyarország idén először lehetett a házigazdája, a verseny helyszíne Szentendre volt, ahol az előzsűrizést követően 10 csapat közel 400 versenyzője vett részt a megmérettetésen, akik három földrész, nyolc országának, huszonhét felsőoktatási intézményét képviselték. Két magyar csapat indult, a Miskolci Egyetem konzorciuma mellett a BME csapata.

https://www.baon.hu/digitalia/emberi-erzelmekre-reagalo-hazat-epitettek-hazai-egyetemistak-2069850/

 

További megjelenés: https://magyarepitok.hu/mi-epul/2019/08/mi-epul201908kadar-kockabol-erzelmekre-reagalo-haz-szuletett-az-innovativ-hazepito-versenyen

 

2019. augusztus 2. Nem jelent biztonsági kockázatot a Duna vízhőmérséklete a Paksi atomerőműben

Az atomerőmű által monitorozott, 500 méteres Duna-szakasz hőmérsékletének mérése a hatóság által jóváhagyott, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem által kidolgozott módszertan alapján zajlik, transzparens, bárki által megtekinthető módon, az adatok teljes nyilvánossága mellett.

https://www.hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2019/08/02/nem-jelent-biztonsagi-kockazatot-a-duna-vizhomerseklete-a-paksi-atomeromuben

2019. augusztus 2. Új budapesti helyszínen indít képzéseket a Pázmány Péter Katolikus Egyetem

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának (PPKE BTK) egyes budapesti képzései idén szeptembertől új helyszínen indulnak.mA PPKE a napokban kötött bérleti szerződést a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel (BME) a BME Műegyetem rakparti Z épületére vonatkozóan. A PPKE BTK budapesti képzéseinek eddig részben az egyetem Tárogató úti bérleménye adott otthont, az új tanévben azonban már a belvároshoz és a Pázmány Mikszáth Kálmán téri telephelyéhez közelebbi épületben kezdődhet az oktatás, az eddiginél nagyobb alapterületen.

https://www.magyarkurir.hu/hirek/uj-budapesti-helyszinen-indit-kepzeseket-pazmany-peter-katolikus-egyetem

További megjelenés:

https://11.kerulet.ittlakunk.hu/suli-ovi/190802/szeptembertol-muegyetem-rakparton-oktat-majd-pazmany

https://www.magyarkurir.hu/hirek/uj-budapesti-helyszinen-indit-kepzeseket-pazmany-peter-katolikus-egyetem

 

2019. augusztus 3. Egyetemi kurzus indul a Bartók Béla út fejlesztésére

A szervezők fontosnak tartják, hogy hidakat építsenek különböző szakterületek között. “Sokszor találkozom azzal a problémával, hogy az emberek nem tudják, mit tanult a másik ember évekig az egyetemen, mihez ért, miben tudnának segíteni egymásnak. A BBB2030 projekttől – a borzasztó izgalmas témán és kihíváson túl –, azt remélem, hogy a hallgatók jobban rálátnak majd egymás munkájára, jobban tisztelik majd a jövőben egymás szakértelmét.” – mondta el a kurzus egyik szervezője, Fiáth Heni, designkultúra-kutató, a BME Szociológia és Kommunikáció tanszék oktatója.

https://www.prae.hu/news/35389-egyetemi-kurzus-indul-a-bartok-bela-ut-fejlesztesere/

További megjelenés:

https://11.kerulet.ittlakunk.hu/suli-ovi/190805/hogyan-lehetne-bartok-bela-boulevard-meg-ennel-jobb-egyetemi-kurzust-inditanak

 

2019. augusztus 5. Több mint félszáz helyet javított a Szegedi Tudományegyetem a CWUR rangsorban

A top 5 hazai felsőoktatási intézmény között az SZTE mellett az ELTE (598. hely), a Semmelweis Egyetem (643. hely), a Debreceni Egyetem (724. hely) és a BME (862. hely) is helyet kapott.

https://www.origo.hu/itthon/20190805-tobb-mint-felszaz-helyet-javitott-a-szegedi-tudomanyegyetem-a-cwur-rangsorban.html

További megjelenés:

http://medicalonline.hu/tudomany/cikk/elorebb_lepett_az_szte_a_cwur_rangsorban

https://haon.hu/kozelet/helyi-kozelet/debreceni-egyetem-rangos-helyezes-a-nemzetkozi-elitben-3466612/

 

2019. augusztus 6. A mérnökhiány az egyetemi csapatokat is érinti

A Formula Student versenysorozatban a termék teljes életútját végigkövethetik a hallgatók, és szinte minden részfeladatba betekintést nyerhetnek, melynek köszönhetően olyan komplex tudásra tehetnek szert, amivel sokszor nagyobb tapasztalatot gyűjthetnek, mint egy cégnél eltöltött gyakorlati idő alatt – mondta Marton Péter, a BME Motorsport csapatvezetője.

https://autopro.hu/techtogether/A-mernokhiany-az-egyetemi-csapatokat-is-erinti/31309/

 

2019. augusztus 7. Egyetemi–ipari összefogás: nincs olyan, amit ne lehetne megvalósítani

Tobzódunk. Nincs olyan hónap, hogy ne érkezne hír kutatás-fejlesztési együttműködésről valamely felsőoktatási intézmény és nagyvállalat között. Az egyetemi és az ipari szféra szoros kapcsolatából az ökoszisztéma minden szereplője profitál, tágabb perspektívából nézve pedig az egész hazai gazdaság. Ehhez azonban szemléletmód-váltásra is szükség van: nem árt a piaci gondolkodás az egyetemek falain belül. Charaf Hassannal, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának (BME VIK) frissen kinevezett dékánjával beszélgettünk.

https://www.itbusiness.hu/Fooldal/technology/aktualis_lapszam/cimlapon/Egyetemi-ipari_osszefogas_nincs_olyan_amit_ne.html