Koeb, Techtogether, ösztöndíjprogram

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2019. július 9. és július 17. között.

2019. július 9. Graphisoft: az épületinformációs modellezés javítja az építőipar hatékonyságát

A BIM (Building Information Modeling) épületinformációs modellezés használata javítja az építőipar hatékonyságát, ezt ismerte fel a kormányzat is, amikor az idén elindított építésgazdasági stratégiában nagy hangsúlyt helyezett ennek a digitális megoldásnak a bemutatására, elterjesztésére - mondta az építész szoftvereket fejlesztő Graphisoft SE Magyarországért felelős igazgatója kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

eicher Péter megjegyezte, hogy már elindultak pozitív folyamatok, példaként a Magyar Mérnöki Kamara ősszel induló BIM mesteriskoláját említette, valamint, hogy a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki Karán 2020 februárjától jelennek majd meg az építőipar digitális újításainak megismeréséhez szükséges tantárgyak.

https://webradio.hu/hirek/gazdasag/graphisoft-az-epuletinformacios-modellezes-javitja-az-epitoipar-hatekonysagat

 

2019. július 10. Magyar kutató: a jövő elképzelhetetlen atom nélkül

Ahogy a társadalom számára egyre fontosabbá válik a nagy kibocsátók felelősségre vonása, a szabályozások sürgetése, úgy válik egyre égetőbb kérdéssé az energiapiac helyzete. De hol az atom helye a megújulókkal hype-olt környezetbarát energiapiacon? Mennyire biztonságos egyáltalán a technológia? Megismétlődhetne egy csernobili szintű katasztrófa Pakson? Többek közt ezekről is kérdeztük Zagyvai Pétert, a BME Nukleáris Technika Tanszékének egyetemi docensét, az MTA Energiatudományi Kutatóközpontjának munkatársát.

https://nrgreport.com/cikk/2019/07/10/magyar-kutato-a-jovo-elkepzelhetetlen-atom-nelkul

 

2019. július 10. 300 napelemes cseréppel kilőhető a havi áramszámla

 Sok tehetséges fiatal mérnök fejében él kép a jövő tökéletes házáról, kreativitásukat pedig most Szentendrén mérhetik össze, a Solar Decathlon Europe idei nemzetközi innovációs versenyén. Itt két magyar csapat is elindul, komoly esélyekkel: a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem csapata, valamint együtt a Miskolci és a Pécsi Egyetem diákjai.

http://www.borsonline.hu/aktualis/300-napelemes-csereppel-kiloheto-a-havi-aramszamla/178745

 

2019. július 10. Új motort fejlesztettek a győri egyetemisták

Két csapat használja a győri motort: a Szengine 2016 óta a szintén a győri egyetem működő járműfejlesztő csapattal, az Arrabona Raching Teammel közösen vesz részt a Formula Student versenysorozatban. 2018 őszén pedig megállapodtak egy másik járműfejlesztő csapattal, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen újjáalakult belsőégésű kategóriában versenyezni kívánó BME Motorsporttal. Kattintson a kiemelt szavakra és olvassa el, mit tudnak a magyar hallgatók által készített járművek!

https://autopro.hu/techtogether/uj-motort-fejlesztettek-a-gyori-egyetemistak/31013/

További megjelenés:

https://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/a_gyori_szengine_uj_motorja_az_evo6_mar_ket_formula_student_csapatot_is_kiszolgal/2602773/

 

2019. július 11. Elhunyt Ginsztler János akadémikus

A BME Anyagtudomány és Technológia Tanszékének volt vezetőjének, egykori nemzetközi rektorhelyettesének, a Mérnöktovábbképző Intézet igazgatójának kiemelkedő kutatói-oktatói és szakmai-közéleti munkásságát 2010-ben Széchenyi -díjjal ismerték el.

https://www.orientpress.hu/cikk/2019-07-11_elhunyt-ginsztler-janos-akademikus

 

2019. július 12. Hozzáépíti a jövőt a Kádár-kockákhoz egy BME-s csapat

Egyedüli teljesen magyar csapatként indul a BME a Solar Decathlon nevű innovációs építészeti versenyen, amit idén Szentendrén rendeznek. A harminc fős csapat kockaház-hozzáépítéssel és napelemturbózással készült. Nyerni mennek.

https://forbes.hu/uzlet/hozzaepiti-a-jovot-a-kadar-kockakhoz-egy-bme-s-csapat/

 

2019. július 15. Műegyetemi Épületgépész Nap

Az idei évben másodszor kerül megszervezésre az Országos Magyar Épületgépész Napok rendezvénysorozat 2019. november 25 – 29. között. Ebbe az eseménysorozatba illeszkedik az immár 23 éves múlttal rendelkező kiállítás és szakmai konferenciák története. Az elmúlt években változó helyszínek és tartalom mellett találkoztak az épületgépész társadalom szereplői, de mára egyértelműen Műegyetemi szervezésű lett a budapesti esemény

https://www.e-gepesz.hu/hirek/17628-muegyetemi-epuletgepesz-nap

 

2019. július 15. Techtogether Automotive Hungary: készülünk a mérnökhallgatók tesztjére

Öt éve indult útjára a Techtogether versenysorozat, amely mára Magyarország egyik kiemelkedő járműipari mérnökhallgatói rendezvényévé vált.Az eseményen találkozni lehet a Formula Student, a Pneumobil, a Shell Eco-marathon, a Solar Boat és az elektromos motorkerékpár-építő hallgatók legjobbjaival. A versenyekre az ország minden műszaki képzést folytató egyeteméről érkeznek csapatok. Ezek közé tartozik a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Debreceni Egyetem, az ELTE Savaria Egyetemi Központ, az Óbudai Egyetem, a Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Kar, a Pannon Egyetem veszprémi és zalaegerszegi karainak, a Pécsi Tudományegyetem, a Széchenyi István Egyetem és Szegedi Tudományegyetem csapata is.

https://autopro.hu/techtogether/Techtogether-Automotive-Hungary-keszulunk-a-mernokhallgatok-tesztjere/31062/

 

2019. július 15. Ösztöndíjprogramot indít a Paks II. Zrt.

Az ösztöndíjra a paksi Energetikai Szakgimnázium és Kollégium diákjai, illetve a pályázati programban megjelölt felsőoktatási intézmények (a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, a Pannon Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Dunaújvárosi Egyetem, az Óbudai Egyetem) meghatározott képzéseinek hallgatói pályázhatnak 2019. szeptember 20-ig.

https://www.teol.hu/kozelet/helyi-kozelet/osztondijprogramot-indit-a-paks-ii-zrt-1760945/