ESA toborzó, Tiny Bauhaus, balatoni algásodás

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2019. szeptember 18-25. között.

https://autopro.hu/

2019. szeptember 18.

Dale A. Martin: Szeretjük a BME-t!

Partnerségük 21. évébe lépve a Siemens és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tovább bővíti együttműködését: az újabb öt évre meghosszabbított keretszerződéshez a Siemens-csoport több tagvállalata is csatlakozott.

https://autopro.hu/beszallitok/Dale-A-Martin-Szeretjuk-a-BME-t/31727/

További megjelenés.

https://m.hirstart.hu/hk/20190919_boviti_egyuttmukodeset_a_siemens_es_a_bme

 

http://mke.org.hu/

2019. szeptember 18.

Oláh György Konferencia - BME - 2019.09.23.

A Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar nevében tisztelettel meghívjuk a 2019. szeptember 23-án hétfőn megrendezésre kerülő " Oláh György Konferenciára (Innovatív kutatások a BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Karán)" melyre a BME CH.C. 14. termében (BME Ch épület, Budapest XI., Műegyetem rkp. 3.) kerül sor. A rendezvény hivatalos nyelve angol.

http://mke.org.hu/osszes-hir/1100-olah-gyorgy-konferencia-bme-2019-09-23.html

 

https://www.duol.hu/

2019. szeptember 19.

Beszédesek a pályakövetési eredmények adatai

Mennyit keresnek azok a friss diplomások, akik műszaki képzésen végeztek? A DUE honlapján olvashatók a 2017-es diplomás pályakövetési felmérés eredményei.  Azonban a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen vagy a Pannon Egyetemen végzettek még ennél is többet, akár 450-500 ezer forintot is kereshetnek a diplomaszerzés után.

https://www.duol.hu/helyi-kiemelt/beszedesek-a-palyakovetesi-eredmenyek-adatai-3013086/

 

https://autopro.hu/

2019. szeptember 19.

Kézen fogva érkezik az 5G és az önvezető autó, mi pedig tárt karokkal várjuk őket

Noha hivatalosan csak 2020-ra készül el, a ZalaZone-on már most is kuriózumszámba menő dolgok történnek. Ilyen, amikor például kereskedelmi forgalomban is kapható járgányok róják csaknem teljesen önvezető üzemmódban a zalaegerszegi tesztpálya köreit. Az Autóipari Próbapálya Zala Kft, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, az Ericsson Magyarország, az iMAR Navigation a Magyar Telekom és a T-Systems Magyarország bemutatója egyszerre zajlott a valós és a virtuális térben.

https://autopro.hu/szolgaltatok/Kezen-fogva-erkezik-az-5G-es-az-onvezeto-auto-mi-pedig-tart-karokkal-varjuk-oket/31748/

 

http://www.urvilag.hu/

2019. szeptember 20.

ESA toborzó a BME-n

Október 3-án (csütörtökön) 9:30–12:30 között az Európai Űrügynökség toborzó rendezvényt tart a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) „A” épületében (konferenciaterem, 1111 Budapest, Egry J. u. 20-22.). Az ESA szakemberei, személyzeti munkatársai, magyar munkavállalói, magyar cégek képviselői fognak beszélni a rendezvényen, válaszolnak a hallgatók kérdéseire.

http://www.urvilag.hu/almuk_a_vilagur/20190920_esa_toborzo_a_bmen

További megjelenés:

https://szie.hu/esa-career-day-bme-n

 

https://mfor.hu/

2019. szeptember 20.

Költözik, 100 új dolgozót vesz fel a thyssenkrupp Budapesten

Az autóipari E/E (elektromos és elektronikus) kompetencia központot 20 évvel ezelőtt alapította a thyssenkrupp és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem egy magyar ötlet megvalósítására.

https://mfor.hu/cikkek/vallalatok/koltozik-100-uj-dolgozot-vesz-fel-a-thyssenkrupp-budapesten.html

További megjelenés:

https://autopro.hu/beszallitok/A-fejlesztomernoktol-az-operatorokig-szeles-a-munkaero-skala-a-thyssenkruppnal/31738/

 

http://www.bpmk.hu/

2019. szeptember 23.

Műegyetemi Épületgépész Nap – november 29.

A Magyar Épületgépészek Napja, a MÉN 23 sikeres év után 2018-ban jelentősen tovább fejlődött. Ez az irigylésre méltó siker öröm az épületgépészek számára, mert a MÉN alapjain egy még szélesebb szakmai összefogással, országos helyszínekkel bővülő rendezvénysorozattá, Országos Magyar Épületgépész Napokká alakult, megtartva a megszokott magasszintű szakmai és szórakoztató programjait.

http://www.bpmk.hu/index.php/component/k2/item/1025-muegyetemi-epuletgepesz-nap-november-29

 

https://autopro.hu/

2019. szeptember 23.

K+F és oktatástámogatás

A Siemens és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tovább bővíti együttműködését: újabb öt évre meghosszabbították keretszerződésüket. Nem csak a Siemens támogatja a hazai oktatást: öt új általános iskolában indul robotika szakkör a Knorr-Bremse segítségével.

https://autopro.hu/elemzesek/atadtak-a-ZalaZone-Kutatasi-es-Technologiai-Kozpontot-ez-tortent-a-38-heten/31793/

 

http://epiteszforum.hu/

2019. szeptember 24.

Tiny Bauhaus a Műegyetem kertjében

100 éve a Bauhaus iskola új személetet, kísérletezésen alapuló tervezést honosított meg. A Tiny Bauhaus mintaház az évforduló kapcsán jött létre, célja az emlékezés és a kreatív továbbgondolás, az innovatív szemlélet értelmezése a jelenben. A pavilon a Műegyetem kertjében a héten látogatható.

http://epiteszforum.hu/tiny-bauhaus-a-muegyetem-kertjeben

 

http://www.atv.hu/

2019. szeptember 24.

Mindenkinek megvan a saját szuperképessége

Interaktív játékkal egybekötött előadás segítene feltárnia gyerekeknek azt, hogy milyen erősségeik vannak. Erről az esemény szervezője, Bernschütz Mária beszélt az ATV Start című műsorban. Az esemény a BME „Q” épületében, az A403-as teremben lesz.

http://www.atv.hu/belfold/20190924-mindenkinek-megvan-a-sajat-szuperkepessege

 

https://www.vezess.hu

2019. szeptember 25.

Az autó önvezet, ön nem vezet (x)

Valós forgalmi helyzetet és virtuális szimulációt is képesek kezelni az önvezető üzemmódban közlekedő autók 5G tesztkörnyezetben. A világszinten egyedülálló éles bemutatót a T-Systems Magyarország és partnerei, az APZ, a BME, az Ericsson Magyarország, az iMAR Navigation és a Magyar Telekom szervezte a tesztpályán.

https://www.vezess.hu/vezetunk/2019/09/25/az-auto-onvezet-on-nem-vezet-x/

 

https://nepszava.hu/

2019. szeptember 25.

Az atomnál is olcsóbbak lettek a megújuló energiák

Sokrétegű párbeszéd zajlott le tegnap a Közép-európai Egyetem (CEU) délutáni beszélgetésén a világ atomiparáról meglehetős lehangoló képet nyújtó, délelőtt szintén a CEU-n bemutatott World Nuclear Industry Status Report (WNISR2019) fő szerzője, Mycle Schneider, illetve a BME Nukleáris Technikai Intézetének ily módon kissé megviccelt egyetemi tanára, Aszódi Attila között.

https://nepszava.hu/3051292_az-atomnal-is-olcsobbak-lettek-a-megujulo-energiak

 

https://infostart.hu/

2019. szeptember 25.

Balatoni algásodás - egyvalamit már biztosan tudnak a kutatók

Az MTA által 2016-ban, Lovász László elnöksége alatt indított Nemzeti Víztudományi Program Irányító Testületének közleménye felidézi az előzményeket és az augusztus-szeptemberi algásodás követlezményeit, az adatokat és az eredményeket - az InfoRádiónak is nyilatkozó - Istvánovics Vera, az MTA-BME Vízgazdálkodási Kutatócsoport tudományos tanácsadója és Vörös Lajos, az Ökológiai Kutatóközpont (MTA Kiválósági Központ) megbízásából dolgozó kutató, valamint a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szolgáltatta.

A közlemény végül emlékeztet arra, hogy három évvel ezelőtt a Nemzeti Víztudományi Program keretében a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (és az MTA-BME Vízgazdálkodási Kutatócsoport), az MTA ÖK Balatoni Limnológiai Intézet és az Országos Meteorológiai Szolgálat multidiszciplináris csoportot és projekttervet állított össze a Balaton-kutatásra.

https://infostart.hu/belfold/2019/09/25/balatoni-algasodas-egyvalamit-mar-biztosan-tudnak-a-kutatok

 

https://www.origo.hu/

2019. szeptember 25.

Mindent megváltoztatott a 2008-as válság

A gazdaságpolitikai válságot követő újragondoláshoz kíván hozzájárulni a Pallas Athéné Könyvkiadó legújabb kötete, a Fejlődés vagy forradalom című kiadvány. Gilányi Zsolt, BME Közgazdaságtan Tanszékének tanszékvezetője, egyetemi docens szerint a mostani kiadvány arról is szól, hogy a meglévő kereteket mennyire lehet feszegetni. Van, aki a mostani szabályozási környezet mentén szabályozna, míg mások arrafelé indulnak el, hogy a teljes keretet érdemes megváltoztatni. El kell ismernem, hogy az áttörést a gyakorlati szakemberek érik el – tette hozzá.

https://www.origo.hu/gazdasag/20190925-mindent-megvaltoztatott-a2008as-krizis.html