Egyetemi innovációs központ, a jövő MI-kutatói, ZalaZone

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2019. október 2. és 9. között.

2019. október 3. Innovációs és Technológiai Minisztérium

A nyolc magyarországi egyetemi innovációs központ egyikét a Budapesti Műszakai és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) hozzák létre - jelentette be Palkovics László innovációs és technológiai miniszter szerdán Budapesten.

https://www.kormany.hu/hu/innovacios-es-technologiai-miniszterium/hirek/uj-egyetemi-innovacios-kozpont-jon-letre-budapesten

További megjelenés:

http://www.hirss.hu/index.php?reszletek=3202449

https://mandiner.hu/cikk/20191002_high_tech_innovacios_kozpont_epul_a_bme_n

https://aktiv.origo.hu/itthon/20191002-palkovics-uj-egyetemi-innovacios-kozpont-jon-letre-budapesten.html

https://demokrata.hu/tudomany/uj-egyetemi-innovacios-kozpont-jon-letre-budapesten-165950/

https://ujbuda.hu/ujbuda/uj-egyetemi-innovacios-kozpont-jon-letre-budapesten

http://gyartastrend.hu/kutatas_fejlesztes_innovacio/cikk/uj_egyetemi_innovacios_kozpont_jon_letre_budapesten

https://autopro.hu/szolgaltatok/A-Bosch-es-a-Daimler-vezetoivel-targyalt-Palkovics-Laszlo/31853/

 

2019. október 3. Egy támogató munkahely megmutatja miért hasznos, amit az egyetemen oktatnak

Milyen módon lehet közelíteni az informatika oktatást és az IT-cégek igényeit? Miként lehet megmutatni a hallgatóknak, hogy tudásuk a gyakorlatban milyen módon kamatoztatható? A harmadik évfolyamot indító PARIPA (Partnerségben az iparral) hallgatói képzési és ösztöndíjprogram éppen ezeket a célokat szolgálja. A PARIPA programban a hallgatók megtanulnak önállóan dolgozni ipari feladatokon, elsajátítva a szakterülethez szükséges gyakorlati tudást, és profi hozzáállást - mondja Dr. Simon Vilmos a Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék tanszékvezető-helyettese, a program igazgatója. A programban résztvevők megtanulnak csapatban dolgozni, kommunikálni és prezentálni.

https://www.hrportal.hu/c/egy-tamogato-munkahely-megmutatja-miert-hasznos--amit-az-egyetemen-oktatnak-20191003.html

 

További megjelenés:

http://hirek.prim.hu/cikk/2019/10/03/folytatodik_a_paripa-program

https://www.orientpress.hu/cikk/2019-10-05_a-harmadik-hallgatoi-osztondijprogramot-inditottak-a-budapesti-muszaki-egyetemen

https://www.tozsdeforum.hu/uzlet/gazdasag/hallgatoi-osztondijprogramot-a-bme-n-101908.html

http://www.minuszos.hu/a-harmadik-hallgatoi-osztondijprogramot-inditottak-a-budapesti-muszaki-egyetemen/

https://www.hirstart.hu/hk/20191005_a_harmadik_hallgatoi_osztondijprogramot_inditottak_a_budapesti_muszaki_egyetemen

https://webradio.hu/hirek/gazdasag/a-harmadik-hallgatoi-osztondijprogramot-inditottak-a-budapesti-muszaki-egyetemen

 

2019. október 3. Több száz munkatársat keres a thyssenkrupp Magyarországon

Jóval eltér a megszokottól a thyssenkrupp magyarországi története, hiszen a klasszikus multinacionális terjeszkedés helyett egy magyar elképzelés hozta ide a német vállalatot. A thyssenkrupp felkérésére a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem doktoranduszai által megalkotott elektromechanikus kormányszervó indította el húsz évvel ezelőtt ezt a sikertörténetet. Azóta a szűk fejlesztőcsapat egy 900 fős kompetencia-központtá a nőtte ki magát. A thyssenkrupp létrehozott egy összeszerelő üzemet és épített három gyárat is, idén pedig elkezdődik a negyedik pécsi gyár építése. Ezek a kihívások egy összetett feladatokat ellátó, sokoldalú csapatot igényelnek – hangsúlyozta Tagai Dóra, a thyssenkrupp HR vezetője.

https://autopro.hu/beszallitok/Tobb-szaz-munkatarsat-keres-a-thyssenkrupp-Magyarorszagon/31739/

 

2019. október 3. Nem jutnak el a botrányok a bizonytalanokhoz, a pártszavazókhoz pedig a tények

Elmúlt az idő, amikor a politikai botrányok egész pályás letámadáshoz hasonlítottak. Már nem az a cél, hogy minél nagyobb lejáratás, minél több csatornán, a voksoláshoz minél közelebb robbanjon a nyilvános térben – magyarázza Janky Béla a Műegyetem Szociológia és Kommunikáció Tanszékének docense. Régen a bizonytalan szavazókat célozták meg a szivárogtatók, ám mostanra megváltozott a közönség.

https://hvg.hu/360/20191003_A_bizonytalanokhoz_nem_jutnak_el_a_botranyokat_a_biztos_szavazokhoz_nem_jutnak_el_a_tenyek

 

2019. október 4. Tökéletes tesztkörnyezet: a ZalaZone betonján jártunk

A közelmúltban a Magyar Járműalkatrészgyártók Országos Szövetsége által rendezett 4:PONT:2 című konferencia adta a lehetőséget, hogy végre a járműipari tesztpálya jellegzetes, Z betűt formázó fogadóépületén túljutva a pályát testközelből is megszemléljük. A konferencia látogatói először egy, az önvezető tesztkörnyezetben végrehajtott autonóm manővert figyelhetett meg. A BME által fejlesztett önvezető Smart először adaptív módon követte az előtte haladó járművet, majd ezt a felfújható dummy car-t kikerülve megállt az úttesten áthaladó, gyalogost imitáló bábu előtt.

https://autopro.hu/szolgaltatok/Tokeletes-tesztkornyezet-a-ZalaZone-betonjan-jartunk/31910/

 

2019. október 7. Együtt képzi a jövő MI-kutatóit a BME és a Continental

Professional Intelligence for Automotive, azaz PIA projekt néven indított közös képzést év elején az egyetem és az autóipari vállalat. A hallgatók és mentorjaik közös munkájának mostanra érik be az első gyümölcse: mesterségesintelligencia-kutatásuk eredményeit hamarosan egy rangos nemzetközi versenyen is bemutathatják. A program azonban nem csak tudományos presztízs szerzése szempontjából fontos: vívmányait rövidesen a Continental által gyártott önvezető rendszerekben használhatják fel.

https://mfor.hu/cikkek/continental-technologiai-sarok/egyutt-kepzi-a-jovo-mi-kutatoit-a-bme-es-a-continental.html

További megjelenés:

https://mfor.hu/cikkek/continental-technologiai-sarok/egyutt-kepzi-a-jovo-mi-kutatoit-a-bme-es-a-continental.html

 

2019. október 7. BME: konferencia a membránkutatásról

Huszonöt ország több mint száz membrántechnológiai kutatással foglalkozó szakemberének szervezett európai szintű konferenciát a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem.

https://ujbuda.hu/ujbuda/bme-konferencia-a-membrankutatasrol

 

2019. október 7. Megalakult a Kandó Klub

2019. október 1-én a Budapesti Corvinus Egyetemen bejelentették a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara és a Budapesti Corvinus Egyetem Iparpolitikai Kutatóközpontja együttműködésével létrehozott Kandó Klub megalakulását. Nagy Elek, a BKIK elnöke köszöntőbeszédében elmondta: örömmel tapasztalja, hogy az egyetemek is elindultak a gyakorlatiasabb képzés irányába, és ebben a legjobb partnerek a kamarák, hiszen ott tömörülnek azok a vállalatok, amelyeknél később a hallgatók dolgozni fognak majd. Kitért arra, hogy a kezdeményezéshez az Óbudai Egyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem is csatlakozott. Mint mondta az együttműködés annál erősebb, minél szélesebb körű, de valódi tartalommal majd a résztvevők fogják megtölteni.

http://kamaraonline.hu/cikk/megalakult-a-kando-klub

További megjelenés:

https://profitline.hu/Megalakult-a-Kando-Klub---Egyuttmukodes-a-BKIK-es-a-Corvinus-kozott-398445