Egyetemi rangsor, mélytanulási algoritmus, keresztféléves képzések

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2019. október 16. és 22 között.

2019. október 17. Friss világrangsor: két magyar egyetem a legjobbak között a műszaki területen

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Debreceni Egyetem került be a brit Times Higher Education 2020-as, a mérnöki tudományokat oktató intézmények listájára.

https://eduline.hu/felsooktatas/20191017_muszaki_egyetemi_rangsor?utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirstart_2019-10-17

További megjelenés:

https://haon.hu/kozelet/helyi-kozelet/ujabb-rangos-listan-tunik-fel-a-debreceni-egyetem-neve-3611925/

https://dehir.hu/debrecen/a-debreceni-egyetem-mar-a-bme-vel-van-egy-szinten-a-mernoki-kepzesekben/2019/10/16/

 

2019. október 17. Ismét jól szerepel a BME a Quacquarelli Symonds egyetemi rangsorában

A feltörekvő európai és közép-ázsiai országok felsőoktatási intézményei között a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a legjobb 35 között szerepel.

https://ujbuda.hu/ujbuda/ismet-jol-szerepel-a-bme-a-quacquarelli-symonds-egyetemi-rangsoraban

 

2019. október 17. Egyetemi hallgatók pályázhatnak klímavédelmi programokra

Az igazgató közölte, hogy a 153 millió forintos keretösszegből kutatási munkákat, gyakornoki programokat és külföldi ösztöndíjakat támogatnak. A Budapesti és Műszaki Egyetem környezetvédelmi, fenntarthatósági témával foglalkozó hallgatói már pályázhatnak, és tavasztól részesülhetnek ösztöndíjban. A gyakornoki programban részt vevőket pedig klímavédelemhez, fenntarthatósághoz kapcsolódó vállalkozások fogadják, költségeiket az alapítvány állja.

https://magyarnemzet.hu/gazdasag/egyetemi-hallgatok-palyazhatnak-klimavedelmi-programokra-7412540/

További megjelenés:

https://mandiner.hu/cikk/20191017_egyetemi_hallgatok_palyazhatnak_klimavedelmi_programokra

 

2019. október 17. A Continental segítségével írják a mélytanulási algoritmusokat a BME-n

Már a második egyetemi félévében tart a Continental és a Műszaki Egyetem Professional Intelligence for Automotive (PIA) nevű együttműködése. A projekt az autonóm vezetés kutatását célozva szeretné még jobban közelíteni egymáshoz az ipari és egyetemi kutatásokat. Moni Róbert doktorandusz és PIA-projektvezető az Irányítástechnikai és Informatikai Tanszék (IIT) és a Távközlési és Médiainformatikai Tanszék (TMIT) diákjait irányítja a deep learning területen zajló kutatásaikban.

https://autopro.hu/beszallitok/A-Continental-segitsegevel-irjak-a-melytanulasi-algoritmusokat-a-BME-n/32073/

 

2019. október 17. Ez az utolsó felvételi, még kötelező nyelvvizsga nélkül

Már lehet jelentkezni a 2020 februárjában induló keresztféléves felsőoktatási képzésekre. A képzések választéka jóval szűkebb az őszieknél. Hely van bőven, az Eötvös Loránd Tudományegyetemre (ELTE) akár 23 ezer felvételiző is bejuthat, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) több mint 15 ezer, a Szegedi Tudományegyetem csaknem 14 ezer diákot tud fogadni.

https://infostart.hu/belfold/2019/10/17/ez-az-utolso-felveteli-kotelezo-nyelvvizsga-nelkul

További megjelenés:

https://dunaujvaros.com/hirek/201910/megkezdodott_az_utolso_felveteli_amihez_meg_nem_kell_nyelvvizsga

2019. október 17. Először csapat, utána autó!

Jelenleg az első helyen a BME Motorsport áll 125,31 ponttal, de szorosan nyomukban van az Arrabona Racing Team 124,05-tel, őket követik a Pannon Ráják 115,21 ponttal.

https://autopro.hu/techtogether/Eloszor-csapat-utana-auto/32098/

 

2019. október 17. Kiemelkedő veszprémi egyetemistákat támogatnak

Nyolc egyetemi hallgató vehette át az önkormányzat ösztöndíját Porga Gyula polgármestertől a napokban. Bögi Dóra (ELTE) és Rácz Ágnes Éda (ELTE) tanulmányi, Csillag Dávid (Corvinus Egyetem) és Piller Trisztán (BME) művészeti és tanulmányi, míg Németh Fanni (ELTE) kiemelkedő sporttevékenysége elismeréseként kapott ösztöndíjat. A Pannon Egyetemen tanuló veszprémi hallgatók közül Bakonyvári Kristóf, Fazekas Magdolna Laura és Kavalecz Edit vehetett át ösztöndíjat.

https://www.veol.hu/kozelet/helyi-kozelet/kiemelkedo-veszpremi-egyetemistakat-tamogatnak-3130044/

 

2019. október 18. Tízezer Kárpát-medencei diák kapcsolódik be a Rákóczi Szövetség programjaiba

Tízezer Kárpát-medencei középiskolás és egyetemista kapcsolódik be a Rákóczi Szövetség október 23-i programjaiba, amelyeken lengyelországi társaik is részt vesznek. A háromnapos budapesti rendezvény központi helyszíne a Műegyetem, programja azonban sok szálon fut. A helyszínek között lesz az Országház, a 301-es parcella, a Magyar Nemzeti Múzeum, de szerepel a programban dunai hajózás, történelmi vetélkedő, könnyűzenei koncert is - közölték.

https://hirtv.hu/hirtvkulfold/tizezer-karpat-medencei-diak-kapcsolodik-be-a-rakoczi-szovetseg-programjaiba-2489024

További megjelenés:

https://infostart.hu/belfold/2019/10/17/karpat-medencei-fiatalok-unnepelnek-egyutt-oktober-23-an

 

2019. október 18. Csapatépítésből országos hírű marketingfogás

A BME Solar Boat Team a közösségi média oldalakon kommunikál elsősorban, amire kedvelések formájában közvetlenül visszacsatolást is kapnak, emellett a személyes kapcsolattartásra helyezik a hangsúlyt.A BME Formula Racing Teamnek is van hírlevele, azokat angolul és magyarul küldik ki három havonta, az ebben lévő információk a honlapjukon is megjelennek.Szammer István moderátor, az autopro.hu ügyvezető igazgatója kérésére a BME FRT képviselője elmondta, hogy az eseményeken való részvétel is fontos nekik. Egyetemi állásbörzén is részt vesznek, de a hétvégén például egy debreceni eseményen is megjelennek.

https://autopro.hu/techtogether/Csapatepitesbol-orszagos-hiru-marketingfogas/32121/

 

2019. október 18. Egy ipari „puzzle” kirakását segíti az alkalmazott matematika

A ráfordított munkaidőt és az anyagfelhasználást is sikerült csökkenteni egy konkrét ipari folyamatban azzal az optimalizáló algoritmussal, amit szegedi kutatók dolgoztak ki. A győri központú HU-MATHS-IN hálózat keretén belül egyetemek, kutatóintézetek matematikusai működnek együtt annak érdekében, hogy az alkalmazott matematika felhasználását kiterjesszék az iparban.Hét egyetemről (SZE, SZTE, DE, ELTE, BME, ÓE, PE) és két MTA kutatóintézetből (SZTAKI, Rényi) huszonegy kutatócsoport tevékenységét fogják össze.

https://www.kisalfold.hu/kozelet/helyi-kozelet/egy-ipari-puzzle-kirakasat-segiti-az-alkalmazott-matematika-6482457/

 

2019. október 18. Az Arrabona Racing Team nyerte a Techtogether versenyt

A bronzérmet a BME Motorsport kapta, ehhez 200 ezer forint járt. A Szombathelyi Gépészek nem kevesebb, mint nyolc különdíjjal térhetnek haza.

https://autopro.hu/techtogether/Az-Arrabona-Racing-Team-nyerte-a-Techtogether-versenyt/32123/

 

2019. október 18. Soha nem is álltak le az amerikai választást megtámadó orosz hekkerek

A fél Európa kormányzatait, köztük négy magyar célpontot is végigtámadó MiniDuke felfedezésében kulcsszerepe volt egy magyar kutatócsapatnak, a BME-n működő CrySys Labnak is.

https://index.hu/techtud/2019/10/18/eset_dukes_cozy_bear_apt_29_orosz_hekkerek_kiberbiztonsag_hekkertamadas/

 

2019. október 21. Tizedmásodperces különbség van a Tesla és a magyar egyetemisták villanyautója között Járműipar

A Budapesti Műszaki Egyetem hallgatóiból álló BME Formula Racing Team csapata egyre nagyobb sikereket ér el innovatív elektromos és önvezető autóival a nemzetközi Formula Student bajnokságon. Legutóbb Melody nevű villanyjárgányukkal brillíroztak, amely a Tesla, a Bugatti és a Lamborghini gyorsulásával vetekszik.

https://www.elobolygonk.hu/Innovativ_trendek/Jarmuipar/2019_10_21/tizedmasodperces_kulonbseg_van_a_tesla_es_a_magyar_egyetemistak_villanyautoja_kozott

 

2019. október 21. Kovács Zoltán: Minden ünneplőt várunk a fáklyás menetre

A menet 16.30-kor indul a Műegyetemen tartott ünnepség után. A hagyományos fáklyás emlékmenet a Műegyetem-Szent Gellért tér-Szent Gellért rakpart-Várkert rakpart-Casino-Ybl Miklós tér-Clark Ádám tér-Fő utca-Jégverem utca-Bem rakpart-Bem tér útvonalon halad végig korhű ruhákba öltözött ünneplők és Csepel teherautók kíséretében. A fél hatkor kezdődő Bem téri ünnepségen Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára mond beszédet.

https://hirado.hu/belfold/cikk/2019/10/21/kovacs-zoltan-minden-unneplot-varunk-a-faklyas-menetre