1956-os forradalom, Lánchíd felújítása, egyetemi startup

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2019. október 22. és 30. között.

 

2019. október 22.Palkovics: '56-ban a magyar fiatalok világraszólót alkottak

A Műegyetemen az 1956-os forradalomra emlékeztek. 1956 októberében a magyar fiatalok világraszólót alkottak, beverték az első szögeket a kor leghatalmasabb katonai erővel rendelkező nagyhatalmának koporsójába – mondta az innovációs és technológiai miniszter kedden, a budapesti Műegyetemen tartott megemlékezésen.

https://mandiner.hu/cikk/20191022_palkovics_56_ban_a_magyar_fiatalok_vilagraszolot_alkottak

További megjelenés:

https://gondola.hu/cikkek/114603-Boross_Peter__1956_a_magyar_megmaradas_titka.html

https://index.hu/belfold/2019/10/22/oktober_22_megemlekezes_boross_peter_muegyetem_faklyas_felvonulas/

 

2019 október 22. Pápai testvérek sikere a vizes fotópályázaton

Pápai testvérek sikere a vizes fotópályázaton Átvehettek továbbá egy-egy részvételi jegyet a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Pro Progressio Alapítvány által nyáron megrendezésre kerülő Gyerekegyetemre.

https://www.veol.hu/kultura/helyi-kultura/papai-testverek-sikere-a-vizes-fotopalyazaton-3139191/

 

2019. október 23. A berendezés még a meghibásodás előtt figyelmezteti a kezelőjét

Egy újfajta, kis méretű, háztartási szélerőmű prototípusán dolgozik a Lakics Gépgyártó Kft. Az energiatermelő eszköz hasonlít az utak mentén látható hatalmas szélerőművekhez, azonban ez jóval kisebb, így a gazdaságokban is kiválóan hasznosítható. A fejlesztésbe a Budapesti Műszaki Egyetem egyik cége és a Pannon Egyetem is bekapcsolódott.

https://www.sonline.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-berendezes-meg-a-meghibasodas-elott-figyelmezteti-a-kezelojet-1885056/

 

2019. október 26. 15 milliós befektetést kaphatnak a legjobb egyetemi startup projektek

A korábbi sikerek nyomán idén is startol a képzés a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, valamint újdonságként vidéken, a győri Széchenyi István Egyetemen és a fővárosban a Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) közreműködésével művészeti területen hallgató egyetemisták számára is lehetőség nyílt a részvételre. Az öthetes programra a hallgatók meglévő innovatív ötletükkel vagy termékük, szolgáltatásuk prototípusával jelentkezhettek. A bekerülés feltétele az volt, hogy a csapatban legyen legalább egy aktív hallgatói státusszal rendelkező tag.

https://profitline.hu/15-millios-befektetest-kaphatnak-a-legjobb-egyetemi-startup-projektek-399350

 

2019. október 26. Hatalmasat dobtak a Google kutatói, megfogták az időt és összenyomták

Elérték a kvantumfölényt, erről a Nature folyóiratban közöltek cikket. Egy olyan kvantumszámítógépet fejlesztettek, amely állításuk szerint egy hagyományos gép által 10 ezer évig elvégzett számítással 200 másodperc alatt végez. Imre Sándor, a Budapesti Műszaki Egyetem Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék vezetője az InfoRádiónak azt mondta, szerinte elbeszél egymás mellett a két számítás technikai óriásvállalat. A Nature cikkre reagálva a konkurens IBM azt állítja, hogy nem is adtak annyira bonyolult feladatot a kifejlesztett kvantumgépnek a Google szakemberei, szerintük ezt a feladványt tízezer év helyett kettő és fél év alatt ki tudta volna számolni egy hagyományos számítógép, bár a Google gépe akkor is 200 másodperc alatt végzett a munkával. Nem az a kérdés, hogy egy műveletet mennyi idő alatt csinálunk meg, hanem az hogy ha kétszer akkora, kétszer olyan bonyolult feladatot adunk egy gépnek, akkor a berendezés kétszer annyi ideig számol-e, vagy ennél kedvezőbb a dolog.

https://infostart.hu/tudomany/2019/10/26/hatalmasat-dobtak-a-google-kutatoi-megfogtak-az-idot-es-osszenyomtak

 

2019. október 27. Mintákat vettek az öreg Lánchídból: most dől el minden

Budapest — Vasárnap megkezdődtek a legelső mérések a Lánchídon, először mintát vettek a 170 éves függőhíd vasbetonszerkezetéből a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem munkatársai.

https://www.blikk.hu/aktualis/belfold/mintakat-vettek-az-oreg-lanchidbol-felujitas/xmjc91b

 

2019. október 28. Roadshow-val szólítják meg az egyetemistákat

„Építs egy CLAAS karriert!” – hirdették a molinók a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) udvarán, ahol rendhagyó programot tartottak: itt szervezte meg ugyanis a CLAAS Hungária Kft. roadshowjának első állomását; a programnak a jövőben más intézmények is otthont adnak majd.

https://magyarmezogazdasag.hu/2019/10/28/roadshow-val-szolitjak-meg-az-egyetemistakat

 

2019. október 29. Sok pénz lesz digitális fejlesztésre, csak jól kell pályázni

2021-ben indul az Európai Unió következő pénzügyi tervezési időszakának hét évre szóló kutatási-innovációs programja, és nem mindegy, hogy erre milyen pályázati anyagokkal, milyen együttműködésekkel készülnek a magyar ipari, kutatási, oktatási szféra szereplői. Mint az a Budapesti Műszaki és Közgazdaságtudományi Egyetem Horizon2020 IKT információs napján kiderült, az infokommunikációs terület kiemelt fontosságot élvez csaknem minden pályázati területen.

https://autopro.hu/elemzesek/Sok-penz-lesz-digitalis-fejlesztesre-csak-jol-kell-palyazni/32208/