Közlekedési Innovációs Díj, robotolimpia, Lánchíd alakváltozásai kiállítás

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2019. november 13. és 20. között.

2019. november 14. Magyarok fejtették meg a homokstadionok titkát

A cikket látva értesített minket Domokos Gábor akadémikus, az MTA-BME Morfodinamika Kutatócsoport vezetője, hogy az ehhez hasonló formák kialakulását nemrégiben ők írták le matematikai eszközökkel a rangos Scientific Reports folyóiratban. anulmányukban nem a jégtojásokat, hanem a hasonló alakú mészkő képződmények, az ooidok felépülését vették alapul. Ezek nyújtott, úgynevezett stadionformájú alakzatok, amelyek palástja közel hengeres, végeik viszont gömbölyűek. A jégtojások és az ooidok ugyanolyan elveket követve képződnek

https://index.hu/techtud/2019/11/14/kavics_stadionforma_ooid_jegtojas_domokos_gabor_bme_magyarok_formak/

 

2019. november 14. Tartószerkezet-rekonstrukciós szakmérnöki képzés a BME-n

A tartószerkezet-rekonstrukciós és műemléki feladatok egyre nagyobb mértékben jelennek meg a tartószerkezet-tervezők munkái, feladatai között. A BME Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszéke ezért szakmérnöki képzést indít Tartószerkezet-rekonstrukciós Szakirányú Továbbképzési Szak néven.

http://www.bpmk.hu/index.php/component/k2/item/1062-tartoszerkezet-rekonstrukcios-szakmernoki-kepzes-a-bme-n

 

2019. november 15. Vezeték nélküli forgalmi jelzőlámpa fejlesztője kapta az első Közlekedési Innovációs Díjat

Dr. Tettamanti Tamás, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem adjunktusa nyerte el az egymillió forintos pénzjutalommal járó Közlekedési Innovációs Díjat. A győztes pályamunka olyan környezettudatos, gyorsan telepíthető és olcsón üzemeltethető jelzőlámparendszer lett, amely alternatívája lehet a hagyományos megoldásnak.

https://novekedes.hu/hirek/vezetek-nelkuli-forgalmi-jelzolampa-fejlesztoje-kapta-az-elso-kozlekedesi-innovacios-dijat

 

2019. november 16. A Széchenyi-egyetemen is múlt a robotolimpia sikere

Mintegy 12 ezer ember látogatott ki a hétvégén Győrben megrendezett robotépítő és -programozási olimpiára. Magyarországot hat csapat képviselte, minden kategóriában és korosztályban egy-egy. Az eredményhirdetésre a vasárnapi záróünnepségen került sor, amelyen kiderült, hogy a magyar fiatalok két ötödik helyet szereztek: a budapesti Fazekas Mihály Gimnázium és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem csapatai érték el ezt az előkelő helyezést.

https://www.kisalfold.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-szechenyi-egyetemen-is-mult-a-robotolimpia-sikere-6559602/

 

2019. november 18. Főszerepben az energia

Egy kis odafigyeléssel helyi szinten sokkal többet tehetnek érte, mint gondolnák – mondta el Putti Krisztián, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal energia-nagykövete Nagykállóban.2019-ben három energia-nagykövet okítja a fiatalokat, köztük Putti Krisztián, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Karának energetikai mérnök szakos, mesterképzéses hallgatója.

https://szon.hu/kozelet/helyi-kozelet/foszerepben-az-energia-3526476/

 

2019. november 18. Egyeztetések indultak az ipari és duális PhD képzésről

A BME és az ELTE Doktorandusz Önkormányzat közös szervezésében november 16-17. között Budapesten került megrendezésre a Doktoranduszok Országos Szövetségének VII. Mérföldkő Konferenciája. A rendezvényen bejelentésre került, hogy a Doktoranduszok Országos Szövetsége és az Innovációs és Technológiai Minisztérium között egyeztetések indultak az ipari és duális PhD képzés bevezetése érdekében.

https://szie.hu/egyeztetesek-indultak-az-ipari-es-dualis-phd-kepzesrol

 

2019. november 18. A Lánchíd alakváltozásai – az MKKM kiállítása

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum által szervezett, „A Lánchíd alakváltozásai” című tárlat a Műegyetem könyvtárában nyílik 2019. november 20-án.

http://epiteszforum.hu/a-lanchid-alakvaltozasai--az-mkkm-kiallitasa-1

 

2019. november 20. Ma ünnepli 300. adását Az este

A jubileumi műsor témája a felsőoktatás és az egyetemi élet, valamint az ezzel járó, előre nem látható nehézségek lesznek. A házigazda Fodor István Széchenyi-díjas villamosmérnök, az Ericsson magyarországi cégének volt elnök-vezérigazgatója, a vendége: Józsa János professzor, a Magyar Rektori Konferencia elnöke, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora lesz.

https://hirado.hu/kultura-eletmod/teveradio/cikk/2019/11/20/ma-unnepli-300-adasat-az-este

 

2019. november 20. Élen a mérnöki képzésekben

Times Higher Education (THE) "Engineering & Technology" tudományterületi neves brit felsőoktatási rangsorkészítő globális ranglistáján a magyar felsőoktatási intézmények között a Debreceni Egyetem valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem szerepel.

https://autopro.hu/szolgaltatok/Referencialabort-adott-at-a-Beckhoff-a-Debreceni-Egyetemen/32424/

 

2019. november 21. Műegyetemi Világnap

Ma a Műegyetemen is a gyermekeké volt a főszerep. A Gyermekjogok Világnapjához a hazai felsőoktatási intézmények közül elsőként a BME csatlakozott – tudatta Dallos Györgyi, BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar. Az UNICEF gyermek-nagykövete több száz egyetemi hallgató előtt olvasta fel az üzenetet arról, mit jelent, ha meghallgatják a gyerekeket, ha lefordítják a nyelvükre, hogyan is működik a felnőttek világa. A BME Q-épülete a világnap tiszteletére kék színben pompázik.

http://www.zetapress.hu/belfold/105179

 

További megjelenés:

https://hvg.hu/elet/20191120_Kekbe_borult_tobb_epulet_Budapesten_a_gyerekek_miatt

https://www.femcafe.hu/cikkek/lifestyle/gyermekjogok-vilagnapja-kekbe-borult-az-orszag