Felsőoktatási rangsor, nyertes pályázat, Cipősdoboz Akció

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2019. november 27. és december 4. között.

https://www.origo.hu/

2019. november 27.

Farkas Bertalan nem egyedüli magyarként ment az űrbe

2012. február 13-a. Ekkor juttatták az űrbe a Masat–1 nevű, teljesen magyar építésű pikoműholdat.  A műholdat a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen fejlesztették, építését magántámogatók (cégek és magánszemélyek) finanszírozták. A műhold felbocsátása az Európai Űrügynökség Vega hordozórakéta hordozóeszközének kísérleti startja keretében, a LARES és Almasat–1 műholdak, illetve több más (olasz, spanyol, lengyel, román), hasonlóan egyetemi építésű pikoműhold társaságában vált lehetővé.

https://www.origo.hu/tudomany/20191127-a-magyar-urkutatas-tortenete-az-elmult-evtizedekben.html

 

https://autopro.hu/

2019. november 28.

Hol a magyar ész? – még mindig kevés nemzetközi K+F-projektben veszünk részt

Nagyon nagy esélyei vannak Magyarországnak a jövő intelligens közlekedésének megteremtésében – ezt több külföldi előadó is megerősítette a Budapesti Műszaki Gazdaságtudományi Egyetemen tartott konferencián. A szakmai napon az Európai Közúti Közlekedési Kutatási Tanácsadó Bizottság (ERTRAC), az Európai Bizottság valamint a magyar szaktárca képviselői arra biztatták a járműipari értéklánc szereplőit, hogy a versenyképesség megtartása érdekében minél nagyobb számban csatlakozzanak a kutatás-fejlesztési célú konzorciális együttműködésekhez.

https://autopro.hu/elemzesek/Hol-a-magyar-esz-meg-mindig-keves-nemzetkozi-K-F-projektben-veszunk-reszt/32501/

 

https://agroforum.hu

2019. november 28.

CLAAS roadshow a BME-n

A Claas Hungária Kft. október 28-án, egész napos programsorozat keretén belül promóciózta a 2020-as UniTech mérnökversenyt, valamint érdekes programot szervezett a BME hallgatói számára.

https://agroforum.hu/szakcikkek/gepeszet/claas-roadshow-a-bme-n/

 

https://m.eduline.hu/

2019. november 28.

Friss felsőoktatási rangsor: ezek a legjobb műszaki egyetemek

A hallgatói kiválóság alapján összeállított 2020-as rangsorban a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem karai taroltak: a listát a Gépészmérnöki Kar vezeti, a második helyen az Építészmérnöki Kar, a harmadik helyen pedig a Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar áll. Az oktatói kiválóság alapján készült rangsorban a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kara végzett az élen, majd a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki Kara következik, a harmadik helyet pedig a Pannon Egyetem Mérnöki Kara szerezte meg.

https://m.eduline.hu/felsooktatas/20191127_HVG_Diploma_muszaki_kari_rangsor

 

https://nlc.hu/

2019. november 28.

Öt magyarországi fejlesztés, amely nem jöhetett volna létre uniós tagság nélkül (x)

Az európai uniós tagság 15 évében számos jelentős projekt valósult meg Magyarországon uniós támogatásoknak köszönhetően, mégis sokan vannak, akik nem ismerik a megvalósult fejlesztéseket. A Poli-Farbe az egyedülálló technológiát 2018 decemberében mutatta be a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem szakembereivel közösen. A fűtőfesték csökkenti az otthonok ökológiai lábnyomát, alkalmas a lakások, házak energiatakarékos felmelegítésére.

https://nlc.hu/egeszseg/cikk/ot-magyarorszagi-fejlesztes-amely-nem-johetett-volna-letre-unios-tagsag-nelkul-x/

 

https://www.blikk.hu/

2019. november 29.

Itt a betiltott Csernobil-tanulmány: előkerült a magyar tudósok elképesztően részletes dokumentuma

A Műegyetem tanárai a csernobili katasztrófa után tanulmányt készítettek azzal a céllal, hogy felderítsék és megmagyarázzák, hogyan következhetett be a robbanás és mik lehetnek annak lehetséges következményei. Csom Gyula professzor vezetésével Gács Iván, Bede Gábor, Nagy Mihály és Virágh Elemér tanár urak végezték a kutatásokat az Országos Műszaki Információs Központ és Könyvtár felkérésére.

https://www.blikk.hu/aktualis/belfold/itt-a-betiltott-csernobil-tanulmany/djg9gr1

 

https://index.hu/

2019. november 29.

Elhalasztották a két új magyar műhold startját

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem diákjai és oktatói által fejlesztett SMOG-P műhold egy meglehetősen kicsi, egy PocketQube (1PQ) egység méretű, azaz 5×5×5 centiméteres pikoműhold, míg a SMOG-P-n dolgozó csapat bevonásával kifejlesztett, de magánfinanszírozású ATL-1 kétszer akkora, mérete 5×5×10 cm (2 PQ).A pénteki startot először 9 óra 20 percre halasztották még az éjjel, majd reggel, nem sokkal az élő közvetítés megkezdése után félbeszakadt az adás, és a Rocket Lab Twitteren azt közölte, hogy lefújják a startot.

https://index.hu/techtud/2019/11/29/elhalasztottak_a_ket_uj_magyar_muhold_startjat_bme_smog-p_atl-1_rocket_lab/

 

https://nlc.hu/

2019. november 29.

Hova meneküljünk a klímaváltozás elől? A föld alá!

A kiszámíthatatlan időjárási jelenségekkel szemben az egyik legjobb védekezés a lefelé építkezés lehet. Vannak helyek, ahol már egészen komolyan készülnek az elkerülhetetlennek látszó jövőre.

A külföldi példák után kíváncsiak voltunk arra, hogy Magyarországon mennyire lenne életképes a föld alatti építkezés, ezért Alföldi Györgyhöz, a Budapesti Műszaki Egyetem urbanisztika tanszékének tanárához fordultunk.

https://nlc.hu/eletmod/20191129/klimavaltozas-epiteszet-urbanisztika-alfoldi-gyorgy-bme/

 

https://www.napiujsag.hu

2019. november 30.

A Konstantinápoly Budapesten elnevezésű egykori szórakozónegyedről nyílt kiállítás Isztambulban

Az 1896 és 1897 között Budapest Lágymányos városrészében állt Konstantinápoly Budapesten elnevezésű szórakozónegyedről nyílt kiállítás az Isztambuli Magyar Intézetben.

A kiállítás, amely csütörtökön nyílt meg, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészettörténeti és Műemléki Tanszékének, valamint az Isztambuli Magyar Intézet közös munkájának az eredménye.

https://www.napiujsag.hu/2019/11/a-konstantinapoly-budapesten-elnevezesu.html

További megjelenés:

https://webradio.hu/hirek/kultura/a-konstantinapoly-budapesten-elnevezesu-egykori-szorakozonegyedrol-nyilt-kiallitas-isztambulban

http://www.isztambul.balassiintezet.hu/hu/homehun/7-slideshow/905-budape-te-deki-istanbul-sergisi-2/

 

https://nepszava.hu

2019. december 1.

Fogyasztás rogyásig – avagy mindent visz az ár

Becker György reklámpszichológus, a BME és az ELTE címzetes docense szerint a novemberben kezdődő akciódömpinget egy „normatív elem”, a karácsony ma­gyarázza, hiszen ilyenkor ajándékot illik venni a sze­retteinknek, a hozzátartozóinknak, sőt: a bejárónőtől a titkárnőig mindenki kap valamit. „Az viszont, hogy akciók vannak, lényegében egy humbug, mert az akciók folyamatosak. Az emberben viszont van egy erőteljes késztetés, hogy jól járjon. Ez a jól járás azonban a mai posztmodern VUCA-világban (volatile – gyorsan változó, uncertain – kiszámíthatatlan, complex – bonyolult, ambigous – bizonytalan) roppant nehéz” – mondja a reklámpszichológus.

https://nepszava.hu/3058778_fogyasztas-rogyasig--avagy-mindent-visz-az-ar

 

https://magyarepitok.hu/

2019. december 2.

Pályázattal készítette fel a digitális jövőre az egyetemi hallgatókat a Market

Hárommillió forintnyi pénzjutalommal és két hónapos szakmai gyakorlattal jutalmazta a magyar magasépítő az építőipari hallgatóknak kiírt BIM-pályázatának nyerteseit. A Műegyetem hallgatói érték el az első helyet. Báthory Balázs és Grátzer Szabolcs ünnepélyes eseményen adta át a díjakat:

 

    1. helyezett: KARI CSOPORT (BME): Rittgasszer Ákos, Kasztovszky Tamás – Nyereményük: 1 600 000 forint pénzjutalom

    2. helyezett: B+2D CSOPORT (PTE), Csabai Bence, Nagy Dániel, Szilágyi Dorottya. nyereményük: 900 000 forint pénzjutalom

    3. helyezett: BIM4ce CSOPORT (BME), Bakó Ágoston, Tóth Máté, Kovács Ádám, Tóth Kristóf, Orcsi Attila, nyereményük: 500 000 forint pénzjutalom

https://magyarepitok.hu/iparagi-hirek/2019/12/palyazattal-keszitette-fel-a-digitalis-jovore-az-egyetemi-hallgatokat-a-market

 

 

 

https://kultura.ujbuda.hu/

2019. december 2.

Cipősdoboz akció a BME OMIKK-ban

Varázslatossá tudjátok tenni sok gyermek karácsonyát ha néhány apróságot összeszedtek és egy cipősdobozba csomagoljátok.

https://kultura.ujbuda.hu/esemeny/esemenyek/ciposdoboz-akcio-a-bme-omikk-ban

 

 

https://mandiner.hu/

2019. december 2.

Mérnököket és statikusokat küld Albániába a katasztrófavédelem

A szakemberek a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Belügyminisztérium, a katasztrófavédelem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki Kara és a Magyar Mérnöki Kamara együttműködésében utaznak ki – olvasható a közleményben.

https://mandiner.hu/cikk/20191202_mernokoket_es_statikusokat_kuld_albaniaba_a_katasztrofavedelem

 

http://kreativ.hu/

2019. december 3.

Három corvinusos szakdolgozat nyerte az IAB versenyét

Első alkalommal osztotta ki az IAB Hungary Legjobb Szakdolgozat A Digitális Marketingről elnevezésű díjat, amelyet hárman vehettek át. A szakmai zsűri az alapszakos és mesterszakos kategória mellett egy különdíjat is odaítélt. A pályázatot a Google, a GroupM Akadémia, az OMD és az RTL Magyarország támogatta.

A három győztesen kívül döntőbe jutott még Kovács Adrienn (BME-GTK): Pinterest eszközök Magyarországon.

http://kreativ.hu/cikk/harom_corvinusos_szakdolgozat_nyerte_az_iab_versenyet