Jó tanuló, jó sportoló, Camp Leader Hungary, elismerések a katasztrófavédelemnél

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2019. december 18. és 25. között.

2019. december 17. Díjátadó: „Élen a tanulásban, élen a sportban”

A budapesti Városháza dísztermében három kategóriában harminckét fiatal fővárosi sportoló vehette át az „Élen a tanulásban, élen a sportban” díjat. Az 50. évfordulóját ünneplő elismerés általános iskolásoknak, középiskolásoknak, valamint egyetemistáknak és főiskolásoknak járt.

 A 2018/19-es egyetemi és főiskolai eredmények alapján díjazott sportoló: Polivka Dóra, Msc 2. évfolyam, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem – evezés

http://www.nemzetisport.hu/utanpotlassport/dijatado-elen-a-tanulasban-elen-a-sportban-2738287

 

2019. december 18. Az együttműködés bővítéséről tárgyalt az Izraeli-Magyar Tudósklub Tel-Avivban

A kvantumszámítógépek területén lehetséges közös munkáról, valamint a Nyugat-Dunántúl és Izrael közötti együttműködésről tárgyaltak az Izraeli-Magyar Tudósklub éves közgyűlésén kedden Tel-Avivban. Zimborás Zoltán, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont csoportvezetője és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem professzora a kvantumtudomány perspektíváit járta körül.

https://profitline.hu/Az-egyuttmukodes-boviteserol-targyalt-az-Izraeli-Magyar-Tudosklub-Tel-Avivban-401551

 

2019. december 18. "Ha nincs megfelelő oktatás, akkor nem lesz elegendő ember az űrkutatáshoz”

Hosszú távon érdemes befektetni az űrkutatással összefüggő kutatás- fejlesztésekbe, mert az gazdasági, tudományos, társadalmi haszonnal is jár – mondta Horváth Gyula, a C3S Elektronikai Fejlesztő Kft. társalapítója és ügyvezetője aki a napokban megkapta a fődíjat az EY Az Év Üzletembere programban.Az indíttatást a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem adta, ahol tehetséges hallgatók csapatával elkészítettük Magyarország első műholdját, a Masat-1-et.

https://nepszava.hu/3060868_ha-nincs-megfelelo-oktatas-akkor-nem-lesz-elegendo-ember-az-urkutatashoz

 

2019. december 18. A Lánchíd alakváltozásai

A sors fintoraként Julius Jakob von Haynau, a szabadságharc leverője, a magyarországi császári hadsereg rettegett parancsnoka avathatta fel 1849. november 20-án hazánk első állandó Duna-hídját, a Lánchidat. Az évforduló apropóján nyílt meg a Közlekedési és Műszaki Múzeum A Lánchíd alakváltozatai című tárlata, amely február 14-ig tart nyitva a BME OMIKK aulájában.

https://demokrata.hu/kultura/a-lanchid-alakvaltozasai-185781/

 

2019. december 19. Így látják Amerikát a magyar fiatalok: egy diáklány nyert a pályázaton

Idén első ízben a magyar egyetemek között is fotóversenyt hirdetett a nemzetközi kulturális csereprogramokra szakosodott Camp Leaders Hungary. Nyolc egyetem hallgatói készítettek látványos fotókat munkával egybekötött nyári élményeik kapcsán az Egyesült Államok ikonikus helyein. Több mint tízezer szavazat érkezett be, a legtöbb voksot - 3400-at - Sós Viktória, az ELTE harmadéves biológia szakos hallgatója kapta, a kaliforniai Death Valley-ben készült fotójával. A verseny második helyét a Pördi Patrik, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatója szerezte meg a Brooklyn hídon készült fotójával, a harmadik pedig Pellei Borbála, a Budapesti Metropolitan Egyetem diákja lett a Colorado folyónál készült felvételével.

https://femina.hu/terasz/camp-leaders-fotopalyazat/

 

2019. december 19. „Minden gondolatom a köszöneté” – Elismeréseket adtak át a katasztrófavédelemnél

Azokat a magyarországi szakembereket köszöntötték december 19-én, akik az albániai földrengés után azonnal útnak indultak, hogy segítsenek a bajbajutottakon. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, főigazgató, Arian Spasse, Albánia magyarországi nagykövete, prof. dr. Józsa János, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora és Nagy Gyula, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke fejezte ki elismerését a missziót teljesítő szakembereknek. November 26-án hajnalban a Richter skála szerinti 6,4-es erősségű földrengés rázta meg Albániát, amelynek epicentruma az ország második legnagyobb városában, a tenger partján fekvő, százhúszezres lélekszámú Durresben volt. A földrengést több ötös erősségű utórengés is követte. A katasztrófavédelem a Belügyminisztérium felkérésére a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel és a Magyar Mérnöki Kamarával egyeztetve kereste meg azokat a szakembereket, akik vállalták, hogy a misszióban részt vesznek. December 3-tól összesen tizenkét magyar mérnök, statikus, igazságügyi szakértő mérte fel a megrongálódott épületek, közművek és utak állapotát, és ellenőrizte a megmaradt épületek szerkezeti biztonságát. A szakértők december 17-én érkeztek vissza Magyarországra.

https://www.katasztrofavedelem.hu/29/hirek/225383/minden-gondolatom-a-koszonete-elismereseket-adtak-at-a-katasztrofavedelemnel

 

2019. december 21. Örökifjak előnyben

A művészetet itt nem vitrinek mögé zárt entitásként képzelik el, sokkal inkább folyamatos mozgásban lévő műfajként, amelyhez a megfelelő eszközök és lehetőségek által mindannyian könnyedén kapcsolódhatunk.

https://nepszava.hu/3061111_orokifjak-elonyben