Gábor Dénes díjazottak, földrengés utáni vizsgálatok, Konstantinápoly Budapesten

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2019. december 11. és 18. között.

2019. december 11. BME-s hallgatók Szentgotthárddal kapcsolatos előadásai

A BME hallgatóinak Szentgotthárd "okos technológiákkal ötvözött" energetikai fejlesztési lehetőségeivel kapcsolatos projektjeinek záró előadásait tartották meg tegnap Budapesten.

http://szentgotthard.hu/hu/kiemelt-hirek/bme-s-hallgatok-szentgottharddal-kapcsolatos-eloadasai.html

 

 

2019. december 11. Hazaérkeztek a magyar mérnökök a földrengés sújtotta Albániából

A Műszaki Egyetem Építőmérnöki Kara és a Magyar Mérnöki Kamara képviseletében hét szakember egy hétig dolgozott a katasztrófa sújtotta térségben. A megrongálódott épületek, közművek, utak és hidak szerkezeti biztonságát mérték fel. „Ez alatt az egy hét alatt mintegy százötven házat vizsgáltunk át, azoknak az állékonyságát, illetve azt, hogy életveszélyes-e ott lakni, vagy sem. A házak átvizsgálása során körülbelül tízről állapítottuk meg, hogy életveszélyes állapotban van. Ezek mind Tiranában, a fővárosban voltak, ennyi háznál kellett kilakoltatást kérni” – mondta az M1-nek Joó Attila, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építőmérnöki Karának dékánhelyettese.https://hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2019/12/10/hazaerkeztek-a-magyar-mernokok-a-foldrenges-sujtotta-albaniabolű

 

 

2019. december 11. Tényleg elefántot vittek egy műegyetemi kollégiumi versenyre?

“Hallottam egy legendát több helyről. BME-n van minden évben egy vetélkedő a karok között már elég rég. Egyszer a feladat a legnagyobb állat beszerzése volt, és elvileg volt elefánt a Kruspér utcában, de mégis egy lovas rendőr lett a legnagyobb állat a zsűri szerint. (…) Kíváncsi vagyok, mi igaz az elefántos sztoriból…” – tette fel a kérdést István jó pár hónappal ezelőtt, majd később Facebook-kommentekben is presszionált a sztori felgöngyölítésére. Lássuk, mit sikerült kideríteni a történetről az Arcanum archívumából.

http://www.urbanlegends.hu/2019/12/vasarhelyi-napok-kollegiumi-verseny-elefant-foto/

 

 

2019. december 12. Egy kiváló anyag, amiből mi magunk csinálunk gonosztevőt

A műanyagok helyzete leginkább a Jó, a Rossz és a Csúf című legendás westernfilm szereplőiéhez hasonlítható: a jó nem jobb, a rossz nem rosszabb, mint a másik kettő, és a csúf sem csúnyább a többieknél, a történet során pedig gyakran rajtuk kívülálló okok miatt kerülnek nehéz helyzetbe. Így van ez a polimerekkel is, amik nem rosszabbak a többi szerkezeti anyagnál, külső tényezők miatt mégis őket hibáztatjuk az egyre nagyobb problémát jelentő környezetszennyezésért. Arra a kérdésre, hogy miért lesz a jó műanyagból a rossz emberi hozzáállás miatt csúf hulladék, Czigány Tibor akadémikus, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Karának kutatója kereste a válaszokat akadémiai székfoglalóján.

https://www.origo.hu/tudomany/20191211-egy-kivalo-anyag-amibol-mi-magunk-csinalunk-gonosztevot-minden-a-muanyagokrol.html

 

 

2019. december 12. Konstantinápoly Budapesten címmel nyílt kiállítás 2019. november 28-án az Isztambuli Magyar Intézetben.

A Budapest Lágymányos területén 1896–1897 közt állt „Konstantinápoly Budapesten” elnevezésű szórakozónegyed épületeit és a korszakot meghatározó orientalizmus magyarországi építészetre gyakorolt hatását bemutató kiállítás a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészettörténeti és Műemléki Tanszék és a Magyar Intézet közös szervezésében, a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára közreműködésével valósult meg.

http://mnl.gov.hu/mnl/ol/hirek/konstantinapoly_budapestenű

 

 

2019. december 17. Átadták a Gábor Dénes-díjakat

A díjakat Kövér László, Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, Gulyás Tibor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára, Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke, Bendzsel Miklós a kuratórium elnöke, Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnöke, Freund Tamás, az MTA alelnöke és Józsa János, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) rektora, valamint a Novofer Alapítvány képviselői adták át a Parlament Felsőházi termében. Czigány Tibor gépészmérnök, az MTA rendes tagja, a BME Polimertechikai Tanszék professzora, Széchenyi-díjas kutató egyebek mellett a polimer kompozitok technológiai célú felhasználásáért kapta az elismerést. Domokos Gábor építészmérnök, az MTA rendes tagja, a BME kutatóprofesszora a természettudományos és mérnöki problémák matematikai modellezésen alapuló sikeres megoldásáért vehette át a díjat.

https://hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2019/12/17/atadtak-a-gabor-denes-dijakat

További megjelenés:

http://medicalonline.hu/kitekinto/cikk/atadtak_a_2019_es_gabor_denes_dijakat