Együttműködés, fehérjeminták a Space-X-en, biopoliner csomagolá

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2020. január 08. és 15. között.

2020. január 8. Köszönik szépen, jól vannak az új magyar műholdak

Egy hónapja kering a Föld körül a magyar űripar és űrtechnológiai fejlesztés két új büszkesége, a SMOG-P és az ATL-1 műhold. A magyar űrkutatás történetének második és harmadik műholdját 2019. december 6-án pénteken vitte az űrbe a Rocket Lab amerikai magáncég Electron rakétája, egy kisebb japán műhold, valamint négy másik zsebműhold társaságában.A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) diákjai és oktatói által fejlesztett SMOG-P egy kicsi, egy PocketQube (1PQ) egység méretű, azaz 5×5×5 centiméteres pikoműhold (avagy zsebműhold), míg a SMOG-P-n dolgozó csapat bevonásával kifejlesztett, de magánfinanszírozású ATL-1 kétszer akkora, mérete 5×5×10 centiméter (2 PQ). Arról, hogy miért fontos mérföldkő a két aprócska műhold hazánk űripara és mérnökképzése szempontjából, milyen nehézségekkel kellett és kell megküzdeniük a fejlesztőknek, Gschwindt András egyetemi docens, a SMOG-1 fejlesztői csoport projektvezetője, Dudás Levente, a SMOG-1 egyik vezető fejlesztője és Nagy András az ATL Kft. ügyvezetője beszélt az Indexnek, a műegyetem műholdvezérlő központjában (azaz az BME E épületének legtetején lévő kissé puritán szobában, ahonnan a tetőn lévő két antennával követik a két szatellitet.)

https://index.hu/techtud/2020/01/08/koszonik_szepen_jol_vannak_az_uj_magyar_muholdak/

 

2020. január 9. Palkovics László: többen és kedvezőbb feltételekkel férhetnek hozzá a felsőoktatáshoz

Ismertetése szerint a világ legjobb ezer egyeteme közé 2019-ben öt magyar felsőoktatási intézmény is bekerült. Az első 600-ban az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem, az első 900-ba a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, és a legjobb ezer egyetem között szerepel a Semmelweis és a Debreceni Egyetem is - sorolta az eredményeket.

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/palkovics-laszlo-tobben-es-kedvezobb-feltetelekkel-ferhetnek-hozza-a-felsooktatashoz-2493036

 

További megjelenés:

https://hvg.hu/itthon/20200112_Palkovics_szerint_lenyegesen_javult_a_magyar_egyetemek_presztizse

https://index.hu/belfold/2020/01/12/palkovics_miniszter_oktatas_felsooktatas_egyetem_rangsor/

https://infostart.hu/tudomany/2020/01/14/igy-allnak-nemzetkozi-osszevetesben-a-magyar-egyetemek

 

 

2020. január 10. Magyar kísérletek a SpaceX Dragon űrhajójának tudományos szállítmányában

Elon Musk amerikai milliárdos üzletember űripari magáncégének, a SpaceX-nek a legutóbbi, CRS-19 elnevezésű kereskedelmi missziója 2019. december 5-én indult a Nemzetközi Űrállomásra több mint 2,550 kg szállítmánnyal, melyből 952 kg-ot a tudományos célú eszközök és berendezések alkotnak. A projektben magyar részről az InnoStudio mellett a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Alkalmazott Biotechnológiai és Élelmiszertudományi Tanszéke orvosbiológiai szempontból jelentős fehérjemintákkal vesz részt, melyek gyógyszer célpontnak számítanak úgy daganatos-, mint széleskörűen elterjedt epidemikus betegségekkel szemben.

https://piacesprofit.hu/gazdasag/magyar-kiserletek-a-spacex-dragon-urhajojanak-tudomanyos-szallitmanyaban/

 

https://www.klubradio.hu/

2020. január 10.

Kihűlt világ

A síkból a térbe - A  Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Építészmérnöki Kar, Rajzi és Formaismereti Tanszék másodéves építészhallgatóinak kiállítása, amelyen a több dimenziós látást és érzékelést bemutató alkotások láthatóak. A leendő építészeket Haász István képzőművész inspirálta. A műsorban velünk lesz Haász István festőművész és Cserháti Balázs, az egyik alkotó.

https://www.klubradio.hu/adasok/kihult-vilag-110624

 

http://www.epiteszforum.hu/

2020. január 12.

Kiállításmargóra – térkomp most

A BME építészképzésén a térkompozíció tárgy Fazekas Katalin vezetése mellett megújult. A hallgatók tervei a FUGÁban tekinthetők meg. Terbe Rita az Ipartanszék tankörét vezette: az épített környezeti nevelésben nagy tapasztalattal rendelkező építész gondolatait adjuk közre az alkotás folyamatáról és a kiállításról.

http://www.epiteszforum.hu/kiallitasmargora--terkomp-most

 

https://trademagazin.hu/

2020. január 13.

Értéknövelt, multifunkcionális biopolimer csomagolási rendszer kifejlesztése és gyártástechnológiájának megtervezése

Konzorcium keretében a DS Smith Packaging Hungary Kft, a Budapesti Műszaki és

Gazdaságtudományi Egyetem, valamint a Polifoam Műanyagfeldolgozó Kft. összesen 552,21 millió Ft támogatást nyert el az „Értéknövelt, multifunkcionális biopolimer csomagolási rendszer kifejlesztése és gyártástechnológiájának megtervezése” projekt megvalósítására. A projekt az NKFI Alap keretében valósult meg.

A projekt során olyan környezetbarát, biopolimer alapú csomagolástechnikai termékek (formázott lemezek és párnázó anyagok) kerültek kifejlesztésre, amelyek a tökéletes termékvédelem és a súlycsökkentés mellett biológiai úton való lebonthatósággal rendelkeznek.

https://trademagazin.hu/hu/erteknovelt-multifunkcionalis-biopolimer-csomagolasi-rendszer-kifejlesztese-es-gyartastechnologiajanak-megtervezese/

 

2020. január 13. Együttműködés a hazai informatikushiány enyhítésére

A hallgatók kooperatív képzéséhez szükséges vállalati partnerek szakmai gyakorlóhelyként való bevonásáról a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kara együttműködési megállapodást kötött a Schönherz Iskolaszövetkezettel.

https://computerworld.hu/karrier/egyuttmukodes-a-hazai-informatikushiany-enyhitesere-273016.html

További megjelenés:

http://businessonline.prim.hu/cikk/137867/

http://hirek.prim.hu/cikk/2020/01/13/egyuttmukodes_a_hazai_informatikushiany_enyhitesere

 

https://digitrendi.hu

2020. január 20.

Céges partnereket vár a BME a BProf képzésbe

Az üzemmérnök-informatikus alapképzés(BProf) szakmai gyakorlóhelyeinek a megteremtése érdekében a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kara(VIK) nemrégiben együttműködési megállapodást kötött a Schönherz Iskolaszövetkezettel.

https://digitrendi.hu/ceges-partnereket-var-a-bme-a-bprof-kepzesbe/