BME FRT, informatikus képzés, egyetemi költségek

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2020. február 26. és március 04. között.

2020. február 27. A megbízhatóság, a biztonság a vezérelv idén a BME FRT-nél

A tavalyi szezonnal ellentétben idén csak három versenyen vesz részt a BME legrégebbi versenyautó-építő csapata, a BME Formula Racing Team. A jó beosztású nyári versenynaptáruktól azt remélik, hogy előkelő eredményeket hoznak. Az elektromos és önvezető autót egyszerre fejlesztő csapat a Design Freeze nevű nyilvános eseményen mutatta be idei koncepcióját.

https://autopro.hu/techtogether/a-megbizhatosag-a-biztonsag-a-vezerelv-iden-a-bme-frt-nel/304161

 

2020. február 27. Iskolapadból járműkommunikációs szabvány tervezőasztalához

A szakmai gyakorlatról sokaknak a kávéfőzés és fénymásolás juthat eszükbe, szerencsére azonban ennél jóval érdekesebb és hasznosabb feladatok is akadnak, ha az ember a megfelelő helyen keresgél. Így van ez a járműkommunikációval foglalkozó Commsigniánál is, ahol Herbert Máté, a BME BSc mérnökinformatikus szakának hallgatója nyári szakmai gyakorlatát töltötte, és ahol szerencséje volt munkájával egy az Európai Távközlési Szabványügyi Intézet (ETSI), tavaly decemberben publikált, intelligens közlekedéssel kapcsolatos szabványához is hozzájárulnia.

https://www.hwsw.hu/hirek/61476/commsignia-v2x-szabvany-cps-jarmu-kommunikacio.html

 

 

2020. március 1. A szobor, ami kifogott a CIA kódfejtőin

Hogyan maradhat évtizedek óta egy alig néhány tucat karaktert tartalmazó szöveg, amelyet akár száz évvel ezelőtt is létrehozhattak volna, a mesterséges intelligencia és a kvantumkódolás korában? Erről is beszélgettünk Láng Benedekkel a BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék tanszékvezető egyetemi tanárával. Benedek több titkosírásról szóló könyv szerzője (Titkosírás a kora újkori Magyarországon, Rohonci Kód), és személyesen is járt Langleyben, és találkozott a szobrásszal is.

https://index.hu/techtud/2020/03/01/lang_benedek_titkosiras_kodolas_cia_kryptos_langley_szobor_voynich-kezirat/

 

 

2020. március 2. Kiszámoltuk: ennyibe kerül valójában az egyetem

Annak, aki bölcsésznek jelentkezik az Eötvös Loránd Tudományegyetemre (ELTE), az önköltséges képzés félévente 300.000 forintba kerül, míg az intézmény informatikai karán valamivel többet, 350.000 forintot kérnek el a diákoktól. Hasonló összeggel kell számolnunk, ha műszaki pályára lépünk: a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) villamosmérnöki szakán is 350.000 forintot számolnak fel.

http://kidsnews.hu/2020/03/kiszamoltuk-ennyibe-kerul-valojaban-az-egyetem/?cli_action=1583318774.191

 

 

2020. március 3. Megszólalt a Műegyetem dékánja: Ezt én becsapásnak, butításnak hívom

"Egy 18 évesnek azt mondani, hogy gyere, és egy tanfolyam után informatikus lesz belőled, nos ezt én butításnak hívom, és becsapásnak tartom. (...) Amikor boncolgatjuk ezeket a munkaköröket, hamar rájövünk, hogy hol van helye a megalapozott egyetemi diplomának, és hol van a gyorstalpalónak" - mondta el a Pénzcentrumnak adott interjújában Dr. Charaf Hassan, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Villamosmérnöki és Informatikai Karának dékánja.

https://www.penzcentrum.hu/karrier/megszolalt-a-muegyetem-dekanja-ezt-en-becsapasnak-butitasnak-hivom.1089365.html