távoktatás, Paks II Akadémia, magyar műholdak

Az online sajtó hírei a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről 2020. március 18. és március 25. között.

2020. március 19. Magyar műholdak égi küldetésben

Ismét magyar műhold kering a Föld körül, mindjárt kettő is, és egy harmadik már csak a fellövésre vár. A BME-s tudósok miniműhold-programjának nyomába eredtünk.

https://mandiner.hu/cikk/20200319_magyar_muholdak_egi_kuldetesben

 

 

2020. március 20. Az egyetemek még nagyban készülnek a távoktatásra

Többek között a Corvinus, a BME, a SOTE, a Miskolci Egyetem és a győri SZIE oktatóinak ezen a héten, március 22-ig kell kidolgozniuk a távoktatás részleteit – derül ki az intézmények honlapjairól.

https://autopro.hu/szolgaltatok/az-egyetemek-meg-nagyban-keszulnek-a-tavoktatasra/325166

 

 

2020. március 22. Amit bárki meg tud tenni a tiszta vízért

Egy háztartásban számos do­­log belekerülhet a vízbe, amivel nincs könnyű dolga a szennyvíztisztítónak. Soha ne dobjunk vagy öntsünk gyógyszert, vegyszert a lefolyóba, és a használt sütőolajtól sem úgy kell megszabadulni, hogy leöntjük a vécén. A fogamzásgátlók, a leggyakoribb fájdalomcsillapítók maradványait már így is ki lehet mutatni a tisztítóba kerülő szennyvizekben, ahová a vizelettel kerülnek, bár a természetes vizekbe visszakerülő tisztított szennyvízben ezeknek a koncentrációja minimális. Erről korábbi cikkünkben prof. dr. Balla Jó­­zsef, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Szervetlen és Analitikai Kémia Tanszékének munkatársa be­szélt – de azért jobb, ha nem terheljük a rendszert további gyógyszerekkel. A fáradt olajat adjuk le ártalmatlanításra, a sütőolajat a Mol-kutak mellett több üzletben is átveszik, a lejárt gyógyszert is a patikák­ban.

https://www.delmagyar.hu/kozelet/helyi-kozelet/amit-barki-meg-tud-tenni-a-tiszta-vizert-5557617/

 

 

2020. március 24. Kimagasló az érdeklődés a Paks II. Akadémia iránt

Az alapképzésre épülő atomerőművi üzemeltetési szakmérnök megnevezésű szakirányú képzést a Paks II. Zrt. hat intézménnyel – a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel (BME), a Pécsi Tudományegyetemmel, a Debreceni Egyetemmel, a Pannon Egyetemmel, a Miskolci Egyetemmel és a Dunaújvárosi Egyetemmel – együttműködésben hozta létre. Az intézmények a társaság anyagi támogatása mellett indították a képzést, amely ennek köszönhetően a hallgatók számára a megadott keretszámig térítésmentes.

https://www.teol.hu/pr/kimagaslo-az-erdeklodes-a-paks-ii-akademia-irant-2267604/